måndag, juni 15, 2015

Repriserat inlägg: Sverige går inte under med minskad arbetstid. Tvärtom.

Jag repriserar ett inlägg från april  2014:

I Sverige togs beslutet att införa 8-timmars arbetsdag 1919. 40-timmarsveckan infördes 1971.
Sedan dess har i princip inget hänt med arbetstiden.
När 8-timmars arbetsdag skulle införas så skulle Sverige enligt högerpartierna kastas ner i fattigdom. Likaså väntade undergången runt hörnet om den arbetsfria lördagen skulle införas.

Så blev ju inte fallet.

Vänsterpartiet har långsiktigt målet med en arbetstidsförkortning till 30 timmars arbetsvecka.
I partiledardebatten i januari i år attackerade Fredrik Reinfeldt Vänsterpartiets tankar om kortare arbetstid med att det är en mycket dyr reform. Ordagrant citerat:
"-Det är över 10 miljarder kronor per år i påverkan på offentliga finanser, kommer driva ner Sverige i recession"
Reinfeldt menar alltså att en reform på 10 miljarder (var den siffran kommer ifrån är oklart) skulle driva ner Sverige i recession.

Låt oss då se på några av de reformer som regeringen genomfört:

Jobbskatteavdragets påverkan på de offentliga finanserna år 2011 uppgick enligt SCB till 80,4 miljarder kronor.
Under 2012 betalade Skatteverket ut 16,8 miljarder kronor i skattereduktion för rot och rut.
Regeringens sänkning av restaurangmomsen innebar 5,4 miljarder i uteblivna intäkter och den sänkta arbetsgivaravgiften för anställda mellan 19 och 25 år hela 17 miljarder mindre i de offentliga finanserna.

Summan av dessa regeringens reformer blir då ~119 miljarder i årlig påverkan på de offentliga finanserna.
119 miljarder! Och inte gick Sverige under. Tvärtom så skryter Reinfeldt hur bra [sic!] det går för Sverige.

Och så står Reinfeldt sedan och har mage att mena att en reform för - i sammanhanget - ynkliga 10 miljarder skall driva Sverige ner i avgrunden!

Hur stor blir då katastrofen om vi övergår till att jobba 6-timmars dagar?
Erfarenheter visar att det blir ingen katastrof alls. Snarare tvärtom. Att införa 6-timmars pass innebär en rad fördelar. Produktiviteten ökar genom att organisation och maskiner nyttjas 12 istället för 8 timmar om dagen, ingen lunchrast som avbryter mm.mm.
Det finns ett flertal exempel på företag som självmant har gått från en 8-timmarsdag till 2x6-timmarspass dvs 12 timmar totalt. I Finland företag som Nokian Renkaat OY, Wallas Marine, Essilor OY och Imatra Steel mfl. I Sverige så gick exempelvis mekanikerna på Toyota Center i Mölndal ner i arbetstid till 6 timmars dagar med bibehållen lön.
En ökad omsättning med 40 % och ökad vinst med 23 %, nöjdare kunder eftersom väntetiden till verkstaden minskat rejält på grund av längre öppettider och friskare medarbetare är bara några exempel på den stora vinningen Toyota Center gjort med minskad arbetstid. Samt att fler har fått jobb.

Sverige går inte under vi om jobbar några timmar mindre per dag. Tvärtom så är det lösningen på två av de frågor som politikerna mest tjattrar om, nämligen ekonomisk tillväxt och att få ner arbetslösheten.

Men det förstås, den för dagen rådande nyliberala politiken kräver ju en hög arbetslöshet. Så trots politikernas fina ord om att bekämpa arbetslösheten så är det ändå bara tomma ord.
Vi vet ju också allihop att politiken nuförtiden enbart handlar om att överföra pengar från den vanlige lilla medborgaren till de allra mäktigaste och rikaste. Så att tro något annat än att vi vanliga ska jobba mera och mera samtidigt som vi får det sämre och sämre........

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: