lördag, april 17, 2010

Pappers kämpar för hela fackföreningsrörelsen

Svenskt Näringsliv har nu meddelat att företagen som drabbats av konflikten i pappers- och massaindustrin kommer att kompenseras fullt ut genom deras konfliktkassa.
Det som alla visste redan innan är nu med andra ord officiellt: Pappers motpart heter Svenskt Näringsliv.

I och med tillträdandet av en borgerlig regeringen efter valet -06 vädrade Svenskt Näringsliv morgonluft och bestämde sig för att i avtalsrörelsen 2007 ta kommandot och tvinga fackföreningsrörelsen ned på knä. Tack vare att arbetsgivarna inom Handels avtalsområde agerade förståndigt, struntade i Urban Bäckström och Svenskt Näringslivs ideologiska kamp mot fackföreningar och valde samförstånd istället för en uppslitande konflikt, så havererade Svenskt Näringslivs samordning.


Inför årets avtalsrörelse så har Svenskt Näringsliv bestämt sig för att denna gång skall samordningen lyckas och fackföreningarna skall betvingas.

I månader har Pappers försökt få förhandlingar till stånd men Skogsindustrierna har vägrat. Orsaken är att Svenskt Näringsliv har tvingat dem att avvakta tills det mer medgörliga, och efter krisavtalet försvagade, Metall har skrivit avtal. Ett avtal som skall bilda norm för hela industrisektorn.

Nu sitter Urban Bäckström med Skogsindustriernas arbetsgivare i ett så kort strypkoppel att de inte ens har mandat att förhandla om annat än vad som ursprungligen framförts.
I annonser smutskastas nu Pappers av Svenskt Näringsliv. Desinformation från Skogsindustrierna sprids i media och........

[struket avsnitt i texten av omsorg om min framtida försörjning]

Jan- Henrik Sandberg i Aftonbladet:

"Arbetsgivarna försöker nu än en gång spela ut fackförbunden mot varandra. ”Varför ska Pappers få mer än andra?” Eventuell oro på den fackliga sidan borde inte handla om det. Istället borde frågan lyda ”Vill vi att svenskt Näringsliv ska diktera villkoren på hela den svenska arbetsmarknaden”

Pappers kamp innebär ett trefaldigt ansvarstagande, nämligen för varje fackförbunds rätt att förhandla för sina medlemmar frihet från arbetsgivardiktat i lönebildning och avtalsvillkor för sysselsättningen och exportindustrins konkurrenskraft"


Svenskt Näringsliv kommer alltså att kompensera företagen för uteblivna intäkter.
Fine! Pappers har efter alla år av "ansvarstagande" en stor strejkkassa så låt oss se vem som håller ut längst!

Vem vet, om konflikten blir långvarig så kanske vi tömmer hela propagandakassan för Urban Bäckström och hans anhang!
Vilken välgärning vore inte det!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Stå på er! Även jag har gått konfliktvakt fast det var så länge sedan så jag nästan glömt bort det, men jag tror det var en nyttig upplevelse i alla fall.

M sa...

Handlar allt för er vänsterfolk om att bara tjäna mer, mer, mer?

Kråksimuleraren sa...

Nej, det handlar om att inte tjäna mindre, men i ännu större utsträckning om att ha en anställningstrygghet, en trygghet som ger ett samhälle med framtidstro och möjlighet att våga.

Anonym sa...

"Alla åsikter ska vara tillåtna i ett samhälle och alla ska få bilda föreningar som arbetar för gemensamma mål.

Därför är det verkligen irriterande att vissa missbrukar dessa rättigheter. Vi borgare kritiserar fackföreningar för att de arbetar just för arbetarnas gemensamma intressen. Inga likheter i övrigt, men som i Sovjet borde staten företräda arbetarna och verka för företagens, statens och regeringens intressen, som ju ändå vet bäst"

Badlands Hyena äger

OBS! Satir!

Niklas Starow sa...

GS-facket står på tur också, "vi" i grafisk industri har inte skrivit på än :)

Anonym sa...

Björnfot är nog bara avundsjuk på Pappersarbetarna!

Knapsu sa...

Björnfot: Orka!!!