fredag, juli 05, 2013

Falske Reinfeldt, falska media

En av regeringen Reinfeldts första åtgärder efter valsegern 2006 var att införa differentierade avgifter i a-kassan. En arbetslöshetsavgift, ställd i relation till arbetslösheten i respektive yrke, infördes.
Detta innebar en kraftig höjning av a-kasseavgifterna i många branscher och effekten blev att många gick ur facket, vilket naturligtvis var avsikten bakom åtgärden, att försvaga fackföreningarna och på så sätt i förlängningen hålla nere lönerna.

Fredrik Reinfeldt motiverade då den höjda avgiften till a-kassan med att "- det ska löna sig att arbeta snarare än att vara arbetslös". Åtgärden var alltså en del av "arbetslinjen".

I oktober 2012 ville socialdemokraterna i sin skuggbudget sänka a-kasseavgiften genom att ta bort denna arbetslöshetsavgift.
sågades förslaget av den moderate arbetsmarknadsministern med motiveringen: "- De satsar 6 miljarder på höjda bidrag och ersättningar. Jag uppfattar det som en nedmontering av arbetslinjen" 

I onsdags framträdde Reinfeldt i Almedalen och meddelade bland annat att han vill göra det billigare att var med i a-kassan eftersom ”det ska löna sig att arbeta”.

När socialdemokraterna vill göra något kallas det av moderaterna för "bidragslinje" och när moderaterna gör exakt samma sak kallar de det alltså för "arbetslinjen".


Igår var det Jonas Sjöstedt som talade i Almedalen och en stor del av talet ägnades åt frågan om vinster i välfärden och utförsäljningarna av vårt gemensamma ägande. Helt rätt av vänsterpartiet att fokusera på dessa frågor, de har nämligen en massiv opinion med sig. Även bland de borgerliga partiernas väljare är en stor majoritet emot att offentligt ägda verksamheter slumpas bort till riskkapitalet och att skattepengar som skall gå till vård, skola och omsorg istället försvinner iväg som privata vinster.

Men när jag sedan läser i media som DN och SvD så slås jag av en sak: när ledarskribenter och andra krönikörer avhandlar ämnet om vinster i välfärden i sina spalter så är kommentarsfunktionen oftast inaktiverad.
Tydligen så är man så rädd för den folkliga opinionen i denna fråga att man på detta sätt vill hindra folk att uttrycka sina åsikter, detta medan man efterfrågar läsarnas åsikter när det handlar om andra ämnen.

Det är bedrövligt och vi har ett stort demokratiskt problem i vårt land när medierna har tagit ställning för den sittande makten och i sin iver att försvara sittande regering försöker att smyga undan de frågor som medborgarna anser är de viktigaste.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl just den nu sittande regeringen som massmedia kliar på ryggen(vore det en annan regering skulle inte massmedia stå på knä och bocka och skriva precis vad de styrande bestämmer). Antagligen får de bra betalt (media alltså).
Det är märkligt att den enda ekonomiskt "kunnige" i vårt land idag verkar vara Borg. Jag tycker det är skrämmande när tv använder landets finansminister som expert om ekonomi. Och den "oberoende" inrikes kommentatorn Mats Knutsson är ju så blå i sina åsikter att han nästan är lite blå i skinnet. m.fl.mfl. Skrämmande och för jävligt i ett s.k. demokratiskt land.

Knapsu sa...

Håller med.

När det gäller Anders Borg så har han ju haft fel i alla sina prognoser. Dessutom har ju alla instanser sågat hans ekonomiska politik som verkningslös och direkt fel och kontraproduktiv.

Knapsu sa...

Håller med.

När det gäller Anders Borg så har han ju inte haft rätt i någon av sina prognoser. Han har heller inte gjort något rätt i sin ekonomiska politik.

Borg är en enda stor bluff.