fredag, november 15, 2013

Som man frågar får man svar

SIFO ställde frågan: "Är du rädd för att bli avlyssnad av svensk eller internationell stat, på telefon eller övervakad på internet?"  7 procent svarade "Ja, rädd att bli avlyssnad", 13 procent svarade "Ja, rädd att bli övervakad på internet" medan hela 75 procent svarade "Nej, inte rädd för att bli avlyssnad eller övervakad".
Ett utfall som förvånar, men att resultatet blir så här är egentligen inte alls konstigt. Frågan är ju helt  felställd. Även om man är EMOT att bli övervakad på internet så innebär det ju inte att man är RÄDD för att bli avlyssnad eller övervakad på internet.
Därför att man tror att man personligen inte är intressant för de som spionerar på oss.
Så resonerar nog de flesta som svarat att de inte är oroliga för att bli övervakade. Vi är inte rädda för att bli avlyssnade, därför att vi tror att vi inte blir det eftersom vi tycker att vi inte har något att dölja. Vi är ju liksom inte terrorister eller knarksmugglare.

Men ponera att vi formulerar om frågan och istället frågar svenskarna om de tycker att det är okej att en eller flera säkerhetstjänster läser och sparar kopior av alla mail som du skickar och alla telefonsamtal som du ringer?  Eller om de tycker att det är okej att de kan logga in på din Facebook, ditt paypal-konto och har tillgång till dina bankkonton? Vilket är fallet.

Jag tror nog att utfallet skulle bli helt annorlunda då.

Vad tycker förresten företagen om att amerikanska NSA snokar i deras datorer och säljer deras affärshemligheter? För det gör de nämligen. Eller trodde ni att det handlade om "kriget mot terrorismen" enbart?
Glöm det! Avlyssning, spioneri och registrering av all kommunikation handlar mest om "Big Business".
Precis som kriget mot terrorismen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Kråksimuleraren sa...

George Orwell spådde sant, det enda han missade var årtalet. Annars finns alla ingredienser där, och några till. Han hade inte tänkt på Gps mottagare som vid uppdatering kan ladda upp alla ställen den besökt. Han hade aldrig tänkt på Facebook där människor frivilligt talade om alla sina hemligheter. Men han hade koll på Nyspråket, det som Slingman så effektivt infört. Han hade rätt om människans korta minne när det gäller gamla orättvisor, annars skulle man inte ha kunnat rösta igenom borttagning av allmän värnplikt samt att ta bort förbudet mot att använda militären mot det egna folket. Allt under det att TV roar folk med förnedring av deltagare i dokusåpor där starkast vinner. Vi är lika bedövade som folket i hans roman. Därför svarar vi som vi gör när vinklade frågor ställs, vi märker inte ens vad som ändrats i samhället och det farligaste, vi förstår inte varför. Nu saknas bara ingrediensen : En stark ledare. Sedan är något mycket värre än forna tiders diktaturer här för att stanna under lång tid. Nästa steg i detta är ytterligare politikerförakt när inga vettiga beslut kan genomföras då splittringen är för stor, då kommer denna person att segla upp på popularitetslistan som en frälsare. Men alla är människor och denne kommer spm så många före att drabbas av storhetsvansinne och rädsla för att förlora makten. Då har vi gått ett helt varv sedan förra gången... bara det att den här gången vet ledaren allt om alla överallt....