söndag, augusti 10, 2008

Carl Bildt värnar amerikanska pipelines

Carl Bildt I SvD om kriget i Sydossetien:

"– Den ryska offensiven mot och i Georgien är agressionshandlingar oförenliga med internationell rätt och grundläggande principer för säkerhet och samarbete i Europa...
.....Ryssland anger som motiv att man skall skydda ryska medborgare men skyldigheten att skydda individer - oavsett medborgarskap - ligger på den stat i vilka dessa befinner sig. Det finns ingen rätt för en stat att militärt intervenera på en annan stats territorium bara därför att där finns individer med den statens pass eller nationalitet."


När USA bombar sönder, ockuperar och tillsätter marionettregeringar i länder kors och tvärs över jordklotet så är det rätt, men när ryssarna agerar fredsbevarande mot en diktator på krigsstigen så är Washingtons springpojke Carl Bildt fördömande och använder till och med liknelser med Hitler.

En som inte är så enögd är Jan Blomgren på SvD:

"Men om vi sätter oss på president Dmitrij Medvedevs stol är inte bilden lika svart/vit. Vad ska en rysk president göra när georgisk militär attackerar Sydossetien och med tungt artilleri skjuter sönder staden Tschinvali, dödar tusentals civila och minst ett tiotal ur den ryska fredsstyrkan?

Är det någon som tror att USA:s president George Bush skulle sitta med armarna i kors i en liknande situation?"

Är det någon som tror att Carl Bildt någonsin kommer att fördöma något USA har gjort eller kommer att göra?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Senast jag kollade tillhörde Sydossetien Georgien och har inte ett erkänt demokratiskt land rätt att bekämpa rebeller inom sitt eget land?

Nä, Ryssarna vill inte att deras forna knähundar beblandar sig med väst, se bara på Tjeckoslovakien 1968 och Estland, Lettland, Litauen, Finland 1939 .

Anonym sa...

Ryssarna erkände ju i går att det var nog inte 2000 döda i Tschinvali utan ett tiotal, men frågan återstår, vad är det som skiljer detta scenario från det som utspelade sig under Kosovo-kriget då USA (NATO?) bombade Serbien då Kosovo ville göra samma sak. Som alltid är det en fråga om när är man frihetskämpe och när är man terrorist? Har sett ett flertal intervjuer med folk i ledande ställning i Ryssland gjorda av CNN, ryssarna travar inövade ord och stavelser utan att svara på frågorna som reportrarna ställer. Jag misstänker att ryssarna misstog sig på hur snabbt fredstrevare skulle komma genom EU och andra, de vill vinna tid så att de hinner göra allt de förutsatt sig innan en varaktig fred kan komma. Att Georgien har Amerikanska "utbildare" på plats gör saken lite mer allvarlig och man undrar vad som skall ske, detta kan blåsa över, men kan lika gärna vara början på en tid med många liknande stridigheter runt om ett Ryssland som tydligen börjar känna sig trampat på tårna av NATOs utvidgning. De ryska oljepengarna satsas på annat än skolor och sjukvård för tillfället. Detta liknar allt mer det läge som fanns mellan första och andra världskriget, Sverige rustar ned och säger att det aldrig mer blir krig här och andra länder börjar få revanchlusta, farligt!

Knapsu sa...

Som Kråksimuleraren påpekar så kan man ju jämföra med när Kosovo fick sin självständighet helt mot alla konventioner, då var det ett annat ljud i skällan hos Bildt!
Sedan är det ju ganska uppenbart att Ryssland nu känner sig nog provocerade av NATO (missilförsvaret i Polen och Tjeckien mm.mm) och vill passa på att markera mot USA!