fredag, mars 20, 2009

Varför regeringen inte gör något

När alliansregeringen tillträdde var tiderna goda och statens skafferi var fyllt till brädden. Därför bjöd man in till ett riktigt tabelras för (i första hand) sina närmaste vänner, de allra rikaste. För att verkligen kunna bjuda riktigt gentilt så sålde man även ut en del av det statliga ägandet. De arbetslösa och sjuka runt om i landet fick även de betala en del av kalaset för att på så sätt rycka upp sig och sluta upp med att vara just arbetslösa och sjuka!

Nu säger Anders Borg att han inte vill vara ansvarslös och tömma skafferiet meddetsamma nu när de dåliga tiderna är här. Men saken är ju den att skafferiet redan är tomt!

År 2007 var överskottet i statens budget 127 miljarder kronor. 2008 hade alliansregeringen styrt landet i ett år och budgetöverskottet hade nu minskat till 94 miljarder kronor. För år 2009 är prognosen ett underskott på 135 miljarder. Från ett överskott på 127 miljarder har man nu gått till ett underskott som innebär att man måste låna. Låna för att sänka skatterna! 262 miljarder back på två år och Anders Borg säger NU att han inte vill vara ansvarslös?

Förutom alla offergåvor till de allra, allra rikaste så infördes ju jobbskatteavdraget.
”Det ska löna sig att arbeta”-avdraget uppgick i första steget till 40 miljarder, andra steget 11 miljarder och i år 13 miljarder. Totalt 63 miljarder kronor mindre i statskassan varje år bara på grund av jobbskatteavdraget! Det kanske är därför regeringen nu inte gör något när varslen om uppsägningar kommer nästan varje vecka.. Borg har nog via kreativ matematik räknat ut att om folk blir arbetslösa så får de ju inget jobbskatteavdrag och måste alltså betala en högre skatt och ...,voilà, underskottet minskar!

Nej! Det är värre än så!

”– Vi ser alla om vårt hus, vi försöker alla nu ta vårt ansvar för att inte skapa stora underskott ” säger Fredrik Reinfeldt när såväl nationalekonomer som politiker i kommuner och landsting vädjar till regeringen att ingripa för att kunna rädda välfärden. När sedan Mats Odell säger att kommunerna måste prioritera så måste man ju vara döv för att inte höra larmklockorna ringa: Slakten på den svenska välfärden går vidare. ”Det nya arbetarpartiet” som säger sig värna om välfärden driver nu igenom sitt eftertraktade systemskifte.
Regeringen uppmanar alltså till nedskärningar i skolan, barnsomsorgen, vården och äldreomsorgen. Efter att redan ha urholkat trygghetssystemen och underminerat dess myndigheter ( Försäkringskassan, ett bra exempel) tänker regeringen nu låta skolan, vården och omsorgen rasa samman.
Syftet är att visa hur det offentliga "misslyckats" och därför måste privata försäkringsbolag och vårdföretag få ta över. Men ett helt privatiserat välfärdssystem där en stor del av pengarna går ner i privata ägares fickor är inget som regeringen kan argumentera för och vinna. Därför offras nu personalen i offentliga sektorn likväl som medborgarna i behov av den samma!

Det är därför regeringen sitter passiv mitt i den kanske värsta ekonomiska kris som drabbat landet!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Word!
Men mothugg kommer säkert... ;)

Anonym sa...

Bra analys. Jag har ofta tänkt i de där banorna, men inte orkat räkna ut det i siffror. Anat hur det står till, har jag dock gjort.

Tummen upp för dig!

Anonym sa...

Inte mothugg, du har så jävla rätt i sak, men att gå från arbete till arbetslöshet ger väl för det mesta inte mer skattepengar till staten? Vad jag tror de räknat bort sig på var idén att sälja ut de statliga företagen och på så sätt finansiera skattesänkningarna under deras mandatperiod, de hade inte räknat på en liknande situation och har helt enkelt målat in sig i hörnet, sitter där och suger på tummen och mumlar: -Det var inte vi.....det var inte vi...

Anonym sa...

Stycket om Borg och kreativ matematik var ju en sarkasm från min sida!
Nog tror jag att de kan räkna men som sagt, de har ett viktigt mål att uppnå!

Anonym sa...

Lite elakt kanske men jag ser inte heller opositionen som speciellt trovärdigt alternativ. Suck! De verkar mest vara intresserade av att kritisera - inte lägga egna förslag!
(Undrar när jag själv tappade tron på våra riksdagspolitiker - men många år sedan är det!)
Därmed sagt att jag håller med dig i dina slutsatser och att det förmodligen kvittar vlika färger som styr (eller låter oss tro att de styr...)

Knapsu sa...

Göran Persson har också varit delaktig i att montera ner välfärden, inget snack om det!