fredag, april 16, 2010

Eyjafjallajökulls ansikte

Ett flygfoto visar de tre kratrarna i Eyjafjallajökull:

Foto: Landhelgisgæsla Íslands.


"Illar tungur kynnu að segja að nú hafi Íslendingar gert bandalag við myrkraöflin um hefnd fyrir hryðjuverkalögin og Icesave. Næstu skilaboð samninganefndarinnar gætu orðið einföld: "You want more of that, or... ?"

"Illvilliga tungor kan nu säga att islänningarna har gått ihop med mörkrets krafter som hämnd för terroristlagstiftningen och Icesave. Nästa budskap från förhandlingsdelegationen borde helt enkelt bli: 'Vill ni ha mer av det här, eller?'"

Þorsteinn Siglaugsson
spekulerar om askan från Eyjafjallajökull som stoppar flygtrafiken i stora delar av Europa är Islands hämnd mot Storbritannien för Icesave-tvisten.

Askmolnen från Eyjafjallajökull drog ju påpassligt nog in över de länder som blockerat Islands lån genom Internationella valutafonden, Storbritannien, Nederländerna, Finland, Danmark, Norge och Sverige.


Ett onekligen intressant scenario vore om detta utbrott blir långvarigt och askmoln som driver in över Europa hindrar flygtrafik i kanske flera månader.
Då skulle samhället och vårt uppbygda transportsystem verkligen få bekänna färg.

Lästips: Björnbrum utvecklar lite mer om askmolnet här och här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 kommentarer:

Bert sa...

Bygg Norrbotniabanan!

M Björnfot sa...

Men först fler och bredare motorvägar förbi Stockholm!

///MS sa...

Problemet med vår infrastruktur är att den har politiserats. Alla som bor i Stockholm (som jag) vet vilket vansinne det är med att tvingas sitta i bilköer i en ända. Det är sjukt att förbifarande långväga trafik måste nästan in i innerstaden för att ta sig från norr till söder. En motortrafikled förbi Stockholm behövs likväl som utbyggd järnväg för industriella transporter i Norr.

Jag beskyller alla regeringar för detta elände. Sossar och miljömuppar har av ideologiska skäl ratat behövliga investeringar i vårt vägnät. Det är en skam att de tre största städerna inte har en motorväg som förbinder dem HELA vägen. Dagens samhälle kräver flexibilitet även i resandet på ett sätt som tidtabeller av alla de slag inte kan tillgodose - Inse att bilen är här för att stanna (om än kanske inte explosionsmotorn)!

De borgerliga regimerna har heller inte varit bättre. Nu verkar de mena att bara för att Sossarna nu vill satsa på järnvägs infrastruktur så kan de inte stödja detta. Många borgerliga här nere tror att järnvägen handlar om persontransporter. Men under 50 år har järnvägsnätet bara underhållits istället för att förbättras och byggas ut - alla regeringar har ansvar i detta, inte bara de Borgerliga.

SAS var från början en god ide om storskalighet i kostsamma investeringar för små länder. Men det nu att konstatera att den uppdelning som ursprungligen gjordes med Köpenhamn som huvudhub har medfört att Sverige inte satsat tillräckligt i egen flyginfrastruktur. Man kan fråga sig varför Finnair trots mindre marknad klarar sig bättre än SAS???

Se på Tyskland som konsekvent har investerat i trafikinfrastruktur. Väg- och järnvägsnät är oöverträffat. Varje större delstats huvudstad har en internationell flygplats. Förvisso har Tyskland lättare än vi att betala dessa investeringar eftersom landet har (nu ) nästan 10 ggr så stor befolking och 75 % av vär landsareal. Men de borde likväl vara en förebild för oss. Deras sjukvårds system är också överlägset Sveriges!

Det skulle behövas överenskommelser över blockgränserna för att lösa Sveriges problem med undanhållna investeringar i Infrastruktur. Partierna borde kunna komma överens om att alla typer av transporter behövs och inte politisera dem och särställa en variant över de andra. Alla trafikformer behövs i landet. Även om jag är höger menar jag att Bucht skulle behövas i Riksdagen - Han verkar veta vad som behövs göras för Norrbotten, verkar affärsmässig (trots sin ibland onödiga partiretorik) och har förhoppningsvis energi att driva detta. Tyvärr riskerar han bara att bli fast i partipiskan remmar i jantelagens förlovade parti!

Anonym sa...

Ett brev har anlänt från Islänningarna läs här:

http://www.mobil-priser.se/BrevfranIsland.jpg

/Mr. Vittula

Knapsu sa...

Bygg motorväg av hela Stockholm vettja!

Mr. Vittula: Den var kul!:-D