fredag, februari 15, 2013

Meteoritskur över Ural

ESA twittrar ut att meteoritskuren över Ural som skadade hundratals människor och förstörde ett antal lägenhetshus och en zinkfabrik, inte har något samband med asteroiden DA14 som väntas passera rekordnära jorden ikväll. Det förekommer uppgifter i rysk media om att meteorskuren uppstod när det ryska flygvapnet (?) sköt sönder en meteor på 20 kilometers höjd.

Återstår då att se huruvida experterna har räknat rätt och om DA14 ikväll missar jorden eller...
Så här såg det ut i Chelyabinsk:

 
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

3 kommentarer:

Kråksimuleraren sa...

Meteroriten kom från ett annat håll än den bumling som passerade gjorde, men å andra sidan passerade samma bumling för ett år sedan också, kanske något medföljande "skräp" la sig i en annan bana då?

Kråksimuleraren sa...

Men att det ryska flygvapnet skulle ha lyckats skjuta sönder meteoriten (rättstavat nu)tvivlar jag på då den gick in i atmosfären med runt15-17km/sekund, så snabba missiler har inte något land, och förvarningen var så otroligt kort att de inte skulle ha kunnat göra nåt. Meteoriten exploderade pga den friktion den själv skapade i atmosfären.

Kråksimuleraren sa...

En sak jag undrat över är vad som hade hänt om det gått lodrätt rakt mot marken, nu kom den ju i en väldigt flack vinkel och hade god tid på sig att brinna/bromsa upp...