onsdag, februari 25, 2009

Upphovsrättsmaffians gangstermetoder

Asplöven vann planenligt sista matchen i Allettan Norra mot KB 65 med 9-2 och går vidare till Playoff 3 som börjar 7/3.
KB 65 lyckades för övrigt dra på sig rekordartade 100 utvisningsminuter i matchen, inte illa!

Men det var inte det jag skulle skriva om. Jag skulle heller inte skriva om att jag inte var och tittade när HT-Bandy slog Falun i sin första match i kvalet till Elitserien. Familjen hade dock en representant på plats i form av yngsta dottern.

Det jag skulle skriva om anknyter till bilden i föregående inlägg.
"...Om de söta kattungarna på tant Gretas videoblogg dansar till upphovsrättsskyddad musik, då är det stöld" står det i pratbubblan.

Tänk er då följande scenario: Den stolta pappan som videofilmar sitt barn när det tar sina första stapplande steg. För att kunna visa sitt barns framsteg och dela med sig åt far- och morföräldrar, släkt och vänner som bor på spridda platser i världen, så lägger den stolte fadern upp filmen på Youtube för visning. Problemet är bara att någonstans i bakgrunden råkar en radio stå på och skvala ut Britney Spears senaste hit när pappan filmar sitt barn.
Två veckor efter att videoklippet lagts ut landar ett kravbrev i postlådan hos den intet ont anande familjen. Med hot om stämmning på miljonbelopp inför domstol erbjuds istället familjen att komma billigt undan genom att betala 20 000 kronor för sitt brott mot lagen om upphovsrätt.
Vad skulle du göra i det läget?

Ett sådant scenario är fullt tänkbart när vi låter människor (de multinationella bolagen) som tänker som gangsters diktera lagar och politikerna tycker att rättssäkerhet inte längre skall garanteras i lagstiftning utan skall granskas i efterhand av någon kommittè.

Sedan kan man ju tycka att det är lite lustigt att Google/Youtube inte stäms inför rätta för brott mot upphovsrätten på samma sätt som nu sker med The Pirate Bay.

Eller kanske olustigt?

Ett klargörande: Jag anser inte att personerna bakom The Pirate Bay är några hjältar, däremot anser jag att de som nu stämmer dem är riktigt stora skurkar och en fara för rättssamhället!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Aplöven?

Knapsu sa...

Att skriva snabbt är att skriva slarvigt!!! :-(
Fixar det på stört!

Anonym sa...

Just det där filmningsexemplet finns det ett exempel på, men nog f-n är den rubbad som stämmer för upphovsrättsbrott för bakgrundsljud i en hemvideo.

Men stora delar av världen är ju rubbad redan så förvånad blir man ju inte...