onsdag, oktober 18, 2006

Regressiv budget

Regeringens budget drabbar som väntat mest de som har minst. Arbetslösa, sjuka och pensionärer skall betala skattesänkningarna för de som har det bättre ställt. Den som har ett arbete utmålas som vinnare i medierna men hur dålig analys har dom gjort egentligen? Även den som har ett fast arbete idag och tjänar hyggligt får vara med och betala till de rikaste.
Skattesänkar-alliansen höjer bensinskatten och tobaksskatten, avdraget för resekostnader till jobbet försämras, trafikförsäkringspremien beräknas bli dubbelt så dyr, avgiften till a-kassan höjs (även för dig som inte är med i facket), sjukpenningen försämras och föräldraförsäkring likaså. Även den som har ett arbete blir sjuk ibland eller måste vara hemma med sjukt barn.
För oss i glesbygden kastas det ut ett köttben, 3 öre billigare elpris. För att ta mig som exempel så innebär det 300 kr/år. Samtidigt försvinner glesbygdsavdraget som är 5000 kr/år, dvs det blir minus 4700 kr.
Detta är de omedelbara konsekvenserna som drabbar de flesta. På lång sikt drabbas den arbetande av, pga ett försvagat fack och försämrade ersättningar i försäkringssystemet tillsammans med den nya låglönemarknad som skall uppstå, en lönepress nedåt som innebär en reallöneminskning som heter duga.

Arbetslösa, pensionärer, sjuka och de som har det sämst är de stora förlorarna men även du som arbetar förlorar stort på den borgerliga budgeten eftersom din lilla inkomst-skattesänkning äts upp av ökade utgifter.

Politikerna brukar prata om tillväxt som ska skapa välstånd, denna budget skapar ingen tillväxt, enbart regression.

2 kommentarer:

mammamia sa...

Håller med!

Att man sen kallar det att sänka skatterna när man samtidigt höjer avgifterna är urbota fånigt..
För mig är det samma sak!

I vår kommun,Vetlanda har vi haft högerstyre sen 1971..
Här har de varit föregångare med att införa avgifter,istället för att höja skatterna...

Knapsu sa...

Det som har retat mig är att tidningarna utropar de som jobbar till budgetens vinnare, när det enbart är de riktigt välbeställda som vinner.