onsdag, november 29, 2006

Miljömuppen har ordet.


När bilen åker utför stupet, vad gör vi då? Bromsar och försöker få stopp på ekipaget? Försöker sakta ner och minska katastrofens skadeverkningar?
Nej tvärtom! När ekipaget rullar på mot katastrofen så trycker chauffören på gaspedalen för att öka farten ännu mera medan han ropar åt passagerarna i baksätet: -Käften domedagsprofeter, nu är det fest! Och om det går åt helvete så ska vi i alla fall tjäna pengar på det!

Förbränningen av fossila bränslen håller på att ta död på hela jordklotet och människor reagerar olika, eller reagerar inte alls. Hjälper det om jag byter min bil med V8 till en som drar hälften så mycket bensin? Vad spelar det för roll vad jag gör när andra inte bryr sig? Det är inte vi som behöver ändra oss, det är dom där andra.
Hur lång resa man än företar sig så börjar den med ett litet steg och om ingen tar det första steget så blir det ingen resa av.
Hjälper det att vi som sitter i baksätet försöker få ner farten när dom som styr bara gasar på ännu mera? Kan vi hejda miljöförstöringen som hotar vår jord och i förlängningen vår egen existens? Ju mer vi minskar förbränningen av fossila bränslen desto längre fram i tiden förskjuts katastrofen, men vi kan inte hejda färden utför stupet om vi inte fullständigt omdanar samhället och vårt sätt att leva. Endast genom att helt och hållet sluta bränna olja kan vi hejda den pågående katastrofen och hur troligt är det scenariot när den heliga tillväxten och pengarna styr? Hela vårt samhälle är byggt på att allting ska transporteras fram och tillbaka. Maten vi äter har åkt jorden runt innan den hamnar på bordet, mjölken kommer från Tyskland istället för från granngården och allt i profitens namn.

En del spår att problemet med klimatförändringarna kommer att lösa sig själv inom 10 år genom att vi får en akut energibrist. Detta på grund av att oljetillgångarna som räknas räcka i 40 år med dagens förbrukning förbrukas i snabbare takt än någon räknat med i och med den otroligt stora tillväxten i ekonomierna i Indien och Kina.

Vi kan alla försöka att bromsa ekipaget men det är världens ledare som måste börja bromsa istället för att gasa.

9 kommentarer:

Kråksimuleraren sa...

Domedagen är nära, förbättra er!..... Tyvärr så kanske han har rätt, domedagen ÄR nära, i alla fall ur globalt perspektiv, men sen kommer det sitta folk och diskutera orsaken tills den sista "sagt upp abonnemanget"! Jag är tyvärr av den åsikten att vi redan är för långt gången i nedförsbacken för att överhuvud taget kunna stoppa! Visst, vi kan bromsa och få ned farten, men att vända hela förloppet och backa tillbaka kommer inte att fungera, och det är det enda som skulle kunna rädda oss och jorden. Vi är alldeles för många för att jorden skall kunna föda oss på ett ekologiskt och miljömässigt riktigt sätt. Varje ämne som vi "utvinner" ur jorden skapar en koncentration och obalans som är skadlig för miljön, det må vara vad det vill, visst kan vi misnka användningen av det mest miljöfarliga, men det stoppar inte problemet, det bromsar. Hur många generationer vill vi bespara från att nå fram till slutet. Alltså, vem av våra barn, barnbarnsbarn och så vidare vill vi ska stå där och se ut över förödelsen och konstatera att: -Nu var det slut!
Allt detta klot slängt åt oss för att minska bördan, sjukdomar mm, slår vi ned på och blir bara fler. Fred och frihet från sjukdomar är skönt, men på en global skala är det faktiskt förödande..... Nå hur skall vi då bete oss, det är nog upp till var och en att känna hur mycket engagemang och samvete man har, gör vad du kan och känner för, men tyvärr gick det åt skogen redan när Watt uppfann ångmaskinen, eller kanske redan när vår avlägsne förfader tog upp sin första pinne och använde ett verktyg för att nå sitt mål! Det är bara att erkänna, vi är möglet på jorden, och att göra något åt det går helt enkelt inte....

Knapsu sa...

Hmm.. Det finns värre domedagsprofeter än mig tydligen ;) .Tror nog att slutet kommer gradvis smygande så ingen kan väl konstatera att "nu är det slut"
Lång och innehållsrik kommentar,du kanske skulle börja blogga? ;-D

bert sa...

Ja - vad säger man efter en sådan drapa?

Det är bara att kämpa på. Du på ditt håll, jag på mitt.

Viktigast är att alla börjar göra något.

Anonym sa...

Kändes lite som om jag snyltade på din blogg, men jag har alltid varit bättre på att reagera än agera! Kråksimuleraren via mobil !

Knapsu sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Knapsu sa...

Kråksimuleraren: Snylta på bara, men det skulle vara intressant att läsa din (eventuella) blogg.:-)
Bert: Jag tar dom stora bitarna så tar du finliret. ;-)
"Comment deleted" är mitt verk, tog bort min egen kommentar.

Kråksimuleraren sa...

Den kommentaren hade varit intressant att läsa ;)

bert sa...

Haha! Finliret. Jojo!

Det är till att vara bestyckad med en stor dos falsk blygsamhet, ser jag.

:-)

mammmamia sa...

Världens LEDARE är inga riktiga ledare om de inte vill vara föregångare...