måndag, maj 18, 2015

Därför vill banken att du ska betala med kort

Bankerna gör ingenting som inte innebär större vinster. Bankerna är ju privata företag som enbart är ute efter att maximera sin vinst.
Bankerna har lurat oss att börja använda betalkort, detta eftersom kortbetalningar är väldigt lönsamma för bankerna, det är ju nämligen något som de kan ta betalt för.
Vilket de inte kan göra med kontanthanteringen som de inte får avgiftsbelägga.
När vi så använder kort istället för kontanter har ju bankerna då samtidigt  försäkrat sig om att vi inte undanhåller några pengar från dem genom att ha dem i plånboken. Pengar som de kan använda till att skapa nya pengar (något som jag beskrivit här).

Bankerna ljuger om att det skulle vara billigare för butikerna med kortköp. I verkligheten är kontanter det billigaste betalsättet för butiken vid 74% av alla köp.
Bankerna ljuger även om att det är säkrare för alla parter om vi använder kort istället för kontanter.
När det gäller risken att banken rånas så har antalet bankrån minskat från 110 år 2008 till 20 år 2013, och med dagens slutna kontanthanteringssystem på både bank och hos butik lär rånen fortsätta att minska.
I pengar räknat är det en liten del som stjäls via fysiska rån, det mesta stjäls via kort- och bankbedrägeribrott via Internet eller rent fysiskt. 2013 anmäldes ca 85 000 sådana brott, en ökning med 15% från 2012.  Kostnaderna för dessa brott är dock hemliga eftersom bankerna gömmer sig bakom banksekretessen.

Att bankerna accepterar 85 000 kortbedrägerier om året men gnäller över 20 bankrån säger en hel del om hur lönsamma korten är för bankerna.

Återigen, den enda anledningen till att bankerna vill få bort kontanterna är att det ökar deras intäkter och därmed vinsterna, samtidigt som det höjer kostnaderna för kunderna. Allt annat svammel om rånrisk, kostnader och bakterier mm mm är bara ursäkter för att lura oss kunder och politikerna.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: