tisdag, maj 27, 2008

Slöseriet med våra skattepengar accelererar

Enligt ordboken betyder ordet "demokrati" folkstyre, stat där folkets flertal har bestämmanderätt.
Demokratisera betyder i sin tur "göra mer demokratisk, jämlik"

Så har nu landstingsfullmäktige, vid ett extra insatt möte, i demokratisk ordning fattat beslut om att Norrbotten skall ingå i en storregion. Beslutet fattades i fullt medvetande om att 90% av norrbottningarna är emot att tillhöra denna storregion.
En av de största förespråkarna för regionsförbundet, Stefan Tornberg, skriver på sin blogg om beslutet: "Ännu ett steg i demokratiseringen av Sverige har tagits idag"

Varför inte ta ett ordentligt steg i demokratiseringen av Sverige och låta gödkalvarna runt sockerskålen nere i Bryssel fatta ALLA beslut åt oss?

Det blir ju bekvämare för våra politiker ju längre bort alla obekväma beslut fattas, eller hur?
Det är det som politikerna kallar demokrati, beslut som de själva inte behöver stå till svars för!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Om man forskar lite djupare i vad förslaget till storregioner/regionkommuner bottnar i (stora kommande demografiska förändringar, förändrade arbetsregioner, tryck från EU att bilda starka regioner, snarare än starka stater så att översynen förenklas, m.m) så är inte förslaget att stärka vår regionala nivå inte så dum. Landstingen kan inte fungera som det gör idag, dvs sitta på en oerhörd mängd pengar för kultur, sjukvård, regionaltillväxt, och fungera så pass ineffektivt som det gör. När människor röstar i valen till landstinget är sjukvård det enda de tänker på, men landstinget har så många andra uppgifter än så.
Genom att vi i norrland samarbetar med varandra och stärker regionen får vi en högre röst i Stockholm.

Björn Nilsson sa...

Skeptikern undrar om inte pratet om regioner syftar till att ett antal regionpolitiker vill göra sig oberoende av centralmakten i Stockholm (som begriper vad de håller på med och kan sätta stopp ibland) till förmån för en avlägsen makt i Brüssel (som låter regionpolitikerna lattja som de vill i stort sett). Med andra ord att det handlar om lokala småpåvar som vill fortsätta att vara lokala småpåvar utan att någon lägger sig i vad de gör.

Anonym sa...

Du låter ju som en riktig politiker ;-)
Som jag och många andra ser det så blir det demokratiska underskottet större eftersom beslut kommer att fattas ännu längre ifrån de berörda.

Diskussionen om regionparlament startade i samband med EU-inträdet har jag för mig och redan då upplevde jag det som att politikerna som inte fick vara med runt sockerskålen i Bryssel på detta sätt ville fixa sig en egen sockerskål att samlas runt.

Landstinget som, som du menar, fungerar dåligt idag kommer bara att bli något som är ännu större och fungerar ännu sämre.
Samma kassa styrmän vid rodret men bara en större och dyrare båt att styra!

Anonym sa...

Mitt svar var till Ida. Björn hann komma emellan medan jag skrev.

Anonym sa...

Inte för inte man går i skola. :P Problemet med hela denna storregionsdiskussionen är att staten har behandlat detta så jäkla fult. Det är inte förankrat hos medborgarna det minsta lilla (vi känner igen oss från EMU-folkomröstningen). Det är dålig information till medborgarna från staten och politikerna, vilket leder till att medborgarna inte är villiga att säga ja till förändringar. Det känns som att landstingråden kör över medborgarna?
Om det nu är så att det ska krävas att man skriver en B-uppsats om förslaget (som undertecknad gjort) för att förstå vad saken handlar om, då är det någonting som är väldigt fel i kommunikationen mellan medborgaren och politikern.
Argumentet att besluten ska fattas längre bort från medborgaren och att graden av demokrati minskar håller jag inte riktigt med om. Genom att mer makt koncentreras till den lokala och regionala nivån (som det står i Ansvarskommittens förslag), där regionkommunerna representeras av politiker som väljs av medborgaren i regionkommunen, så borde det iallafall inte leda till en minskad grad av demokrati. Men som sagt, förslaget har presenterats oerhört klantigt av politikerna, främst landstingsråden.

Anonym sa...

Precis min åsikt, de har allt för lätt med att överse behovet av att informera och argumentera sina förslag och ideér, jag har en nära stående i Landstinget och denne argumenterar för detta genom bland annat att man tar bestämmanderätt ifrån riksstyrda organ, samt att man tar ifrån Landshövdingar deras rätt att betsämma över vissa saker, landshövdingar som utses på livstid av den regering som råkar sitta vid makten då det behövs en ny. Men visst ser jag problem, och en sak slog mig just, om EU tycker att det behövs starka regioner i stället för centrala regeringar i de olika länderna, är då inte detta ett sätt att kringgå de olika ländernas centrala styrsätt? EU kommer att få lättare att bestämma över hela EU-området om inte enighet råder i de olika delarna av ett land. Detta kan vara ett steg i att göra hela EU till en gemensam stat, och då mina vänner talr vi verkligen om att styret flyttat långt från folket!

Anonym sa...

Även en (simulerad)kråka kan tydligen hitta ett korn!!
:-))

Anonym sa...

Precis. Det råder stora ekonomiska och sociala skillnader mellan medlemsstaterna i EU, och för att göra dessa mer lika har EU strategin att satsa på regionerna, snarare än på staterna. På det sättet tror EU att vi får ett mer sammanhållet Europa som kan slåss mot världens andra stormakter och problem. Konsekvensanalyser är dock något det är brist på, så vi vet inte vad konsekvenserna blir av storregionsbildande i Sverige och vad vi egentligen får för makt inom EU, om den stärks eller försvagas. Mycket intressant ämne! (Jag är väldigt nördig vad gäller storregionsfrågan)

Anonym sa...

Sedan undrar jag om det blir fredligare när man inom en region mycket lättare kan enas om saker som bara gagnar den egna regionen, detta kan skapa motsättningar mellan regioner. Till exempel, vi i norr bråkar inte i lika stor utsträckning som vissa länder söderut, vi ser ingen anledning till det så länge vi är en del av Sverige, alla delar av Sverige är olika, men varför bråka. Men, tänker nog en del,om det nu hellre skall delas in i regioner varför skall vi då "vara med Sverige" när man vill ha pengar från EU till Västra götaland eller någon annan region. Detta kan under olyckliga omständigheter och orostider bli en grogrund för motsättningar inom Sverige. Nationalism, eller i det här fallet regionalism kan få oanade konsekvenser, om man låter det ske utan att bry sig. Och förutsättningarna finns, bränsle och matpriserna kommer att rusa i höjden (oavsett vilken ränta riksbanken sätter) Folks ovilja att bry sig om politik ger större förutsättningar för att olika avarter träder fram på den politiska arenan. Vi är i princip i precis samma läge som innan andra världskriget. Visst kan vi vara mera medvetna om vad omvärlden tycker och tänker än då, men vi bryr ju oss inte, vi svämmas över av all information (och desinformation för den delen.
Men det är väl bara att konstatera att människan vore inte människa om vi inte fick upprepa våra misstag....