söndag, maj 18, 2008

Miljöbilstramset

Regeringen införde en miljöbilspremie för att fler ska välja en bil som är "miljövänlig". Vi kan ju börja med att konstatera att någon sådan bil (miljövänlig alltså) icke existerar i denna värld, det skulle möjligen vara några barns egenhändigt ihopspikade lådbil.

Vad är det då för bilar som är "miljövänliga"? Ja, Volvo kommer nu med sitt nya gröna hopp, Volvo V70 2,5FT. Bilen har "bara" 200 hästkrafter, drar hela 1,3 liter etanol per mil och släpper ut 224 gram koldioxid/kilometer. I DN Motor får bilen plus för att den är "miljövänlig"

Om vi tittar på en Peugeot 308 som också testas i samma nummer av DN så har den en dieselmotor på 1,6 liter, effekten är 110 hästkrafter, den förbrukar 0,51 liter per mil och släpper ut 134 gram koldioxid/kilometer. Den får inget plus i testet för att den är miljövänlig eftersom den inte räknas som miljöbil!

Är det inte något sjukt i systemet när den ena bilen som är klassad som miljöbil förbrukar nästan tre gånger så mycket bränsle och släpper ut nästan dubbelt så mycket koldioxid än en icke miljöbil?

Fordonsskattesystemet innehåller också mycket märkliga konstruktioner som straffar de snålare dieselbilarna med en "bränslefaktor" som gör att de får högre skatt för att de drar mindre bränsle!! Dessutom är dieseln idag betydligt dyrare än bensinen.
Dum som jag är trodde jag ju att det handlar om att få ner utsläppen av koldioxid men det gör det tydligen inte.
Är de styrande här i landet dumma i huvudet, mutade eller vad är det frågan om?

Sedan passar ju bilhandlarna på att lura kunderna med miljöbilspremien. En sådan här annons är ju rent bedräglig och borde vara ett fall för KO.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra rutet Knapsu!
Visst är det bra för oss i utmarkerna att vi slipper trängselavgifterna... jag är så tacksam!