söndag, februari 17, 2008

De mördades fria republik



Vi mördades i den svenska industrin
Vi är femhundra per år som blir slaktade som svin
I fabrikerna där man suger ut vår märg
Och störst av alla mördare är Jacob Wallenberg

Det var vi som höll igång hans fabrik
Det var vi som föll och blev burna ut som lik
Vi bugade för bödeln, vi gödde honom stort
Medan sossarna och facket sprang och putsade hans skor

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det här var väl ett bottennapp av allt du lagt ut på din hemsida. För det första är det ett angrepp på en person som på intet sätt kan hållas ansvarig för arbetsplatsolyckor som texten antyder. Det invektiv som beskriver JW är synnerligen orättfärdiga och drar ned din trovärdighet!

För det andra är det att underskatta dina medmänniskor (inom Sosse rörelsen mm) genom att göra dem till simpla medlöpare eller lakejer. För det tredje är det att underskatta läsarna av hemsidan - Tror du av vi kommer att tro det som är skrivet här? Nej - det slår tyvärr bara mot dig själv!

Jag kan ibland få känslan av att du vill upprätthålla en splittring i samhället genom att argumentera för en klasskamp. Att det finns ett organiserat förtryck mot de "små" människorna i samhället - Det är ytterst naivt. Däremot finns det sociala skillnader som beror på arv (avser främst biologoskt), miljö, färdigheter och eget initiativförmåga. Den rörlighet som finns mellan socialklasser i dagens samhälle visar att klasskamps-iden är förlegad. Supportarna av en klasskamp är nog snarare att beteckna som missanpassade oduglingar som försöker skylla ifrån sig sina egna tillkortakommanden.

Du har ju familj, hus och barn - väx upp och ta hand om dem och hjälp barnen få en bra start i livet - lär dem inte att skylla ifrån sig på andra på det sätt som din text gör!

Anonym sa...

Hoppsan, det var en reaktion det!
Men blev det inte lite av skälla under fel träd här? Texten är Dan Berglunds, inte min.
Att (s) och fackpampar i mångt och mycket agerat som lakejer till kapitalet är knappast Dan ensam om att tycka, där håller jag med honom.
Vet inte om jag argumenterar för någon klasskamp direkt, däremot så anser jag att de senaste 20-årens politik enbart har ökat de sociala skillnaderna så att de mest välmående hela tiden har gynnats på bekostnad av de som har det sämst. Pensionärer, sjukskrivna,arbetslösa,invandrarna och de med låga löner har fått det sämre och sämre för varje år samtidigt som de allra rikaste fått en allt större del av kakan. Multinationella företag som gör miljardvinster betalar ingen skatt i Sverige medan det sociala skyddsnätet får allt glesare och glesare maskor. Det är den marknadsliberala politiken som förts de senaste 20 åren som splittrar samhället och som i förlängningen kan leda till en klasskamp. Regeringen Reinfeldt har lanserat begreppet "utanförskap" för att peka ut vilka vi ska skylla alla försämringar på, precis som en Adolf gjorde med judarna.
Det finns väl ingen som missat budskapet att de arbetslösa är lata, de sjuka är simulanter och invandrarna kostar pengar och skall kastas ut. Det är sådan politik som på sikt leder till ett samhälle som nog ingen vill ha.

Anonym sa...

Visst är det så att det inte är din text men du valde att publicera den -och det är starka ord - Mördare, svin, utsuger vår märg etc.

Ja det kanske blev en för stark reaktion av mig men jag reagerade då en person hängdes ut. JW Sr var enbart bankman och skötte gamla SEB, JW Jr var tonåring när detta skrevs. Texten är patetisk och jag blev grymt besviken på att du publicerade den - JAg hade nog inte reagerat så starkt om det bara var den mossiga videon...

Vad gäller multisar så måste de betala skatt på den förtjänst de gör i Sverige - Det är faktiskt väldigt svårt att gömma undan vinster. Skattemyndigheterna (i princip hela OECD världen) är benhårda på att kolla transferpriser (internpriser inom en koncern) och att de är marknadsmässiga. Ligger tranferpriserna utanför marknadspriset blir det väldigt dyrt för företaget.

Reinfeldts 'utanförskap' är väl egentligen motsatsen då han vill få de som är strukturellt 'utanför' att komma tillbaks in arbetslivet. Visst har de social skillnaderna ökat - men rörligheten mellan socialklasserna har ökat drastiskt IMO. Det om någonting är en demokrativinst.

Men det är väl troligen så att du egentligen är ute efter det sk styrande skiktet i Sverige - Stockholmarna eller egentligen Östermalmarna. För det är Stockholmsperspektiv på det mesta i företagsledningarna och det är fel. Östermalmare styr Sverige mer än andra men de flesta i Ö-malm är nuförtiden inflyttade Skåningar, Värmlänningar och norrlänningar!

Tyvärr övertar/anpassar sig även de inflyttade en mentalitet som är kortsynt - ja till och med kolonial i botten. - Det är det oroande ty det visar på en många i ledande positioner har en stor okunskap om världen utanför deras egna kvarter. Det är nog det du reagerar emot - eller?

FYI så har jag bott på Östermalm - just nu bor jag på Söder!

Anonym sa...

Rörligheten mellan socialklasser, det är väl ett erkännande av klassamhället bara att uttrycka det. Och den rörligheten beror på ökat otrygghet i samhället när du kan stå utan arbete vilken dag som helst bara för att någon som vill sig upp i samhället vill ha största möjliga utdelning på börsen. Och sedan, vad var det JW byggde sin förmögenhet på, hur agerade de under andra världskriget? Och det här med att arbetare dör i industrierna, arbetare anses vara ersättningsbara, maskiner är dyra, den synen skiner igenom i ett sånt fall som nedskärningar inom Arbetsmiljöverket!
Visst är texten extrem, men den är en reaktion, inte en amsaga!

Anonym sa...

Det är väl lite naivt att tro att det aldrig kommer att finnas skillnader i samhället - sedan kan man definiera skillnaderna som klass-samhälle. Det är bara det att klass-samhället som definition är förlegad och IMO felaktig. Rörligheten mellan socialgrupperna är ett bevis på detta. Det stora skillnaderna är främst mellan hög- och lågutbildade och mellan människor som har drive och de som inte har drive.

Den besuttna gamla överklassen, ja den finns till viss del kvar men den är marginaliserad till ett fåtal individer, nästan färre än de hemlösa. De bör inte ha någon fokus - deras förmögenheter kommer att vara borta om några generationer och blivit delvis ersatt av dagens högpresterande.

Att människor dör på sin arbetsplats är tragiskt och bör på förekommas. Men inga åtgärder kan föebygga alla olyckor. I såfall bör vi stoppa all industri i analogi med att det inte går att få bort alla trafikolyckor utan att förbjuda trafik.

JW Sr var fövisso tyskvänlig medan hans bror MW jr var engelsk/USA vänlig. Jag kan bara se JWs tyskvänlighet, inte som ett uttryck för Nazi sympatier, utan som ett uttryck för sympati med ett folk som man känner och där man har många vänner. Jag har bott flera år i Tyskland och tro mig - alla var inte Nazis utan tvärtom. De flesta i den Tyska överklassen(som man bör förmoda JW kände) hade få sympatier för den lille men farliga korpralen.

Dessutom skall man tolka många 'sympatier' i skenet av uttrycket 'min fiendes fiende' - det kanske inte alltid ger de bästa samarbetspartners - men ibland ser man inte bortom horisonten och tyvärr förljer man jesuiternas ordspråk - nöden har ingen lag!

Det är inte utan att man funderar om ondskans imperium låg längre österut! Vänner i öst säger till mig att Hitlers KZ-läger hade förebilden i de gulagläger som anlades omedelbart efter Ryska Oktober revolutionen. Massavrättning och förföljelser av oppositionella, folkgrupper, arbetsklasser mm startade där. Det är bevisat ett samarbete mellan Nazisterna och Ryssarna under 20- och 30-talen. Även där är min fiendes fiende en intressant analog!

Anonym sa...

Angående storbolagens transferpriser så sa Peter Rost, tidigare vd för Pharmacia,Pfizer och Wyath så här när han sommarpratade i radion:
"– Vad de gör är att de kontinuerligt kollar försäljningen i till exempel Sverige och kostnaderna och sedan ser de till att sätta transferpriserna precis så höga så att de visar ingen vinst eller nästan ingen vinst i Sverige.
– Det betyder att de inte blir skattskyldiga i Sverige utan hela vinsten transfereras över till de landet som säljer de här varorna, ofta inom läkemedelsindustrin Irland eller Puerto Rico. Det finns många andra skatteparadis som företagen använder för det här"
Det finns OECD-riktlinjer som säger att bolagen ska sätta priset som om man var två helt skilda företag. Men i praktiken görs alltså inte detta enligt Peter Rost.

Sedan anser jag det på gränsen naivt att tro på att regeringen vill bekämpa utanförskapet och strävar efter full sysselsättning. En kader av arbetslösa (eller ett trasproletariat) är den viktigaste regulatorn för att hålla inflationen i schack, precis samma politik som Göran Persson bedrev.

Jag är inte ute efter någon. Jag tycker bara att det är galet att somliga badar i pengar medan andra knappt har mat för dagen.
Därför kritiserar jag de styrande, inte för att de skulle vara överklass eller rika. Folk får gärna tjäna massor av pengar och vara svinrika bara vi inte samtidigt svälter ut de som har det sämst!

Anonym sa...

Jag är en stor beundrare av Peter Rost och hans integritet. Tyvärr finns det alltid undantag bland företagen såsom det finns fuskare överallt. Sedan är det en grå och otydlig gräns mellan skattefusk och transferprissättning.

Min erfarenhet från stora företag är att det kommer att finnas mellanchefer som försöker bättra sitt resultat men att de aldrig lyckas med det i längden. Sådant hände i det företag jag arbetade i och IRS (USAs skatteverk kom på det) och företaget blev nära på portat i USA. Det skedde en upprensning, chefen åkte ut med huvudet före och nu är man väldigt vaksam. För storföretag ligger det för mycket i spel avseende rykte mm för att våga göra det. Skatteplanering inom lagens gränser måste dock få göras.

Sedan vad som är naivt att tro - det är väl en fråga om politisk hemvist - Det är en omöjlig diskussion med subjektiva värderingar som kommer in. Vad definierar det goda samället? Du har din definition, Kråksimuleraren en annan och jag en tredje. Det kan finnas likheter men även stora olikheter utifrån vad man anser bör prioriteras. Däremot kan jag förstå din kamp mot sociala orättvisor - alla människor har rätt till ett liv (vilket innebär att de svaga skall hjälpas!)och att fritt kunna utforma det efter sina förmågor. Var skyddsnätet träder in det är politik det!

Anonym sa...

Och ibland verkar vi hysa samma åsikt, Stockholmsperpektiv och kolonialtänkandet som exempel!
:-)