onsdag, april 23, 2014

Rabulistens manifest

Det är dags att vi medborgare tar tillbaka samhället.
Det är dags att ta tillbaka det samhälle vi skapat och den stat vi infört för att värna oss.

Nyliberalerna och deras marknadsfundamentalism har allt för länge förstört det samhälle vi medborgare under många år har byggt upp. Vi har förvandlats från mänskliga varelser och medborgare i ett samhälle till kunder, konsumenter, vårdpengar, skolpengar och siffror i företagens bokslut.
Våra barn är inte barn längre. De är numera skolpengar som så effektivt som möjligt och med minsta möjliga kostnad skall förvandlas till vinst åt aktieägarna. Vad eller om de lär sig något i skolan är oväsentligt, huvudsaken är att skolan kan leverera vinst åt ägarna.
Samma sak med våra gamla och sjuka. För 100 år sedan fanns det fattigstugor i Sverige. Den som var billigast fick ta hand om gamlingarna. Idag har vi globala företag som tar hand om förvarar våra gamla till lägsta möjliga kostnad.
Sedan har vi arbetaren. Den som förr sågs som en tillgång som hjälpte företaget/kommunen/landstinget i att bli framgångsrikt och leverera en bra produkt/tjänst har nu blivit till enbart en utgiftspost i balansräkningen och ska nu springa fortare, hålla käft, lyda order och vara tacksam för att hen har ett jobb.

Låt oss vara människor istället för konsumerande varelser vars enda värde mäts i hur mycket vi shoppar.
Låt oss göra skillnad på att skicka våra barn till skolan och att köpa nytt parkettgolv.
Människor skall inte vara en handelsvara. Därför ska inte heller vården av våra sjuka, omsorgen om de gamla och utbildningen av våra barn lämnas ut på den profithungerns altare som "marknaden" utgör.

De pengar vi betalar i skatter skall gå till det vi har byggt upp och har gemensamt.
Inget annat.
Varje inbetald skattekrona som läcker ut till privata vinster är en förslösad krona.

Det är dags att sätta stopp för plundringen och förstörelsen av allt vi samlat ihop och byggt upp!

Rabulisten föreslår därför följande:

Förstatliga järnvägen. Marknadsutsättningen av spårtrafiken har visat sig vara en total katastrof där den ena aktören skyller på den andre när trafiken fallerar. Låt alla upphandlingar löpa ut och förstatliga sedan järnvägen. Bilda ett Statens Järnvägar som sköter om allt som har med järnvägstrafik att göra. Spår, tåg, stationer, lokverkstäder, biljettförsäljning osv...

Den fria etableringsrätten inom skolväsendet tas bort. Utöver offentligt drivna skolor skall endast non-profit-iniativ tillåtas bedriva skola finansierad av skattemedel.

Vårdpengen tas bort. Skattefinansierad vård skall endast bedrivas inom offentlig sektor. Den som vill anlita en privat vårdgivare får betala hela kostnaden själv.
Innefattar både sjukvård och äldreomsorg.

Vägverket återinrättas som ett statligt verk och får ansvar för allt underhåll av allmänna vägar i landet.

Apoteksverksamheten återregleras. Avregleringen har på alla sätt visat sig vara en katastrof för medborgarna.
 

Börja beskatta vinstrika bolag. Globala företag verksamma i landet gör miljardvinster och betalar inte en endaste krona i skatt. Dags att de börjar bidra till det samhälle de dra så stor nytta av.

Inför en bankskatt. Våra svenska banker gör gigantiska vinster men betalar knappt något i skatter. Ändå är det vi skattebetalare som får hålla dem skadeslösa när de har spelat på rouletthjulet, förstört världsekonomin och slarvat bort våra pengar.

Låt oss ta tillbaka det samhälle vi skapat och den stat vi infört för att värna oss istället för att låta staten bli ett verktyg för de giriga att plundra oss!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anders sa...

De vettigaste jag läst i skriven text på väldigt länge, förbaskat bra skrivet.

Knapsu sa...

Tack för beröm!