måndag, september 24, 2007

Hört på radion

Svartgasförlutning, sa Linda.

Hörde häromdan en centerkvinna från tornedalen, tillika sakkunnig hos Maud Olofsson, intervjuas i Radio Norrbotten angående bland annat den förestående höjningen av koldioxidskatten på fordonsbränsle. Hon menade att vi måste börja med alternativa bränslen och så långt är det väl inte så mycket att opponera sig emot. Men när hon börjar svamla om "svartgasförlutning" och etanoltillverkning i Norrbotten så visar det sig hur sakkunniga de är, politikerna. Etanolen är inget annat än ett sidospår i jakten på nya bränslen och att ersätta dagens bränsle med etanol, glöm det, etanolen är ett ineffektivt bränsle och tillverkning skulle ta oerhörda arealer skog i anspråk. Skogen i Norrbotten räcker inte ens till för dagens behov hos massabruk,sågverk och biobränsletillverkare.

Sedan när det gäller förgasning av svartlut så verkar tron vara att svartluten endast är en restprodukt.Sodapannorna (egentligen en kemisk reaktor för att återvinna luten som grönlut) där svartluten (ligninet) bränns är redan idag mycket effektiva energiproducenter som gör fabrikerna nästintill självförsörjande på energi i form av ånga och el. Att byta ut sodapannorna och gå över till svartlutsförgasning innebär investeringar på ca 2,5 miljarder kronor per massabruk och om alla massabruk i landet förgasar ALL sin svartlut så täcker det 25% av drivmedelsbehovet i landet samtidigt som massabruken måste ersätta den med annan energi.



Kapitalisten som går mot strömmen.

I Ekots lördagsintervju visade Proventus VD Daniel Sachs att inte alla direktörer är av samma korn som de testuggande politrukerna från Svenskt Näringsliv och andra tungotalande marknadsliberaler. Istället varnade han för att kortsiktigt vinsttänkande och växande ekonomiska klyftor hotar demokratin.
Sachs om företagsklimatet i Sverige:
"Jag har lite svårt för den här gnällattityden om att det är så många problem för företagare i Sverige. Ser man på det här landet så är förutsättningarna goda. Om vi pratar skatter så är skatterna på kapital och företag väldigt låga."


Upp och nedvända världen.

På söndagen så fann man sig hejandes på en moderat minister, vem kunde tro det för ett år sedan.
Det var Sven-Otto Littorin som försvarade arbetsrätten mot gnällandet från Svenskt Näringslivs Jan-Peter Duker. Tror Svenskt Näringsliv på allvar att svenska arbetare skulle vara lika produktiva och skapa sådan lönsamhet åt företagen med otryggare anställningar, sämre villkor, lägre löner och med piskan bakom ryggen? För det är ju där vi hamnar om SN får som dom vill.


Andra bloggar om: , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Med folk som Sachs så kanske det finns ett hopp trots allt! ;)

Knapsu sa...

Det var ju just Proventus ägare Robert Weil som för nåt år sedan tyckte att "kapitalisterna borde förena sig och tacka löntagarna som har avstått nästan allt för att aktieägare har fått allt för mycket"
Fler och fler väljer nog att öpnna både ögon och käft så småningom!

Anonym sa...

Men... Vad är det för kretsar du umgås i?

;)

Knapsu sa...

Jag umgås med både kreti och pleti!
:-)

Knapsu sa...

Nu slarvade jag lite i stycket om svartlutsförgasning.
"...förgasar ALL sin svartlut..."
skall naturligtvis vara:
"använder all förgasad svartlut till att göra DME..."