fredag, september 13, 2013

"Alliansens gröna röst" och dess politik

I Centerpartiets ideprogram kan man läsa att "Centerpartiet ska vara det ledande partiet i miljöfrågor".
I ideprogrammet nämns också att det skall vara olönsamt att agera miljöförstörande, det talas om försiktighetsprincipen där utgångspunkten är att förorenaren betalar, om att förhindra och förebygga skador på både människa och natur och om skyldigheten att betala när man belastar miljön.

Det låter ju fint men hur har det gröna Centerpartiet som påstår sig vara det grönaste av alla partier, inkluderat Miljöpartiet, agerat under sina år i regeringsalliansen när de haft ansvaret för just Miljödepartementet?
Jo, man vill ha mera kärnkraft, man tycker att utländska gruvbolag kostnadsfritt skall få föröda vår natur och man förespråkar att uran skall brytas i Sverige.
Man har sett till att det byggs motorvägar istället för järnvägar, man har sett till att utsläppen av kadmium har ökat genom borttagen skatt på handelsgödsel, gjort det dyrare att åka tåg, beviljat stöd till byggande av kolkraft, låtit oss få giftigare fisk i affärerna och tillåtit jakt på vargar.

Det senaste i Centerpartiets miljöpolitik är nu att utrotningshotade rovdjur skall jagas hårdare.

Den svenska vargstammen på ca 350 djur vill Centerpartiet nu slakta ner till 170–270 st.
I regeringens rovdjurspolitik skall även Sveriges 3 300 björnar reduceras till 1 100–1 400.
De 750 järvarna skall decimeras till 500–600 och de 1650 lodjur vi har i landet skall bli hälften så många.

Sist men inte minst så skall det nu skjutas kungsörnar. Jo det är sant, kungsörnar!
Det beräknas finnas 209* st häckande par av kungsörn i Sverige, vilket tydligen är för många för regeringen och därför skall de decimeras till 150 par.

Ja vad ska man säga?  Regeringen och "Alliansens gröna röst" går från klarhet till klarhet i sin obefintliga miljöpolitik och sitt hat mot djur och natur.

* Edit: antalet individer av kungsörn beräknas vara 1200(enl.SLU). Var ovanstående uppgifter om 209 häckande par härstammar från vet jag ej.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Centerns idéprogram är som resten av den politik de för, rent skitsnack.

Bert Bodin sa...

Men så ligger de under fyraprocentspärren f.n. också. Hur bra som helst!

Bra om de tar KD med sig också.

Knapsu sa...

Det syns som en genomgående trend att partierna säger sig värna om något, t.ex välfärden, vargarna eller miljön och sedan agerar precis tvärtom.

Är det en "Schlingmanisering" av politiken vi ser?