fredag, juni 26, 2015

Fredrik Reinfeldt förstörde Sverige.

När man inte har varken tid, lust eller ork att sätta sina tankar på pränt så är det ju tur att det finns andra som gör det. Och som gör det så bra.
Daniel Suhonen på tankesmedjan Katalys levererar på Dagens Samhälle en knivskarp analys och vidräkning av Fredrik Reinfeldts tid som statsminister:

"Fredrik Reinfeldt förstörde Sverige och jag tycker han har kommit alldeles för billigt undan kritik. Under de åtta år han regerade Sverige var det med ett närmast sociopatiskt falskspel som inte har några jämlikar. Med sitt döljande av den egna politikens inriktning förstörde han det politiska samtalet. Det var redan skadat, men Reinfeldts teknik att lägga all ideologisk förståelse till undertexten bidrog till att skapa det infekterade debattklimat vi har i dag.

Fredrik Reinfeldts mål med den politik han förde genom hela sitt decennium som partiledare handlade om en sak: Att för alltid krossa det socialdemokratiska samhällets grundvalar. Sossesverige som hans ivriga bäver Maud Olofsson kallade det. Sossesverige skulle krossas och malas på ett sådant sätt att det inte gick att reparera enligt de gamla ritningarna även om vi skulle få en socialdemokrati som ville bygga upp sitt samhällsbygge igen...
... Vi sitter nu med resultatet. Jobben kom inte. Produktiviteten faller. Skolan är skit. Han bröt slutligt ner de strukturer som skapat ett fungerande samhälle. Skatterna sänktes med 140 miljarder per år. Värnplikten skrotades, som den yttersta symbolen för en jämlikhetsambition han ogillade."

Suhonen konstaterar även att Fredrik Reinfeldt mycket riktigt är den farligaste ledaren vi har haft sedan demokratin infördes:

"När Reinfeldt insåg att valet 2014 var förlorat satsade han på att förstöra för motståndaren och bädda för kaos.
Han höll sitt kallhamrade tal om att vi skulle öppna våra hjärtan för fler flyktingar men att detta skulle sluka alla förbättringar för dem längst ner. Reinfeldt visste exakt hur han spelade upp invandringsfrågan. Dagen efter kallade Anders Borg och Carl Bildt till presskonferens för att tala om oron i världen. Det var inte någon slump."


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

Jan Wiklund sa...

Lite förenklat kanske. Det går lika bra att föra eländet tillbaka till ljugandet om EU och frisläppandet av valutorna i slutet av 80-talet. Eller till den förljugna Linje 2 i kärnkraftsomröstnigen. Eller till ljugandet om den påstådda stora statsskulden på 70-talet, se Thorsten Sverenius bok Sveriges ekonomi sedan 1970.

Eller något.

Vill man vara mer seriös kan man säga att vi har fått en klass av broilerpolitiker som följer sina egenintressen för att vi låter dom göra detta. Alltför få orkar engagera sig i livsviktiga frågor. Då går det som det går.