fredag, januari 24, 2014

Bidragsälskande hamburger-VD skiter i det blå skåpet

Hamburgerkedjan Max:s vd Richard Bergfors har i ett månadsbrev till de anställda varnat för att rösta på Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet:

"Det är valår och om oppositionen (S+V) vinner valet vill de höja både restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga. Det vore fullständig katastrof för oss och branschen och det kommer få stora konsekvenser för vår tillväxt. Det är valår och om oppositionen (S+V) vinner valet vill de höja både restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga. Det vore fullständig katastrof för oss och branschen och det kommer få stora konsekvenser för vår tillväxt."

Detta uppfattas ju självklart som en uppmaning till de anställda att rösta borgerligt i valet.
När Richard Bergfors senare utvecklade sig i saken så sket han ytterligare i det blå skåpet:

"Jag bryr mig absolut inte om vad medarbetarna röstar på. Men alla som gillar att jobba i restaurangbranschen och vill jobba kvar där är det den absolut viktigaste frågan som påverkar restaurangbranschen nu. Går de två förslagen igenom (höjd restaurangmoms och höjda arbetsgivaravgifter för unga) omkullkastar det hela branschen, tusentals jobb står på spel, det bromsar vår expansion."

Som arbetsgivare är man alltid i en maktposition gentemot de anställda och att i praktiken säga att "om du röstar på fel parti så har du inte jobbet kvar" är bara så fel och obehagligt som det kan bli.

Men det uppseendeväckande är ju att vad Bergfors kommunicerar ut är att hamburgerbranschen är helt beroende av statliga subventioner. Om den halverade restaurangmomsen och den sänkta arbetsgivaravgiften återställs så "omkullkastar det hela branschen" enligt Bergfors.

Detta är ju naturligtvis bara trams. Max har funnits sedan 1968 och expanderat hela tiden. Utan subventioner från staten i form av halverad moms och arbetsgivaravgift.
Under 2011 (innan momsen halverades) ökade antalet Max-anställda med 240 personer (+18%) och vinsten ökade med 8 miljoner (+8,5%).
Under 2012 (med halverad moms) ökade de anställda med 143 (+9%) och vinsten ökade med 24 miljoner(+23%).
Ökningen av antalet anställda var alltså hälften jämfört med innan subventionerna. Däremot ökade vinsten ordentligt efter att subventionerna för restaurangbranschen infördes.

Och där har vi orsaken till grinandet från Max. Mycket vill ha mer och strävan efter att öka vinsten mer och mer för varje år har gjort Max till bidragsberoende gnällspikar.

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Där slog du huvudet på spiken. Att det är sin egen vinst han ser krymper en aning.
Men jag tror han börjar ångra sitt månadsbrev.

Anonym sa...

Max VD går ut och talar om vad sossarna och vänsterpartiet kommer att göra vid en ev valseger och det blir ett herrans liv !!! Det är ju precis vad dom själva säjer att dom ska gör pga av att dom tycker det blivit klent resultat av dessa åtgärder,,sanningen är att vi har mycket fler ungdomar i arbete och detta finns det statistiska belägg för. Max,McDonalds, mfl är sveriges största privata arbetsgivare till ungdomar !!! Att dom sen tjänar grova pengar är bara positivt ! det är just sådana företag som bär sverige och har folk i arbete arbeten som genererar pengar inte av vilsna politiker "skapade låtsasjobb" .Politiker ska inte skapa jobb dom ska skapa förutsättningar för företag att bli lönsamma och expandera och anställa fler !!

Knapsu sa...

Att det blir ett "herrans liv" beror ju på att Max vill påverka sina anställda att rösta "rätt" genom att underförstått påpeka att deras anställning är i fara om de röstar "fel"!

Angående fler ungdomar i jobb så menar du att politiker inte kan skapa jobb samtidigt som du försvarar regeringens sätt att skapa jobb med hjälp av riktade subventioner!
Hur ska du ha det?

Utfallet för Max del angående nya jobb står att läsa i inlägget.
En mycket dyr åtgärd där vi skattebetalare betalar 1 miljon per jobb!
Läs vad IFAU kommit fram till.

Men du gillar kanske att betala en jäkla massa skatt i onödan?

Jag noterar att du även förespråkar en bidragslinje där bidrag skall gå till framgångsrika företag - istället för till människor som inte kan försörja sig - så att företagen kan öka sin vinster ytterligare.
Det är du som får betala detta, både direkt med dina skattepengar och på längre sikt genom försämringar i skolan, vård och omsorg eller sämre infrastruktur.

Anonym sa...

Jag pratar inte om bidrag,,,att sänka arbetsgivaravgiften är inte att betrakta som bidrag!!! Arbetgivaravgiften är inget annat än en straff avgift för de företag som anställer!!! Driva landet med ett utbyggt bidrags system det är sossar och vänsterpartiet som sysslar med sånt..
Som jag sa ge företagen möjlighet att anställa folk i produktion,, i jobb som genererar ett mervärde ,,av politiker "skapade" bidragsjobb leder inte till ökade intäkter för landet utan dessa jobb kan bara finansieras på ett sätt,,,,,höjda skatter,,,,,jag tror trots allt att en valseger för S+V är det rätta ,,jag vet vad resultatet blir men tror att många svenskar behöver få en läxa i vad S+V politik innebär ,ta med MP också så blir det både läxa och örfil ! Och varför inte ta med JUHOLT också så blir ju lyckan fullständig

martin sa...

Max VD öppnar upp för politiska strejker, det tycker jag att man bör utnyttja nu.

Bert Bodin sa...

Alla som inbillar sig att halverad krogmoms har skapat massor med jobb ... Haha - vilken blåsning de har gått på.

Bra rutet Knapsu.

Knapsu sa...

Anonym:
Arbetsgivaravgiften är löneutrymme som löntagarna har avstått för att vi ska ha ett socialförsäkringssystem.
Så att sänka arbetsgivaravgiften är egentligen att stjäla de pengar som löntagaren betalar in till socialförsäkringssystemen, för att skänka dessa till arbetsgivaren. Konsekvensen av det blir i förlängningen antingen att skatter måste höjas eller att socialförsäkringssystemet försämras.

Att vissa branscher får subventioner i form av lägre arbetsgivaravgifter och moms är att jämställa med bidrag.

Men vi är överens att landet inte ska drivas med bidrag. Vilket är precis vad alliansregeringen gör när de subventionerar vissa företag/branscher. Det blir ju "bidragsjobb"!
Trots att det är mycket vinstrika bolag redan innan.


Bert: tack!