söndag, februari 17, 2008

Energin och dess förbrukning

"Med den fjärravlästa elmätaren slipper du uppskattade elräkningar och överraskande sluträkningar genom att vi kan läsa av din elförbrukning på distans. Du ser exakt hur mycket el du har använt under den senaste perioden enbart genom att titta på fakturan"

Så står det att läsa på Vattenfalls webbsite. Men hur ser då elräkningen för sommarstugan ut? Jo så här:

Detta är tredje räkningen i rad där jag faktureras för 1 kWh, förbrukningen beräknas till 6 kWh per år och mätarställningen beräknas vid årsskiftet ha varit 64 kWh. Mätaren installerades i maj månad och i slutet av augusti noterade jag mätarställningen 180 kWh! Enligt Vattenfall kan det ta upp till två månader innan mätaravläsningen fungerar. Två månader! Hallå Vattenfall, det är snart nio månader sedan mätaren monterades upp!

Hemma i stan däremot fungerar det bättre och efter ett år med ny mätare så konstaterar jag att vi förbrukat 8199 kWh el på ett år. Tillsammans med en pelletförbrukning på 6 pallar per år (832 kg *6*4,8 kWh = 23961 kWh) så innebär det att husets totala energiförbrukning hamnar på 32 160 kWh.*
Helt okej för ett hus med källare byggt 1961.

Att det gått åt 5 ton pellets trots den milda vintern beror nog på att brännaren går lite "fett" nu efter problemen i höstas. Allt mixtrande och justerande för att få tillförlitligare drift innebar även en uppjustering av mängden bränsle. Något att ta tag i och optimera under nästa ledigvecka kanske?

*(Ja, det går några vedklabbar till bastun också. Men det kan vi förbise)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

En positiv sak, med en rätt låg elförbrukning, är ju den att ifall Vattenfall skulle skicka ut, enligt tidigare aviserade men ändå inte, räkningar för "höglastavgifter" likt "ett annat kraftbolag" så borde den räkningen inte bli så hög.... :)

Kanske bara i prisklassen ca 50 000 spänn, förutsatt att det då verkligen är ett marknadsmässigt pris! ;)

Nåväl; energioptimering och -koll på förbrukning på hemmabasis och liknande är ett intressant ämne, verkligen, och själv ligger vi på en prognos på ca 11500 kWh det senaste året, ingen pellets eller källare dock! :)
(v-pump och braskamin!)

Anonym sa...

Var inte så säker på att du kan bortse från vedklabbarna!
Säg inget, det kan bli skatter och miljavgifter på vedträna också. Eller varför inte trängselavgift i pannan eller flerbränsletillägg.
Snart ska du energideklarera huset. Räkna med att betala värmeförlustavgift, isoleringsbristskatt och mervärmestillägg...

Anonym sa...

Då ligger man bra till, vi som minskat förbrukningen från 47000kWh till 45000, tror ni inte att jag redan betalar nog med skatter och avgifter via räkningen, huset byggt -73 ca 180kvm garaget inräknat ingen källare bara ett plan. elpatroner i albinpanna från -73. Vad jag tycker att man borde satsa på för att misnak utsläppen är bättre subventioner om man får sitt hus att dra mindre energi än att bara belasta oss konsumenter. Varför skall alltid vi i slutänden betala visionerna som politiker målar upp?

Anonym sa...

izac: Du kommer nog billigast undan, misstänker att du har ganska så billig ved ;-)

Gubben: Får se vad Anders med svansen kan prestera i den moderata paradgrenen införa-nya-skatter-men -kalla-dem-för-avgifter!

Kråks..: En morot är väl aldrig fel? ;-)
Men det blir nog piskan i form av höjda elpriser som kommer att få folk att minska sin energiförbrukning.

Anonym sa...

Jo rätt billig (än så länge!), men eldar väldigt lite...