tisdag, juli 20, 2010

Varför ska Per Gessle tjäna pengar på mitt fotograferande?

Varför in i rödglöda h-vetet skall svinrika artister som Madonna och Per Gessle få tjäna pengar på att jag fotograferar och filmar och sedan sparar det på en CD?
För det gör de ju. På varje inspelningsbar cd som säljs tas det nämligen ut en avgift som går till Copyswede som sedan skall fördela slantarna till upphovsrättsinnehavarna. Denna ersättning skall kompensera upphovsrättsinnehavarna för den (eventuella) förlust de gör på grund av privatkopiering av deras alster.
Om jag köper mina skivor för att bränna ner mina egna filmsnuttar och fotografier som jag själv skapat så behöver jag inte få betalt för det, men det behöver ju inte Madonna och Per Gessle heller. De har ju inte på något sätt bidragit till skapandet av mina bilder så nog tycker jag att det är lite fräckt av dem.

Inte nog med det, nu går Copyswede ut och grinar för att vi bränner för lite cd:s och vill därför att alla mobiltelefoner och hårddiskar skall beläggas med en privatkopieringsavgift. Motiveringen är (förutom att Per Gessle svälter ihjäl?) att "man kan lagra på datorns hårddiskar eller på sina telefoner i stället"
(Tänk om andra branscher skulle lära av upphovsrättslobbyn. Alla jägare skulle få betala en extraskatt till brottsofferjouren eftersom deras vapen kan användas i brottssyfte. Kniv, yxa och kofot skulle avgiftsbeläggas eftersom det är väl känt att sådana används för att utföra brott mm. mm)

Elektroniktillverkarna är dock kallsinniga till fler avgifter på sina produkter så Copyswede gör som de brukar:
"– Vi får förmodligen be om hjälp av lagstiftaren och vi har redan stött på justitiedepartementet i den här frågan. Och vi hoppas på en reaktion framåt hösten"

Med tanke på vilken framgång girigbukarna i upphovsrättsindustrin tidigare haft med att beställa nya lagar som fyller på deras kassakistor, av fårskocken vi kallar politiker, så är det väl bara en tidsfråga innan hårddiskarna kostar bra mycket mera än idag.

Med dagens ersättning på 0.25 per megabyte så innebär det att en hårddisk på 1 Tb skulle kosta cirka 2500 kronor mera än idag.

Så om jag vill lagra mina egenhändigt skapade filmer och bilder på en extern hårddisk så ska jag betala tre gånger mer än vad den kostar bara för att Per Gessle skall fylla sitt redan sprängfulla garage med ännu flera lyxbilar.

Nä dra åt....pipsvängen, Copyswede!

Undra om inte Piratpartiet i höst kommer in i riksdagen ändå?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Mats Dagerlind sa...

En annan aspekt är att en stor del av det som kopieras till CD och DVD sannolikt inte är laglig privatkopiering utan olaglig piratkopiering. Därigenom gör sig Copyswede skyldig till häleri genom att bereda sig otillbörlig vinning av annans brottsliga förvärv. Om brottet är grovt - vilket det ju måste anses vara i det här fallet - kan det ge upp till 6 års fängelse.

Björn Nilsson sa...

Naturligtvis svälter P. Gessle inte ihjäl. Men du får tänka på att han kan ha utgifter för travhästar, vinkällare och liknande, och sådant kostar faktiskt! Verkar som folk inte tänker på sådana väsentliga saker!

Knapsu sa...

Mats: Ja se där. Tyvärr gäller tydligen inte lagar för slika organisationer.

Björn: "Varför tänker alla bara på sig? Varför tänker ingen på mig"

Typ.

Fredrik sa...

Personligen har jag ingenting alls emot att man tar en avgift på, tillexempel cd-skivor. De pengarna skall gå till STIM, och ge de musiker som förlorar på att ingen köper musik längre, för musikkonsumtionen har gått upp. Men musikerna, vi som spelar in och upp, får ingenting för det numera. Samma sak fungerade med kassetband, varför skulle det vara så dåligt om det gällde cdskivor? Pengarna skall givetvis födelas rättvist, efter antal nedladningar. Det skulle göra att artister som Britney får sin beskärda del, och inte bara får pengar för att hon är en "produkt" som kan sälja varor och sådan skit. Det skulle oxå göra att artister som tillexempel Nocturnal Rites får de pengar som de BORDE få.

Men inte är det en enkel fråga. Piratpartiet hoppas jag självdör.

Knapsu sa...

Visst är det en svår fråga, och du sätter tummen på en viktig sak:
"Men musikerna, vi som spelar in och upp, får ingenting för det numera"

Har för mig att Eminem har stämt sitt bolag för att de snor alla pengar de drar in i hans namn, så de stora giriga skurkarna är väl alla gamar mellan artisten och konsumenten?