söndag, november 24, 2013

Från politik till person

Aron Etzler levererar på DN Debatt en i mitt tycke klockren analys av hur "Reinfeldt får medvind trots att folket går till vänster".
Han skriver bland annat att:
"Moderaternas framgång beror varken på att de gått åt vänster eller att folket gått åt höger. I stället är det strategin att framstå som icke-höger och som mest kompetent som varit mördande för S. Om S nu lägger sig nära regeringen kan Reinfeldt mycket väl vinna igen"

Att folk har blivit mer egoistiska och därför röstar på Reinfeldts "mera i börsen-politik" stämmer inte menar Etzler. Inte heller iden om att moderaterna lagt om politiken och blivit nästintill socialdemokrater och på så vis lockat väljare stämmer enligt Etzler:
  
"Moderaterna är något så märkligt som ett parti som lyckats genomföra stora doser högerpolitik med hjälp av en vänsterideologi. Många av Moderaternas budskap – att kalla sig för ”arbetarparti”, sluta använda ordet ”privatiseringar” och säga sig omfamna välfärdsstaten – var alla betydelsefulla delar i en och samma strategi: att inte framstå som ett högerparti. Strategin utgår från ett basalt faktum om den svenska väljarkåren som framträder tydligt i opinionsundersökningar: i många värderingsfrågor ligger den en bra bit till vänster om Moderaterna."

Hans analys är istället att moderaternas strategi var att inte framstå som ett högerparti, att sudda ut skillnaden mellan höger och vänster och att få valen att bli en fråga om vem som är mest kompetent och regeringsduglig. Till stor del med hjälp av "negative campaigning" där Göran Persson utmålades som trött och bufflig, och Mona Sahlin som en slarvmaja:

"Fredrik Reinfeldt understödde systematiskt detta skifte från politik till person. Genom att bilda Alliansen 2004 blev det borgerligheten som hade regeringsfrågan som triumfkort. Och genom att i sin retorik sätta fokus på motståndarnas maktutövning och karaktärsdrag förde Reinfeldt svensk politik mot ett slags presidentval där själva frågan om personligt förtroende stod i centrum.
[...]
Denna Reinfeldt-effekt har varit mäktig. Trots att väljarna 2006 inte ville se sänkningar av a-kassan och hårdare regler i sjukförsäkringen valde de Reinfeldt till statsminister. Trots att väljarna 2010 i högre grad än tidigare ansåg att det är bra med ett socialt skyddsnät och att vi skall ha fortsatt höga skatter, alltså värderingsmässigt gick åt vänster, gav de makten åt en borgerlig regering."
 

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: