torsdag, november 13, 2008

Jaha, så var det dags igen!

Det ena sparprogrammet avlöser det andra!

Det har ju märkts på jobbet att marknaden för papper och pappersmassa inte varit normal för årstiden och finanskollapsen i USA som spreds över världen och skyndade på lågkonjunkturen gjorde ju inte saken bättre. Med detta i tankarna och någon ryggmärgskänsla om att det var för tyst på koncernnivå om denna aldrig förut skådade kris så var mina ord till arbetskompisarna för en vecka sedan när vi gick på den schemalagda långledigheten: "Vette tusan om man törs vara långledig i dessa tider, man kanske blir av med jobbet under långledigheten"

Det gick en vecka, sedan läser man di.se:

Billerud ökar vinsten - utökar sparprogram

Billerud redovisar ett resultat före skatt på 89 miljoner kronor för det tredje kvartalet.
Billerud utökar åtgärderna för att minska kostnaderna. 125 anställda får gå.

Analytikerna hade förväntat sig ett resultat före skatt på 71 miljoner kronor.

Billerud överträffar marknadens alla förväntningar med sitt resultat och beslutar samtidigt att det redan överträffade sparmålet på rörliga kostnader skall överträffas ännu mer!

Heja, heja ! Visst är det härligt med marknadsekonomi och kvartalskapitalism!

Vår enhet inom Billerudkoncernen är efter nedskärningarna på 90-talet med både yxhugg och osthyvel på personalsidan en av de mest slimmade i branschen, ett stålbad som många andra bruk ännu inte genomgått, så det blir intressant att se var det skall minskas 40 personer som är vår oproportionerliga andel av nedskärningarna.

För den oinvigde kan jag meddela att vi ständigt driver (och uppnår resultat som sparar miljoner) besparingsprojekt, det är något som genomsyrat vår vardag på jobbet de senaste 10 åren.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vi tränade hårt, men varje gång vi började få fram fungerande grupper skulle vi omorganiseras. Jag lärde mig senare i livet att vi är benägna att möta varje ny situation genom omorganisation och också vilken underbar metod detta är att skapa illusionen av framsteg medan det istället åstadkommer kaos, ineffektivitet och demoralisering.

Gaius Petronius
Romersk officer och ämbetsman (66 A.D.)

Även de gamla romarna råkade på detta fenomen!

Anonym sa...

Exakt, det är därför jag inte längre har någon tilltro till mänskligheten, vi dömer oss själva till undergång, och vi är samtidigt dömda till detta, att vi klarat oss till dessa dagar beror bara på ren dumhet, för tur kan man inte kalla det!

Björn Nilsson sa...

För många år sedan var det en kollega som anmärkte att vi håller på att rationalisera bort oss själva hela tiden.

Det är väl det som är meningen med modern arbetsledning: det är smartare att låta personalen i största möjliga grad själva ta kål på sina jobb genom "kvalitetsgrupper" och liknande i stället för att företaget öppet kommer och bankar folk i huvudet som man gjorde när tidstudiemännen hängde med tidur i handen över tempoarbetarna.

Anonym sa...

Jo, men så är det ju fortfarande, fört skall ett projekt startas, där "alla skall vara delaktiga" sedan när inte mer kan kramas ur den stenen, så skall det lika fullt ske nedskärning av personalen, för skära ned personalstyrkan är ju det enda som "marknaden" förstår. Jisses vad aktien har stigit sedan man presenterade nedskärningsförslaget, hela 2kr, att den tappat 100 spänn sedan toppen hör väl inte hit. Drömmen hos företagsledningar och aktieägare är väl att fabrikerna skötte sig själva utan personal, men de gör de inte, de har de helt och hållet glömt bort i ledningen, att det är produkterna som de lever av förstår de inte, bara vinst och mera vinst!

Anonym sa...

///ms: Mitt i prick.
En illusion av framsteg men istället kaos, ineffektivitet och demoralisering.Det ligger en stor del sanning i det.

Björn: Och även genom att springa fortare och jobba fler timmar!

Kråks: Den här gången är det nog inte aktiekursen man försöker få upp i första hand, tror jag faktiskt. Däremot vinsten, för att kunna dela ut åt ägarna!

Anonym sa...

Hmmm dom slår ju inte igen verket helt, som dom gjorde på Seskarö.