fredag, september 12, 2008

Dagens läsläxa

"För sju år sedan attackerades World Trade Center i New York. Attacken var naturligtvis en enorm personlig tragedi för alla de som dödades eller skadades och för alla deras anhöriga. Men attacken var också en tragedi för alla oss andra, kanske inte lika konkret och direkt. Medan tiden kanske börjat läka en del av såren hos de direkt drabbade, så tycks attacken för alla oss andra vara mer som ett långsamt verkande gift som sakta men säkert begränsar oss mer och mer. För sju år sedan smög sig den namnlösa skräcken in i våra liv och sedan dess har staten gjort sitt bästa för att hålla den vid liv.

Sju år är en ganska kort tid, men det har faktiskt inte tagit så mycket längre tid för västvärldens politiker att slå i medborgarna att det inte bara är rimligt, utan helt nödvändigt att de avsäger sig diverse olika medborgerliga friheter och rättigheter för att de ska kunna känna sig trygga. I kriget mot terrorismen har vi alla delats upp i vi och dem. Vi är de som måste skyddas till varje pris, de är de som vi måste hålla att öga på, de som inte är på vår sida, de som är potentiella hot"

Läs hela "Vargen kommer inte, den är redan här" hos Anna Troberg

Angående debatten om Pirate Bay och förundersökningsprotokollet från morden i Arboga så blir läsläxan ur den stora skörden av inlägg Blogge Bloggelitos: "Google - ingen yttrandefrihetens försvarare" samt "Motion till bloggarriksdag: hedersregler för nätet"

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

Gubben sa...

Den normalt så insiktsfulle Blogge hänfaller här till en alltför teknokratisk syn på frågan. I sak helt rätt men jag tror på ytterligare en dimension utöver den rent sakliga och den som bara stödjer sig på en princip.
I min väld är den den dimensionen som gör oss till varelser med förmåga att tänka lite längre än retilmässigt ropa på "principen".
Trevlig helg!

knapsu sa...

Är inte liberaler oftast ganska endimensionella och teknokrater i meningen att frihet går före allt annat som t.ex etik och moral? Eller solidaritet för den delen.

Gubben sa...

Ja, det håller jag med dig om!
Ha en bra vecka!