fredag, juli 04, 2014

Skattediande kapitalist gör bort sig

Peje Emilsson, grundare och majoritetsägare av Kunskapsskolan, tycker till på DN Debatt att vi inte ska äventyra rätten för företagare att bli rika på skolan. Rätt att välja skola ska vi ha tycker han och menar att valfriheten är hotad om hans företag inte får tjäna pengar på skolan.

Peje, som själv kunde byta skola när han var 10 år (många, många år innan friskolereformen), skriver att "vår unika friskolereform med gemensam skattefinansiering ger framgångsrika skolidéer kraft att expandera. Den överlever knappast om aktiebolag förbjuds att verka i skolsektorn."

Han fortsätter i artikeln att skryta med företagets expansion i bland annat England. En finansiering som vi svenska skattebetalare alltså med våra skolpengar stått tillhanda med.
I England där det är förbjudet med aktiebolag inom skolsektorn driver Emilsson 5 skolor med 4000 elever och där verkar det ju inte vara något problem för Emilsson att driva skola utan att ta ut vinster.

Sverige är det enda landet i världen där det tillåts att ta ut vinster ur offentligt finansierad skolverksamhet.
Ska man lyssna på välfärdsoligarkerna och den samlade högern så är tydligen hela världen utom Sverige kommunistiskt.


Tänk om Beatrice Ask (M) som var skolminister 1992 när friskolereformen drevs igenom varit ärlig och sagt: ”Nu skapar vi en marknad där vinstintresset får fritt spelrum och där riskkapitalägda koncerner kommer dominera.”
Men det sa hon givetvis inte. Istället talades det om föräldrakooperativ, speciella ämnesprofiler eller nedläggningshotade glesbygdsskolor som skulle blomstra.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: