söndag, juli 31, 2016

PIA med glimten i ögat

AFA försäkring och svensk industri har tillsammans ett webbsystem - IA -  för avvikelsehantering med fokus på arbetsmiljö.
Varje bransch har ett eget delsystem, så på min arbetsplats så är det PIA - Pappersindustrins informationssystem om arbetsmiljö - vi använder där arbetsskador, tillbud och riskobservationer mm.mm registreras.

Här ett litet guldkorn till riskobservation från mitt bruk:

Händelserubrik:

Renar på området.

Händelseförlopp:

Fyra renar semestrar på fabriksområdet. Dom var ute på sightseeing, först vid barkpannan och sedan mellan syrgasberedningen och gamla sodahuset. En är vit, lite större och har en bjällra. Jag tror han är någon form av guide åt resten av gruppen som består av två vuxna och en yngling. Dom hade inga hjälmar, men vid gamla sodahuset höll dom sig ganska väl längs det markerade gångstråket.


Anmälarens uppfattning om orsak:  

Dom tar sig in genom någon öppning i stängslet, kanske en grind.


Anmälarens förslag på/utförd åtgärd:

Det verkar vara trevliga och sympatiska djur, men vi kan ju se om det går att få tag i ägaren till renarna och höra när dom har slut semester.
  
 
 Här ser vi "turisterna" promenerades vid de biologiska dammarna:


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Brukar det inte vara en ko som har en liten klocka? Har hört det en gång själv uppe i fjällen och blev förvånad över pinglandet. En som visste bättre förklarade att gamla erfarna renkor kunde anförtros en bjällra och leda de andra.

Knapsu sa...

Vajorna (renkorna) har ju också horn så det är ju möjligt att det är en vaja som är ledare för flocken.