torsdag, maj 30, 2013

Äntligen har LO vaknat

 DN:
"LO vill kraftigt begränsa den utomeuropeiska arbetskraftsinvandringen till många LO-yrken. Det gäller till exempel städare, byggjobbare och restauranganställda, där konkurrensen om de lediga jobben redan är stor. Alla 14 LO-förbund står bakom kravet som publiceras i dag."

Äntligen har LO vaknat upp och börjat reagera! Systemet med förenklade regler för arbetskraftsinvandring tillsammans med den fria rörligheten för företagen att fritt verka över nationsgränserna har förutom ett cyniskt utnyttjande av invandrare som vill ha uppehållstillstånd i landet, lett till lönedumpning, ökad arbetslöshet och mindre skatteintäkter för staten.

Självklart så sågar Reinfeldt LO:s krav och menar att  "det här är vår arbetslinje som står mot LO:s socialdemokratiska bidragslinje".

Sanningen står dock klar för allt fler, nämligen att det är Reinfeldts "arbetslinje" som är den verkliga bidragslinjen, med allt fler arbetslösa och socialbidragsberoende samtidigt som bidrag öses ut över företagen och de mest välbeställda.

Jag citerar mig själv ur mitt inlägg "Företagens fria rörlighet över gränserna, ett hot mot välfärden" från den 25:e maj 2011:

" Svenska bemanningsföretag är ett gissel på många sätt men de utländska bemanningsföretagen som verkar i Sverige är ett än värre problem.

Den nyliberala och antifackliga högern, oftast i form av Svenskt Näringsliv, borgerliga ledarskribenter eller aggressivt skrikande centerpartister från Stureplan tycker att det är bra att utländska företag med hjälp av lägre lönekostnader konkurrerar ut våra svenska företagare.
Samtidigt står våra politiker och pratar om att bekämpa arbetslösheten i landet, en arbetslöshet som de själva har sett till att förvärra genom beslut som underlättar för utländska oseriösa företag att slå ut de svenska entrepenörerna.

Hur många svenska åkerier har inte avskedat samtliga sina långtradarchaufförer för att istället anlita ett polskt bemanningsföretag som anställt chaufförer från Polen till bråkdelen av vad en svensk chaufför kostar?
Hur många byggnadsarbetare, inhyrda via utlandsbaserade bemanningsföretag, från de forna öststaterna är inte verksamma runt om i landet idag?
Hur många svenskar går idag arbetslösa på grund av att utländska bemanningsföretag med usla villkor och skrattretande låga löner, tillåts agera på den svenska arbetsmarknaden?

Men om vi höjer blicken, och bara ser förbi arbetslösheten, så ser vi ett ännu allvarligare problem med den ökande förekomsten av utländska bemanningsföretag:

Vem skall betala välfärden i framtiden?

Nyttjandet av utländska bemanningsföretag och utländsk arbetskraft innebär ju att statens skatteinkomster minskar alltmer. Bemanningsföretagen betalar överhuvudtaget ingen skatt i Sverige, utan skattar i det land de är registrerade i. Samma med arbetarna om de inte vistas för länge i landet. Nyligen har det uppmärksammats att de stora företagen som är verksamma inom vårdsektorn, och de stora aktörerna inom skolväsendet inte betalar någon skatt i Sverige. Multinationella läkemedelsbolag med miljardvinster interndebiterar mellan sina bolag i olika länder för att slippa betala skatt.
Detta samtidigt som "alla" skriker efter skattesänkningar och den enda politiska reform som finns hos våra folkvalda är skattesänkningar, skattesänkningar och åter skattesänkningar.

Till råga på allt så står där politikerna och pratar om att de vill bekämpa arbetslösheten och värna om välfärdssystemen!"Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Om jag inte minns fel applåderar samma krafter när utländska storföretag köper upp svenska företag, typ Volvo eller Astra. Att företag har ett hemland, och att alla avancerade högavlönade jobb läggs där, tycks de inte begripa - eller kör de medvetet vår ekonomi åt helvete?

Kråksimuleraren sa...

De har sin version av hur världen fungerar och verkligheten ska inte komma här och rubba den tron. I så fall skulle de inte kunna sova om nätterna.

Lars Johansson sa...I kampen mot rasism och fascism - Glöm inte det fackliga handslaget! Svenska löner och villkor för alla arbetare i Sverige! Alla är välkomna hit! Ta med din familj, för sjutton. Köp hus, klipp gräs och grilla! Läs läxor med dina barn. Du ska ha en lön så att du har råd med det. Svenskundervisning på arbetstid. Bo inte i husvagnar, baracker eller lastbilshytter. Den andre? Nej, du är en av oss. Lämna en arbetsplats som är i blockad. Delta i strejken. Alltså: Ta min hand, den jag sträcker fram mot dig, det fackliga handslaget - att aldrig jobba för sämre villkor än vad man har kommit överens om.

Det fackliga handslaget - arbetarrörelsens mäktigaste vapen mot rasism och fascism - nämns en gång på nätet det senaste året, fem gånger någonsin (enl sökmotorn), uttryckt som "det fackliga löftet" något oftare.

lars.johansson@telia.com