fredag, januari 25, 2008

Sovjetmoderaterna och den fria konkurrensen

Tremannadelegationen med landshövdingen, Haparandas kommunalråd och vice kommunalråd har uppvaktat näringsdepartementet i syfte att få staten att engagera sig i Seskarösågens fortlevnad, i någon form. Förslaget är att staten som delägare skall agera för att Setra skall bjuda ut sågverket till försäljning, något som man tycker borde falla den privatiseringsförespråkande och utförsäljningsvilliga regeringen på läppen.
Samtidigt har saken debatterats i riksdagen där Kristina Zakrisson ställt frågan om Maud Olofsson avser att vidta åtgärder för att någon verksamhet kan fortsätta på Seskarö.
Olofsson svarar att "staten ska inte intervenera i Setras beslutfattande" och meddelade även att länsstyrelsen fått uppdraget att "...samordna arbetet kring nedläggningen av sågverket på Seskarö. Ekonomiska resurser finns i form av strukturfonder och länsanslag"

Näringsministern förordar alltså att staten skall betala ut bidrag för att lägga ner ett lönsamt företag istället för att sälja det till privata ägare!

En marknadsliberal regering som gått till val på att staten inte ska betala ut bidrag och att konkurrens och privat ägande är det allena saliggörande för samhället skall alltså betala ut statliga bidrag för att beskära konkurrensen i det privata näringslivet!

Samtidigt har vi en annan minister som rear ut statliga bolag i allt snabbare takt eftersom "en privat ägare alltid är bättre än staten" och inte bara intervenerar i företagens beslutsfattande utan ägnar sig åt rejält ministerstyre.
(M.a.p rubriken: Jag är medveten om att de nämnda ministrarna inte är moderater men regeringen är moderatledd)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ja just det! :)

Anonym sa...

Ja, ibland undrar man hur tänket går...

Anonym sa...

Kappvändning, kallar jag det. Sådär lite hipp som happ.

Anonym sa...

Fy fan!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Marge_II sa...

Den borgerliga regeringen går från klarhet till klarhet. Det svenska folket har i opinionsmätningar visat att man är klart emot utförsäljningen av de statliga bolagen men regeringen med Mats Odell i spetsen verkar vara försedd med såväl ögonbindel som hörselskydd.

Men det bråskar väl medan man ännu har makten...

UllaJohanna sa...

Det är nog som marge_ii säger... Det är bråttom som attan att sälja ut statliga bolag innnan dom (alliansen) åker ut... Undrar hur mycket dom hinner sabba och hur i hela friden alla deras idiotiska tilltag ska kunna ordnas upp? Det blir en hård nöta att knäcka för nästa regering!

Anonym sa...

Tänk - hemska tanke - om vi startar statliga icke vinstdrivande bolag över hela linjen och börjar konkurrera med de privata företagen. Tänk er en statlig bank, utan en massa avgifter, som bara har till uppgift att administrera folks pengar, utan att göra vinst på det.
Eller varför inte köra löntagarfonderna ett varv till. Så som de var tänkta från början.

Knapsu sa...

I Sydamerika går det att förstatliga så det går nog utmärkt även här men viljan finns inte.
När marknadsliberalismen har härjat i 25 år till så kanske viljan finns?