onsdag, april 23, 2014

Alliansens 5-miljarders bluff om försvaret

NATO och EU har länge försökt pressa fram en reaktion från Ryssland. När nu reaktionen kom i och med händelserna i Ukraina så har nu även den svenska regimen Reinfeldt reagerat och försökt blidka svenska ledarskribenters skräck för ryssen med något som egentligen bara är en ren bluff.
På DN Debatt säger de borgerliga partiledarna enligt rubriken att:

”Vi vill höja försvarsanslaget med fem miljarder årligen..."

Men det är ju inte riktigt sant eftersom de i artikeln skriver att:

"...På sikt uppgår de ökade resurserna till 5,5 miljarder årligen"

 "På sikt är vi alla döda" var det någon som sade. Och det är lätt att lova saker som ska ske när man själv inte är kvar. Alliansens 5 miljarders "satsning" på försvaret är på 10-års sikt. Dvs att först år 2024 kommer försvaret att ha fått dessa 5 miljarder. Vem sitter då på statsministerposten?
"Satsningarna innebär en stegvis förstärkning av försvarsanslagen fram till 2024 då ökningen uppgår till 5,5 miljarder kronor årligen."

Moderaterna är ju duktiga på att prata om ansvar i ekonomin och hur alla deras förslag är finansierade "krona för krona" så då undrar man ju hur de helt plötsligt med kort varsel kan finansiera denna ökade satsning på försvaret som inte var med i budgetpropositionen.

Enligt de borgerliga partiledarnas artikel på DN ska det ske genom "överföring av medel från Försvarsmaktens anslag för internationella insatser till förbands- och materielanslagen, neddragna anslag till Regeringskansliet, höjda dags- och ordningsböter, höjda kontroll- och förseningsavgifter i skatteförfaranden och minskat anslag för miljö- och kärnsäkerhetssamarbetet med Ryssland."

Försvaret ska alltså få pengar till 10 nya Gripen, mera luftvärn, 2 nya ubåtar, 3 uppgraderade ubåtar, modifiering av 2 korvetter och ökad bemanning genom att omfördela sina kostnader (att styrkan i Afghanistan ska dras tillbaka är ju sedan länge bestämt) och genom att skatteverket och polisen ska fixa hem mera böter?

Att man minskar miljö- och kärnsäkerhetssamarbetet med Ryssland är inte otippat, vi har ju en borgerlig regering som inte vet vad miljö och kärnsäkerhet är och har USA-agenten och rysshataren Carl Bildt som någon form av privat utrikesminister.
Att man minskar anslaget till regeringskansliet kan ju också ha sin poäng om man tror att man blir visad på porten därifrån om ett antal månader.

Detta är ju ändock småpengar i sammanhanget. Den stora frågan är ju hur man får 5 miljarder (först år 2024!) att räcka till allt man lovar.

 10 stycken Gripen kostar ju bara de över 5 miljarder tillsammans. En ubåt i Gotlandklassen kostar 2 miljarder (=4 miljarder för 2 st) och att uppgradera de befintliga kostar några hundra miljoner. Sedan utlovas modifiering av två korvetter, mera luftvärn och ökad bemanning i försvaret.
Till och med en simpel fabriksarbetare som jag med blott två års gymnasiestudier kommer ju fram till att detta borde kosta bortåt 10 miljarder snarare än 5 miljarder.

Berätta nu Anders Borg hur detta finansieras? Krona för krona.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anders sa...

Inga problem de har han redan löst, höjer snusskatten.

Knapsu sa...

Tydligen skall det finansieras genom att vi blir mera krimininella och betalar mera i ordningsböter.
Förutom då att vi tydligen även ska supa och snusa mer för att staten ska få in mera pengar.