tisdag, oktober 19, 2010

En ynklig tomhylsa

Mannen som vägrade att bära vapen under sin värnplikt, ynkryggen till Försvarsminister Sten Tolgfors, har inte bara mage att som fd vapenvägrare skicka iväg våra svenska soldater till ett avlägset land som vi inte har något otalt med, för att döda och bli dödade i ett helt omöjligt krigsuppdrag som aldrig kan vinnas.
Han har heller inte ryggrad nog att stå upp och ta ansvar för konsekvenserna av det beslut som han och regeringen har tagit om att skicka trupper till Afghanistan. Istället lägger han ansvaret på de som är emot kriget och menar att truppernas säkerhet äventyras så länge den politiska debatten om insatsen pågår.

Det är ohederligt, ynkligt och fegt av Tolgfors.

Det är Försvarsminister Tolgfors tillsammans med regeringen som har det största ansvaret för att svenska soldater dödas i Afghanistan. Inte de som är emot kriget.

Lägg märke till att retoriken om kriget alltmer börjar låta som den amerikanska huvudlöst patriotiska där den som inte uttalar sitt stöd för kriget "sviker våra pojkar därborta"

Regeringen har skickat stridande förband till kriget i Afghanistan i ett syfte: För att Sverige ska ses som en "trovärdig internationell aktör" i USA:s ögon. Därför, och endast därför har sex svenska soldater offrat livet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

23 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Man kan väl säga att "Tomhylsan" påminner om de krigshetsande USAmerikanska politikerna i Bushlägret: de hade själva aldrig varit i fält och luktat krutrök, men andra offrade de gärna livet på.

Själv har jag som motvillig värnpliktig kastat två (två) handgranater och skjutit några salvor med den urmodiga k-pisten m45/b som värnpliktig, och jag tycker att Sverige bör evakuera styrkan i Afghanistan med en rasande fart. De som ändå är intresserade av uppdrag i utlandet kan föras över till riktiga FN-missioner. Det kanske kan behövas förstärkningar i östra Kongo exempelvis, där det verkar råda ohyggliga förhållanden.

Fredrik sa...

Jag håller som vanligt med.

Retoriken är den vanliga: allt är oppositionens fel.

Jonas Sjöstedt skrev jävligt bra om det idag, du med. Synd bara att de som har företräde i bonnierkartellen sätter debatten...

Jag tar härmed på mig skulden för sveriges misslyckande i afghanistan.

Bert sa...

Rent instinktivt tycker jag som du. Men inser också svårigheterna när det gäller att skydda afghanerna från talibanerna. För skydd kommer att behövas. Om man leker med tanken att all främmande trupp försvinner; vad händer då?

För mig känns det som att landet då återgår till sitt "medeltidsmörker".
Så länge opiumodlande krigsherrar har makten, och styr med religiösa helvetesmetoder och med finansiering av knarkhandel till bl.a. Sverige, så ser jag få möjligheter till lösning.

Jag har inga idéer om i vilken ände man ska börja.

Tyvärr.

Men i grunden skulle det kännas rätt att ta hem svenskarna.

M Björnfot sa...

Till att börja med är det ju faktiskt fem stycken som under svensk flagg stupat i Afghanistan, den sjätte var ju norsk?

Jag tycker de som är emot insatsen är lika benägna till att använda sig av uttryck som "våra trupper i Afghanistan" och liknande. Det får det att låta som att Sverige på eget bevåg är nere med militär och krigar i "ett krig som inte går att vinna".

Naturligtvis är det obehagligt och framförallt ovant för oss svenskar att våra militärer faktiskt kan dö när dom åker till oroshärdar världen över. Men om alla länder skulle ta hem sin personal enbart för att inte riskera några liv, vem ska då bli kvar? DESSUTOM så är ju alla där frivilligt, så vitt jag förstår så kan man som svensk militär välja vart man vill åka. Jag undrar om det fungerar likadant i USA?

Fredrik sa...

Björn: har du hört att man måste göra utomlandstjänst numera? Vill man inte det får man en fot i krysset.

Frivilligt i mmin röv.

Mike sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
M Björnfot sa...

Ja, för alla är ju tvungna att bli officerare i Sverige, skämtar du eller? Inte ens den tidigare värnplikten är någon plikt längre, dags att vakna nu!

Knapsu sa...

Spamkommentarer borttagna.

Björnfot: Hur vore det om du skulle ta reda på lite om saker du kommenterar innan du skriver här?

För att börja bakifrån så är ju som sagt värnplikten avskaffad och har ersatts av en yrkesarme för insatser över hela jordklotet. Alla redan anställda inom försvaret har fått skriva på att de är villiga att göra tjänst i utlandet. De som vägrat har avskedats. Precis som Fredrik skriver.

"så vitt jag förstår så kan man som svensk militär välja vart man vill åka"

Nej man får inte välja vart man vill åka som om det vore en semestertripp. Man blir skickad dit regeringen behagar skicka en. Du förväxlar vår nya yrkesarme med de gamla FN-missionerna.

Sedan är det ju givetvis frivilligt att välja arbetslöshet istället för fortsatt anställning i försvaret, men faktum är att många känner sig tvingade (Arbetslinjen, arbetslinjen) att ta värvning för att försörja sig och sin familj. Jag känner för övrigt till just en familjefar härifrån stan som uttalat kände sig tvingad att fara till Afghanistan som enda utväg ur arbetslösheten.

Sedan undrar jag:

Kriget har nu pågått i 8 år och läget blir bara värre! Barack Obama vill dra tillbaka de amerikanska trupperna med början sommaren 2011 men var går gränsen för dig som är för kriget? Hur länge skall vi kriga, 10 20, eller 30 år till? Hur många svenska soldater skall dö till ingen nytta innan gränsen är nådd? 10, 100, 500 eller kanske flera tusen? Tror du på allvar att det går att kriga bort terrorismen? För varje oskyldig afghansk man, kvinna eller barn som skadas eller dödas skapas minst en ny terrorist.

Den dagen den borgerliga regeringen fattar beslut om att dra tillbaka de svenska trupperna så kommer alla ni (utom ett fåtal av de extremaste) som nu är för kriget och kritiserar de som är emot, att ändra uppfattning om kriget och säga att det är rätt beslut att ta.
Det som ni säger är fel idag kommer att bli rätt när husbonden säger så.

Lasse Bengtsson i Afghanistankommitten som verkat i landet i 28 år:
”En säker förlossning kostar 35 svenska kronor. En elev i en skola kostar 373 kronor om året. Det blir många säkra förlossningar– och många nya läskunniga barn med framtidstro – för samma kostnad som en enda soldat”
Slutligen ett måste att läsa för den som diskuterar kriget i Afghanistan:
http://www.huffingtonpost.com/asheel-qayum/why-the-badistans-are-rig_b_768210.html

Knapsu sa...

Björnbrum ska ju ha credit för länktipset till artikeln i förra kommentaren.

Juh!

Björn Nilsson sa...

Jag skickar krediten vidare till den med rätte upprörde afghanen.

M Björnfot sa...

Jag tror ändå man i första hand strävar efter att de som faktiskt vill åka till ett visst område får göra det. Och detta nya "tvång" omfattar som du säger endast yrkesmilitären, inte oss vanliga Svenssons som kan välja och vraka.

Jag tror att din bekanta drar det lite väl långt, överväger han att åka till Afghanistan för att tjäna lite pengar kanske han kan tänka sig att komma ner till storstan istället, här finns det jobb så det räcker och blir över.

Är varken för eller emot utlandsstyrkan i Afghanistan, givetvis hade ju det bästa varit om kriget varit slut igår och alla redan var hemma. Men nu är kriget inte slut och styrkan är på plats, då får man faktiskt acceptera att soldater dödas. Det är liksom en del av dealen.

Anonym sa...

Björnfot tror en jäkla massa men han vet inte ett skit tydligen.
Slingrar sig nu och säger sig vara varken för eller emot när frågorna blir besvärande, precis som en annan Reinfeldtare!

M Björnfot sa...

Absolut inte, det är bara en ickefråga för mig. Jag tror säkert vi bidrar till en del bra där borta, men skulle vi lämna eländet så skulle nog världen snurra vidare ändå.

Kråksimuleraren sa...

Jo det omfattar yrkesmilitären, och eftersom Sverige avskaffat värnplikten så kommer ingen att kräva att du åker någonstans herr Björnfot, men alla andra anställda hos militären (som inte HAR några värnpliktiga att skicka längre) har fått en förfrågan om de godkänner att de i tjänsten kan skickas utomlands, de som inte godkänt avtalet har varslats om uppsägning. Har du inte öppnat en dagstidning på ett år eller?

M Björnfot sa...

Jag säger inte emot detta, jag tycker inte det är någon sensation att yrkesmilitärer i tjänsten kan tvingas utomlands för att hjälpa till i krigsdrabbade områden. Det är effekterna av omställningen från det tidigare invasionsförsvaret i och med FB04, det är alltså i princip sex år gamla nyheter ni sitter och ojar er över nu.

Anonym 2 sa...

Nä nu får björnfoten lägga sig till vila i vinteridet, för nu är han alldeles ute och cyklar.
Först så opponerar han sig emot inlägget och menar att de som är mot kriget inte får använda uttrycket ”våra trupper i Afghanistan” därför att ” Det får det att låta som att Sverige på eget bevåg är nere med militär..” Vilket trams! Sedan argumenterar han med sin retorik för ett fortsatt krig för att sedan, när Knapsu ställer frågor plötsligt (innan dess svamlar han till det om utlandstjänst och blandar ihop den avskaffade värnplikten, FN-tjänst, yrkesarmen och senare Svenssons semesterresor?) inte vara varken för eller emot! Samtidigt som han tycker att det är helt okej att svenska soldater dör därborta!
När sedan Anonym anklagar honom för att slingra sig så blir nu kriget en ”ickefråga” för honom samtidigt som han fortsäter att försvara kriget: ”Jag tror säkert vi bidrar till en del bra där borta”
Sedan förvandlas också det av Björnfot själv ifrågasatta faktumet att yrkesmilitärer tvingas till utlandstjänst till ”jag tycker inte det är någon sensation”

Slutligen säger hans kommentar om att den som känner sig tvingad att ta jobb som soldat i kriget ”kanske kan tänka sig att komma ner till storstan istället, här finns det jobb så det räcker och blir över” ganska tydligt hur otroligt naiv han är.

M Björnfot sa...

Jag säger bara LOL...

Kråksimuleraren sa...

Ytterligare ett informativt och faktaspäckat inlägg från Björnfot, mannen som liksom många Moderater lever i sin egen lilla värld där ingen någonsin kan ändra på deras uppfattning, men det är väl en förutsättning för att kunna kalla sig borgerlig!

M Björnfot sa...

Det värsta med att majoriteten av Sveriges befolkning gillar alliansen mest är att man ska behöva stå ut med ert meningslösa gnäll i fyra lååånga år till.

Kråkan, ruskigt mycket informativ fakta du hade att presentera med inlägget ovan då...

Kråksimuleraren sa...

Hade majoriteten gillat alliansen så hade vi haft en majoritetsregering, nu har vi en minoritetsregering, och hur länge du ska behöva stå ut beror väl på hur länge det fungerar för "di blå ovan molnen".

Nä, jag har aldrig sagt att det var fakta, det var tyckande och i dina ögon gnällande. Nu ska du få min reaktion: SPH. Eller på ren svenska: Skakar På Huvudet!

Knapsu sa...

Jag sa ju det! Skulle folk bara haft vett nog och röstat fram de rödgröna så hade ju Björnfot sluppit läsa allt gnäll på borgarna här och jag hade fått skifta måltavla och klagat på sossarna istället. Det är ju ditt eget fel Björnfot, eftersom du röstade på borgarna!

Men du gjorde nog det bara för att försäkra dig om att få vara här och trolla i fyra år till. F-n det är nog det bästa du vet, att opponera på denna blogg!

"man ska behöva stå ut med ert meningslösa gnäll i fyra lååånga år till"
Moahaha!

Annars är det ju frivilligt att läsa gnället.

M Björnfot sa...

Ja men det är svårt att låta bli!!!!1111 Även fast du alldeles uppenbarligen tycker helt fel om i princip allt, så är du ju fortfarande en riktigt kompetent bloggare!

Anonym sa...

M Björnfot: "Tycker fel om om i princip allt" finner jag inte så demokratiskt.

Man kan tycka OLIKA, men det är svårt att tycka "fel" om ämnen som exempelvis truppnärvaron i Afganistan. Jag själv tycker det är alldeles åt h*lv*te att svenska trupper ska vara under befäl från USA. Dessutom i ett land där Hamid Karzai verkar bjuda in gamla talibaner i regeringen (bland annat han som orderade sprängningen av den berömda Buddha-statyn. Se där hur det är med religiös tolerans i det landet. Dessutom har Hamid Karzai själv tagit talibanernas parti där han själv tydligen infört diskriminerande lagar mot kvinnor.

Afganistan verkar gå baklänges. Borde man inte ordna det på bättre sätt än att ständigt gå USA:s ärende som någon hund? Moderaterna säger kanske voff voff. De gillade husse George W. Bush mycket, inte lika mycket Obama. Konstigt?

/Krigsmotståndare