måndag, augusti 06, 2012

Samtidigt i Ulkojärvi

  "– Jag bor i en liten by ute i den norrländska glesbygden och kan inte ta mig någonstans utan bil. Detta innebär att jag inte kan besöka vänner i en annan by och dricka ett par öl – aldrig. Det innebär att jag bara får dricka alkohol i min by och det tycker jag är helt åt fanders. Polisen vill komma åt fyllskallarna men istället blir det att man jagar vanliga Svenssons som är ute och kopplar av. Det är att sabotera, rent ut sagt"

Den första juni 2010 infördes max-gränsen 0,2 promille alkohol i blodet för att framföra motorfordon på allmän väg. Lagen gäller såväl person- som lastbil. Undantagna är traktorer och mopeder som går långsammare än 50 km/h, där finns ingen promillegräns.
I en debattartikel i Ulkojärvi Allehanda rasar nu delar av de norrländska glesbygdsborna mot rattfyllerilagen.
0,2-promillekravet "försvårar den sociala samvaron i glesbygden med dess långa avstånd" och "saboterar nöjet av att kunna välja måltidsdryck",menar de.
– De som kommit på lagen är glädjedödare, klart man måste kunna ta en starköl och köra bil, säger bilhandlaren och grisbonden Björn Ulfberg och fortsätter – Lagen är fullständigt absurd. Den håller på att döda hela glesbygden. Det här horribla förmynderiet har gjort att jag nyligen sålde min sista bil. Jag har tappat lusten, säger Björn Ulfberg.
– Lagen är så urbota dum. Krogägarna i glesbygden får ju stänga igen. Jag är emot fylleri men det är klart att man måste kunna åka bil och samtidigt få trivas ute på landet, säger Bertil Åkervarg.
Den pensionerade renskötaren är starkt kritisk mot lagen.
– Det är så fruktansvärt överdrivet. De som infört lagen är fanatiker.  Jag vill jämföra dem med terrorister, de går inte att lita på. Och de ska bekämpas på samma sätt.


Svenska kändisar gör bort sig.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

M Björnfot sa...

Haha, det här var det bästa du skrivit! Fullträff!

Knapsu sa...

Tack för det!
Välkommen tillbaka till kommentarsfältet förresten, det var ett tag sen.