onsdag, november 06, 2013

Tårtan som fick media att bli nyttiga idioter

1993 kastade en berusad man en matlåda i ansiktet på vår dåvarande Statsminister Carl Bildt.
I mars 2001 blev den dåvarande Handelsministern Leif Pagrotsky och EU-parlamentarikern Margit Paulsen "tårtade" vid ett möte i Lund.
En månad senare fick Finansminister Bosse Ringholm en tårta i ansiktet när han promenerade med "Den nådiga luntan".
I september samma år blev så också Kung Carl XVI Gustaf tårtad vid ett framträdande.

Reaktionerna på dessa "tårtningar" blev mestadels "hö-hö" och "vilken kul grej" och rubricerades i pressen som "skämtattacker".

Nu har alltså SverigeDemokraternas partiledare fått en tårta kastad i ansiktet, och då pratas det inte om "skämtattacker" eller fnissas bort i pressen. Nej, nu är en tårta i ansiktet en "oacceptabel attack". Det som då var så oskyldigt och mest sågs som ett kul sätt att framföra en åsikt är nu ett angrepp på yttrandefriheten och ett hot mot demokratin!

Om nu detta skulle vara iscensatt av SverigeDemokraterna, vilket jag inte alls tror att det är, så kunde de inte ha gjort det bättre. Media som drar paralleller mellan politiskt våld som morden på Olof Palme och Anna Lind och en tårta i ansiktet på Jimmy Åkesson agerar verkligen som nyttiga idioter för att värva röster åt SverigeDemokraterna.

Och snart får vi läsa hur de politiska reportrarna förfasar sig över SverigeDemokraternas växande opinionssiffror.

Suck!

Höll på att glömma en sak! Ponera att någon skulle trycka en tårta i ansiktet på Fredrik Reinfeldt (vilket jag verkligen inte har något emot att alla gör) vad händer då?
Kommer Aftonbladets Lena Mellin tycka att det är jämförbart med eller värre än mordet på Olof Palme?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Man vet ju inte i förväg vad kastaren tänker kasta för något (tårta, syra, sten, bomb, kniv ...). Och därför är det bäst att inte kasta något alls. Bara någon dag innan den här tårthistorien var det bomber i västra Sverige. Det känns olustigt. Sakfrågorna försvinner. Kanske någon som vill just det?

Bert Bodin sa...

Precis som Björn skriver ovan, så är det kontraproduktivt att attackera politiska motståndare på det här viset. Sekterna sluter leden och blir martyrer som får fler ängsliga satar att söka sig till dem.

Se bara hur herr Åkesson fick stå i "stjärnglans" och intervjuas av ett tiotal (eller fler) journalister i nyhetssändningarna. Sån't ger status i vissa kretsar.

Knapsu sa...

Jo de som tjänade mest på detta var ju just SD som nu får sitta med offerkoftan på sig.
Det jag reflekterar över är hur media hanterar detta jämfört med de tidigare tårtincidenterna.