torsdag, mars 12, 2009

På ett lutande plan

Svartfoten Stefan Löfvén har gläntat på Pandoras ask och över huvudet på IF Metalls medlemmar enats med arbetsgivarna i Teknikföretagen om en krisöverenskommelse som ska "ge möjlighet till lokala överenskommelser om att sänka utgående lön och andra ersättningar med upp till 20 procent"
Avdelningarna och medlemmarna ute i landet blev bestörta och förbannade över en sådan kalldusch och likaså de andra fackförbunden.
Om Löfvén tar och gör ett arbetsplatsbesök, förslagsvis på 800 meters djup i LKAB:s gruva i Kiruna, så får han nog höra lite kraftigare uttryck än mitt "svartfot!"

Sanna Rayman på regeringens propagandaorgan SvD är ju naturligtvis glad och lycklig när arbetarpacket skall få mindre i börsen och tycker att Löfvén "vårdar medlemmarna":

"Då är det glädjande att se att parterna faktiskt har sinnesnärvaro nog att lägga det vardagliga käbblet på hyllan och ta det gemensamma ansvaret, så som IF metall och arbetsgivarna har gjort idag.

IF Metall förtjänar tack och respekt för sin ansvarskänsla"

Jag antar att Sanna lika glatt och lyckligt tar sitt ansvar och sänker sin lön med, låt oss säga, 20% nu när hennes arbetsgivare mister 50 miljoner i pressstöd?

Nu väntar vi bara på att Volvo-arbetarna springer ut och firar sin lönesänkning genom att köpa nya Volvo-bilar. För det är väl det som är problemet? Att Volvo säljer för lite bilar?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

bjornfot sa...

Nääääääääääää men nog är det bra det där facket... Jag lovar att han Löfvén är moderat!

Kråksimuleraren sa...

Först ordnade vi fackmedlemmar så att kapitalet inte förlorade i värde för de som hade mer än de behövde, kommer någon ihåg Renbergs-avtalen som vi gick med på för att bromsa inflationen, det är vår förtjänst, vi arbetare att hela snurren bromsades upp, nu när hjulen börjar snurra baklänges ska vi också ta smällen!? Jag trodde att vi var mindre religiösa i Sverige nu för tiden, men här odlas bara "vänd andra kinden till" politiken!

Kråksimuleraren sa...

Korrigering, det hette Rehnbergsavtal, avtalet slöts under 1990 för att dämpa inflationen från sin 8% läge, och löneökningarna sänktes till 1992 års avtals utgång till 4%. Och tacken för det blev att nu än en gång sänka lönerna, nu när inflationen är bortåt 20% på utländska varor så ska arbetaren som ska hålla hjulen snurrande frivilligt avstå från ytterligare 20%! Var fan finns rättvisan i det?