torsdag, december 13, 2007

Julskinka och svin med kluvna tungor


Klockan 12.55 erbjöd Kalixälvens mynning denna utsikt när man, stinn som en tvångsmatad gås, avslutat julbordet som företaget bjudit på. En annan sorts julklapp fick sågverksarbetarna på Setras anläggning i Seskarö på denna ljusets dag, en julklapp av riktigt kapitalistiskt marknadsekonomiskt slag: Sågen läggs ner!
"Personalen på Seskarösågen utanför Haparanda informeras på luciamorgonen om att sågen läggs ner. Ägaren Setra väljer att koncentrera verksamheten till Rolfs såg i Kalix. Seskarö sågverk avvecklas under 2008 och 60 anställda berörs. Av dem beräknas 20 kunna erbjudas jobb i Kalix"

Kommunalrådet Sven-Erik Bucht till TT:– Det är gammaldags kolonialfasoner av Setra där man suger ut Tornedalen genom att hämta virke här och sedan föra bort det för sågning någon annanstans.

Landshövdingen i Norrbotten är minst sagt förbannad och kallar indirekt Setras VD Kent Torwald för ett svin!
Ur Norrbottens-Kuriren: "- Setras ledning uppträder på ett sätt som inte ger förtroende.
Olämpligt
Eriksson menar att Setra uppträtt oprofessionellt, klumpigt och olämpligt.- De vill uppenbarligen inte ha någon dialog. I stället bär de sig åt som förr i världen när det rådde direktörsvälde.
Svinaktigt
Per-Ola Eriksson berättar att Setras VD Kent Torwald uppträtt på ett riktigt svinaktigt sätt mot anställda på Seskarösågen.- Det har förekommit att koncernchefen har tilltalat och tillrättavisat anställda på ett sätt som inte hör hemma i ett modernt samhället."

Läs mer hos iZac om de kluvna tungornas språk, själv vet jag inte vad jag ska säga mer än att detta är ett fruktansvärt dråpslag mot Seskarö!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Setras agerande är till stora delar obegripligt i ljuset av att de inköpte Rolfs Såg under våren 2007. Enligt uppgift i BD-pressen skall Rolfs Såg få en ökad kapacitet till samma sågvolym som Seskarö-Sågen nu har!

Vad som är intuitivt obegripligt (även om jag erkänner att jag inte sett Setras kalkyler som motiverar deras beslut) är att det blev billigare för Setra att köpa Rolfs Såg och upprusta den än att upprusta Seskarösågen, som enl BD-pressen redan blivit nyligen upprustad för 5 MSEK!

Misstanken gnager i mig nu som Skogsägare att Setra eliminerar på detta sätt en konkurrent om virket. Men jag tror de misstar sig eftersom konkurrensen om virket i framtiden kommer i högre utsträckning att komma från Finsk skogsindustri, där det redan råder virkesbrist.

Jag tror att Setra blev överraskade av att marknaden börjar gå ned samtidigt som konkurrensen om virke fortfarande är hög och deras marginaler blev pressade från två håll. En god företagsledning hade legat lågt i stora inköp (typ Rolfs Såg) och istället satsat på att ytterligare förbättra befintlig industris effektivitet. Det här är helt enkelt ett ledningsmässigt debakel!

Skogsägare och företagsledare
(och återigen bloggkommenterare)!
///MS

Knapsu sa...

Jag är helt övertygad om att syftet med att köpa Rolfs såg var just för att kunna lägga ner sågen i Seskarö.Med Rolfs såg fick man inom Setra en högre vidareförädlingsgrad samtidigt som man tryggade råvaruförsörjningen. Setra har ju tidigare försökt köpa Jutos såg i syfte att lägga ned den för att minska konkurrensen om råvaran.
Jag hävdar att Setras VD ljuger och har ljugit ända sedan affären med Rolfs inleddes. Alternativet är ju att VD är helt otroligt inkompetent eftersom råvaruläget har varit som det har varit i många år. Nog för att det finns många stolpskott till direktörer men så jävla inkompetent kan ingen vara.