söndag, april 11, 2010

Klart som korvspad med Anders Borg

"Arbetslinjen", som regeringen anfört under hela mandatperioden, innebär att inkomstskillnaderna ska öka, det ska alltså "löna sig att arbeta" (som om det inte alltid har lönat sig att arbeta?) så att folk inte ägnar sig åt att vara arbetslösa, sjuka eller pensionerade. Detta även när det inte finns några jobb att söka, inte minst beroende av regeringens avsaknad av arbetsmarknadspolitik.
Då är det ju intressant att höra Anders Borg säga att ”arbetslinjen är avgörande på sikt för att inkomstskillnaderna inte ska öka”

Arbetslinjen skall alltså öka inkomstskillnaderna samtidigt som den skall minska inkomstskillnaderna!

SCB har tidigare konstaterat att inkomstskillnaderna är de största sedan mätningarna började för trettio år sedan. När Finansministern redovisar sitt eget departements siffror som visar samma sak, att inkomstskillnaderna har ökat de senaste åren så blir slutsatsen givetvis på äkta Anders Borg-maner att "Vi kan konstatera att i Sverige har inkomstskillnaderna inte ökat under senare år”

Anders Borg har tidigare framfört att skattehöjningar är nödvändiga för att klara välfärden, så därför blir det ju med Anders Borg-logiken istället mera skattesänkningar.

Ljuger Anders Borg? Absolut. Ologiskt av Borg? Nej. Om man ser den nyliberala ideologin som ligger bakom så är det ett fullt logiskt agerande för att genomdriva systemskiftet.

Läs på denna blogg om systemskiftet och arbetslinjen för förtydligande.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

På tal om välfärd och skatter, såg att SKL har kommit med en rapport om vad som måste göras om man skall behålla välfärden i framtiden.
Ingen vidare rolig läsning.

http://dagensps.se/artiklar/2010/04/08/08969242/index.xml

Anonym sa...

Och Demoskop har kommit med en ny opinionsundersökning. Uppåt för oppositionen och neråt för alliansen.
Centern tycker att Demoskop alltid har fel. Antagligen för att de hamnat utanför riksdagen i en mätning. Frågan är vad Borg skulle tycka om siffrorna? Att det är ett kvitto på den lyckade arbetslinjen, kanske?

/Meikäläinen

M Björnfot sa...

Meikäläinen, så då är det bättre att redan idag öka beskattningen och minska konsumtionen, ha en ÄNNU större offentlig sektor med alla kostnader detta medför, och då är problemet för framtidens välfärd ur världen?

Knapsu, jag får väl försöka säga det igen: man kan minska inkomstskillnaderna på flera sätt. Antingen kan man med olika medel minska disponibla inkomster för till exempel den som arbetar, så att hon får ut lika lite som den som råkar vara arbetslös. Eller, så kan man fokusera på att försöka få den arbetslösa in i arbetslivet igen, så han börjar tjäna lika mycket som den som redan arbetar, och därmed få TVÅ som bidrar med mindre till den gemensamma välfärden, än EN som bidrar med mer. Och det är väl rättvist om något?

Knapsu sa...

Björnfot rycker som vanligt ut till försvar för alliansregeringen och som vanligt så ägnar han sig åt det sedvanliga halmdocke-byggandet. Halmdockan Björnfot bygger består här av att Meikäläinen påstas förespråka ökad beskattning, minskad konsumtion och större offentlig sektor som lösning på välfärdens problem. Detta trots att Meikäläinens kommentar handlade om de senaste opinionasmätningarna (uppenbarligen en skrämmande läsning för Björnfot) och inget annat.

Nästa halmdocka verkar ägnad åt mig ”..minska disponibla inkomster för till exempel den som arbetar, så att hon får ut lika lite som den som råkar vara arbetslös”
En åsikt som i princip ingen människa har men som ändå flitigt klistras på meningsmotståndare av alliansregimens tillskyndare. En ren halmdocka således.

” Eller, så kan man fokusera på att försöka få den arbetslösa in i arbetslivet igen”
Visst, tyvärr så har regeringen ingen fungerande politik för att få upp sysselsättningen.

”TVÅ som bidrar med mindre till den gemensamma välfärden, än EN som bidrar med mer. Och det är väl rättvist om något? ”

Av alla efter förmåga - åt alla efter behov, låter väl mera rättvist?

Knapsu sa...

Länken kanske skulle varit med:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Halmdocka

M Björnfot sa...

Men kom igen nu, i princip 99 av 100 inlägg som berör politik här på bloggen (inlägget om tant Gredelin var det hundrade) är ju halmdockor. :D Snacka om att kasta sten i glashus.

Knapsu sa...

"99 av 100"!!!??
Hoppla, hoppla! Då borde det ju inte vara så svårt att ta fram några exempel på mina halmdockor?

Anonym sa...

Illamående och tappat huvud verkar vara de vanliga symptomen hos borgare när de får höra talas om Demoskops mätningar ;-)


/Meikäläinen

Anonym sa...

Det var visst inte så lätt för Björnfot att hitta en halmdocka?