tisdag, augusti 12, 2008

Gasa eller bromsa, en generationsfråga?

Helgens Nordkalottkonferens i Haparanda synliggjorde klyftan mellan den äldre generationens och ungdomarnas syn på vår värld. Konferensen som i år mest handlat om tillväxt och befolkningsökning innehöll uttalanden som:

"Nu finns bara optimism och framåtanda. Järnmalmen i Pajala/Kolari och gasen i Barents hav är globala vinnare" och "Nordkalotten med sina enorma naturrikedomar har en lysande framtid" samt "En fjärdedel av världens petroleumfyndigheter finns i Barents hav. De pågående klimatförändringarna, som smälter isen kring polerna, kommer dessutom att blotta nya enorma fyndigheter".

När så ungdomarna som haft sin konferens parallellt framträdde så var det ett budskap som fick många av deltagarna i "gubbkonferensen" att sätta kaffet i halsen:

"Vi ungdomar ser utveckling och tillväxt som något negativt. Vi köper inte den retoriken längre, vi har inte blivit lyckligare av tillväxten. Ni äldre lever inte som ni lär. Vi tycker inte det är viktigt att tjäna så mycket pengar som möjligt.... ...Vi måste sluta med att förbruka våra naturresurser och bidra till klimatförsämringarna"

Noterbart också, av representationen att döma, att Norge och Finland verkar bry sig mera om Nordkalottfrågor än våra svenska parlamentariker.

Men det är väl för långt ifrån Stockholm?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Nja, inte på sydpolen - där ökar istäcket.

Undrar vad som ska komma ut av det spänningsfält vi ser i åsiktsskillnaderna? Men har inte varje generation sina ´preferenser. Själv minns jag 68 och flower power...
Det var tider det - vi var förfärliga :)

Knapsu sa...

Ungdomarna var förfärliga redan på de gamla grekernas tid. :-)

Anonym sa...

Den där heliga tillväxten har jag ifrågasatt sedan 1969!

*******

Sverige är Nordens mest centraliserade land. Inget utanför hufvudstadregionen värderas. Inget.

Jo, förresten. Vi är bra att ha, när de vill komma hit och vintersporta. Eller vill uppleva något lite pittorekst efterblivet.

Norge och Finland har helt annan syn på hur hela landet skall utvecklas.

Jag tycker vi ansluter Norrbottens län till den autonoma regionen Nordkalotten.

Anonym sa...

Bert: Hela problemet är väl att den heliga tillväxten är just det, helig!

Autonoma regionen Nordkalotten? Undrar vilka som skulle stötta oss, USA eller Ryssland?

Anonym sa...

Fast det är ju verkligen naivt av "undomarna" att tro att vi kan klara oss utan tillväxt! Utan tillväxt blir det på sikt inget mat på bordet. - If you want corn - plant corn! Det är ett talesätt som jag hörde sägas av en sommarpratare (micheal Knight) i somras! Det stämmer oavsett vad man kan tycka!

Anonym sa...

Eftersom befolkningen ökar globalt så krävs det väl tillväxt i någon grad antar jag. Frågan är väl i vilken grad och i vilka regioner?
En omställning till ett mindre energislösande och miljöförstörande samhälle innebär ju tillväxt i sig, själva arbetet med omställningen.

Anonym sa...

Just det - Du slår huvudet på Spiken!

Befolkningen har ökat från c:a 1 miljard (på 1800-talet) till dagens 6-7 miljarder. Det har inneburit en ökad belastning på naturen och som f.n. är irreversibel på kort sikt (om man inte vill ha ett storkrig med befolkningsrensning). Det är industrisamhället som har visat sig kapabel till denna utveckling men också till att kunna försörja denna befolkningsökning!

Det "ungdomarna" vänder sig mot är troligen konsumtionssamhället som är en konsekvens av industrisamhällets specialisering och resultatet av (som Ntionalekonomerna kallar det) "de olika ländernas/ekonomiernas komporativa fördelar".

Det är också en effekt av den teknikutveckling som finns och som i sin tur är en effekt av det fria tankeutbytet, ökat socialt/ekonomiskt uppsving (som medför ökad utbildningsnivå samt rätt/möjlighet till personlig utveckling/utbildning och det fria marknadsekonomiska krafterna som leder till utslagning av mindre bärkraftiga ideér/tekniker (det finns givetvis fler samband). Denna process (teknikutvecklingen)är lika svårstoppad som effekten av en ökad befolkning.

Ungdomarnas frågeställning borde istället vara enligt min mening: Hur kan vi minska belastningen av naturen pga mänsklighetens utveckling utan att stoppa densamma!

Anonym sa...

Ett mycket bra inlägg!
Så bra att det hamnar på sjukvårdspartiets hemsida. Frågan som ställs är om de unga är beredda att stå för den tidigare generationens livsstil och värderingar eller om den nya generationen kommer att inse att ständig tillväxt och mer av allt inte är hållbar!

http://www.sjukvardspartiet.org/SVPr/Ung/Poster/2008/11/2_Gasa_eller_bromsa.html