torsdag, november 23, 2006

Att sila mygg och svälja kameler

Svenne har hängt med i tidningarnas artiklar om växthuseffekten och klimatförändringarna. Han har sänkt innetemperaturen och har flera lågenergilampor. När Svenne ska köpa nytt kylskåp så är energiklassningen ett säljargument, ett nytt kylskåp förbrukar ca.180 kWh per år, det gamla nästan det dubbla. Svenne går nöjd hem med sin nya kyl och känner sig miljövänlig.
När Svenne ska köpa ny TV-apparat står då försäljaren och skryter om den låga energiförbrukningen? Nejdå, då är det andra argument som gäller, det ska vara stort, platt och bla, bla….. Så Svenne går ut med en 42 tums plasmaskärm som förbrukar 10 gånger så mycket energi som den gamla tv:n gjorde. För det ska vara en platt TV nu, det är det som gäller. Men, men Svenne tar ju sitt miljöansvar så han köper 5 stycken lågenergilampor till utebelysningen hemma.
Svenne tar ibland sitt miljöansvar och promenerar till jobbet, men den här morgonen har det snöat så han måste dra igång snöslungan och skotta gården innan han går iväg.
På lördag däremot kör han bil, han lastar upp skotern och 5 jeepdunkar på släpet, startar upp sin Grand Cheeroke med V8 och drar till fjälls på skotersafari tillsammans med polarna. Efter en hel dags skoterkörande är det skönt att koppla av i bastun med grabbarna, ta en öl och diskutera.
Höga elpriser, sönernas crossmotorcyklar ,miljömuppar som höjer bensinskatten så man snart inte har råd att jobba och klimatförändringarna är några ämnen som kommer upp.
På söndag när han kommer hem är det dags att sätta upp julbelysningarna, 25 000 lampor ska upp på och kring huset, för man måste ju bräcka grannen i år.
Men det är ju för jäkligt det där med klimatförändringarna, funderar han uppe på taket med ljusslingan i handen.......

13 kommentarer:

bert sa...

Precis så där tänker de flesta, tror jag. Och "det är väl ingen idé att jag gör något, om inte alla andra...."

Och de där exemplen.... Det är många som har mycket att dra in på.

Det Mörka Hotet sa...

Ha, ha, ha!

Tur att man bara har en gammal Rover som är ytterst miljövänlig - då den är trasig halva tiden och således inte går att köra med!

Samuel

iZac sa...

Precis!

mammamia sa...

Det finns många runt om i Sverige som över öser sina fastigheter med ELSLUKANDE tingeltangel och julpynt för att bräcka grannar eller komma med i lokaltidningen eller vad som helst..

Det retar mig till vansinne,ATT det ska vara OKEJ att slösa på det sättet..

Knapsu sa...

Det är som Bert säger: Vi är många som har mycket att dra in på. Tänkte återkomma i ämnet framöver.

mammamia sa...

Återkom,jag väntar!

Anonym sa...

....vem är det som kör en SUV och tänker på miljön

Knapsu sa...

Anonymous: Kanske han som behöver ha en sådan typ av bil och har en jämförelsevis snål och ren variant? Därmed menar jag inte nödvändigtvis mig själv, se min förra kommentar.

mammamia sa...

Det är nog ANONYMOUS som kör SUV,eftersom denne inte vågar sätta ut sitt namn:-)

Jag brukar låna en king cab,diesel ibland..Om den är miljövänlig eller inte har jag ingen aning om.
Om jag inte har råd att hyra en miljöbil när min är på lagning så får jag snällt ta vad som bjuds..
Vill tillägga att min egen 16 år gamla bil har katalysator,inte mycket men något.

HUR mycket man kör har ju också betydelse,eller hur anonymisen?
Och vad man annars gör för miljön,förutom val av bil osv..
Tex att stänga av standby på datorn,tvn mm
Eller att byta till lågenergi lampor.
(tips; ikea har bra sortiment!)
Eller att köra tvättmaskinen full eller att duscha snålt osv osv..
ALLT har betydelse!

Anonym sa...

Jag kör ibland en väldigt bränsle effektiv bil... dvs, den förbrukar bränsle effektivt, minst 2L/mil;-) en snål Volvo C303! Men jag är en riktig miljövän, jag har köpt extra många lampor att sätta lysrör i, här är ljust som en sommardag, man måste ju dra sitt strå till stacken, därav 4WD;-)

Kråksimuleraren sa...

Ovanstående, och ENDAST just den just ovan detta inlägg, gjordes med hjälp av Opera Mini på mobiltelefon, tyvärr loggades detta som "anonymous", det gick inte att lägga in rätt signatur med den metoden!

Knapsu sa...

Kråksimuleraren: Du kanske borde påpekat att det var ironi, för det var det väl?

Kråksimuleraren sa...

Om du tittat noga så hade du sett dessa tecken ;-) de var lite kosntiga men fullt läsbara, i min mobil var dessa fullt synliga smileys som blinkar med ena ögat, dessa brukar symbolisera ironi eller att man skojar lite! :) Nä, jag kör faktiskt ibland med en sådan bil och det svider när man måste tanka. Däremot har jag inte skaffat extra lampor att fylla med lysrör, men ibland känns det som om en del resonerar så! 8)