måndag, maj 18, 2015

En läsarkommentar

Martins kommentar på mitt inlägg den 5:e maj vill jag lyfta fram:

"Om man skriker över miljökrav, arbetarkrav osv, då gnäller man över vad jag kallar kvalificerare. Då är man den sämsta kapitalisten/entreprenören, det är höjdhopparen som lipar om att ribban är för hög. Vad de säger är att just de behöver en liten pall vid ribban, så de tar sig över den. Den som tar dem på allvar och inte som de patetiska lipsillar de är, är en idiot. Det är därför högern aldrig lyckas, därför de hjälper de sämsta och vaskar fram ett inkompetentare näringsliv, man kan inte bygga ett land med bottenskrapet.

Idrottsmetaforer och krav och tävlan är sådant som är bra för arbetare enbart, tydligen.


Men anledningen till att världen ser ut som de gör är för att vi har en lat, dekadent och efterbliven elit i västvärlden. Det är för att vi sänkt ribban hela tiden. Vaskat fram bottenskrapet aktivt.

Ingen tror väl på fullt allvar att vi har global massarbetslöshet för att det inte finns saker att göra. Det finns massor att göra.

Som jag ser det så har man inget att frukta från röda faran om man är kompetent. Har ens verksamhet nått en sådan hög grad av institutionalisering att den är en lämplig del i det gemensamma institutionsbygget, då är det sedan länge dags att entreprenören drar vidare och skapar något nytt, annars är man bara en loser som klamrar sig fast vid gamla meriter.

Det är en företagarens 2 cent på gnälligt storkapital."

2 kommentarer:

martin sa...

Oj, tack!

Alltså det värsta som kan hända en entreprenör är ju en riskkapitalist som tror det är lätt att tjäna pengar.

(Jag talar om entreprenör inte i ordets bredaste bemärkelse så som pressen gör. En entreprenör är inte en som kapar åt sig en vårdcentral för en spottstyver från ett korrumperat landsting, målar om och säljer vidare. Med entreprenör menar jag någon som skapar något där det tidigare inte fanns något.)

Hur tänker folk som lyssnar på gnällspikarna? Verksamheter som inte kan öveleva om de måste ge justa villkor är väl för fan inget vi vill gynna?! Antingen så är verksamheten inte något vi vill ha över huvud taget på vår jord, men om den är så viktig att den måste finnas, då skall den skötas gemensamt med justa villkor. Hur svårt kan det vara att fatta?

Vinnaren i rejset mot botten är fortfarande en loser.

Knapsu sa...

Ja i dagens bisarra Sverige är ju tydligen marknadsekonomins "mest basala funktion" att privata företag skall försörjas via staten.

Allt annat är visst kommunism.