onsdag, maj 29, 2013

Hurusom EU:s frihandel är ett av de största miljöhoten

I Stilla havet flyter det omkring en enorm ö av sopor.

National Geographic:

"De cirkulära havsströmmarna i Stilla havet gör att det i vissa områden samlas avfall i en gigantisk flytande ”soppa”. Avfallssoppan består av en hög koncentration av i synnerhet plast, som inte tas upp i naturen.
Det största av dessa områden ligger i norra Stilla havet och kallas The Great Pacific Garbage Patch. En studie där år 2001 fann över 330000 plastbitar per km2. Den höga koncentrationen är en fara för havets djur, som antingen sväljer plasten eller trasslar in sig i den." 

Även i Atlanten har man upptäckt en liknande jättelik ansamling av plast som driver omkring och utgör en fara för havets fåglar, fiskar och andra djur.

I Afrika har ett flertal länder, helt eller delvis, förbjudit plastpåsar. I föregångslandet Rwanda är det förbjudet att  tillverka, använda, importera och sälja plastpåsar. Dels för att stoppa nedskräpningen men även för att påsarna åkte in i avloppen och orsakade stopp och översvämningar. Att boskap dog efter att ha tuggat i sig plast var också ett argument för förbudet.

I Italien infördes förbud mot plastpåsar 2011, detta efter studier där man konstaterat att 73 procent av allt avfall som täcker den italienska havsbotten utgörs av plastpåsar.
Landets livsmedelskedjor säljer nu papperskassar, nedbrytbara plastpåsar eller tjockare plastpåsar avsedda att återanvändas. Men för att kunna genomföra förbudet fullt ut och bötfälla de affärer som bryter mot förbudet måste lagen först godkännas av EU.
Vilket nu inte blir fallet eftersom Storbritannien nu protesterar och hävdar att eftersom plastpåsarna inte är förbjudna av EU, kan de inte förbjudas av en medlemsstat eftersom detta innebär ett handelshinder.

Det sorglustiga i historien är att Storbritannien själva är fast beslutna att ta itu med alla de miljöproblem som orsakas av kasserade bärkassar men man väljer ändå att protestera och stoppa Italiens ambitioner på grund av ett reflexmässigt försvar av EU:s frihandelsprincip.

Min reflexmässiga reaktion är att i princip allt med EU och frihandel är skit!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Har du nån källa till det där med EU och UK?

Knapsu sa...

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/italy/10083487/Italy-furious-as-British-block-ban-on-plastic-bags.html