onsdag, mars 07, 2007

Kameran med på helgskiftet


Bland det första man ser när man kommer innanför fabriksgrindarna är hur mycket el turbinen producerar just då. Att tryckreducera ånga genom en turbin är otroligt lönsamt med dagens elpriser och tillsammans med försäljningen av elcertifikat (grön el) så blir det många sköna miljoner extra.



Syrgastillverkningen, som för övrigt övervakas från ett kontrollrum i Surahammar, skapar varje vinter ett konstverk i form av en isobelisk som växer eller krymper beroende på väderleken.


Nu har sent omsider hela Bottenviken frusit till och isbrytarna har fått börja assistera båtarna till vår hamn. Tidigare var det normalt att skeppningssäsongen avslutades vid nyår med en lutbåt. I år väntas säsongens sista båtar denna vecka så vinteruppehållet blir knappt en månad. Utskeppat tonnage från Karlsborg har för övrigt fördubblats det senaste året.


I sitt korståg mot Islam så har GWB verkligen lyckats skrämma upp oss allihop. Även här längst uppe i Bottenviken går vi omkring och vaktar så att det inte kommer några långskäggiga herrar i kaftaner med bomber under armen.



Snart är det måndag och dags att tjänstgöra igen.




10 kommentarer:

Anonym sa...

Men alltså?.... Jobbar du på Billerud i Karlsborg?

Knapsu sa...

Ja, hade du fått för dig något annat?

Anonym sa...

Det är inte lite elenergi ni producerar!

Knapsu sa...

izac: Det motsvarar väl ungefär 16 000 eluppvärmda villors årsförbrukning.

Anonym sa...

Nja - Hade fått för mig att du jobbade i någon träindustri på närmare håll. Vet inte vilken, för jag vet inte vad som finns.

Jag har haft Billerud som kund. Varit där många gånger. Träffat VD Stina och andra damer på huvudkontoret, käkat lunch i restaurangen, fått fin halsduk i julklapp med mera, med mera.

Knapsu sa...

bert: Stina är det fart på, mitt vad det är kan hon ligga och krypa med en under maskinen.....Men fick du inte en rundtur i fabriken?

Anonym sa...

Nej, någon rundvandring fick jag inte. Troligen håller ni väl på med hemligheter där. Kryper under maskinerna med VD:n o.dyl. haha!

Anonym sa...

Jag vill komma och provköra de där truckarna,ja en av dem!
De är lite rejälare än den 2-tonnaren jag brukade köra förr..

Knapsu sa...

mammamia: Truckens totalvikt är 23.6 ton varav balklämmaggregatet väger 6 ton.

Anonym sa...

Som jag brukar påpeka åt de som med glädje susar genom magasinet med moppe eller bil, trucken väger närmare 30 ton med 32st 200kg balar i nypet, när vi rundar ett hörn ser vi inget förrän efter halva fordonet är runt hörnet, och då har vi endast bromsar på framhjulen och bara ca 2 tons tryck på bakhjulen, tror ni vi kan stanna på en femöring? Man får sitta som en uggla och kika åt alla håll samtidigt när man kör truck på dagtid!