lördag, augusti 16, 2008

Tolgfors och beredskapen

Häromkvällen när jag tittade på Aktuellt så var det inte långt ifrån att jag lyfte telefonluren för att ringa till någon psykakut och be om att få bli inskriven på hispan. Det som fick mig att tro att jag tappat förståndet var Försvarsminister Tolgfors som, med anledning av händelserna i Georgien, hävdade att vår beredskap är god och att vi kan ställa 10 000 man på fötter inom ett år. 10 000 man!! Inom ett år!!
Hoppas verkligen att dansken meddelar ett år i förväg innan han anfaller och gör slarvsylta av våra 10 000 soldater!

Kollade vad Wikipedia hade att säga om vårt försvar och jodå, det stämmer:
"I nuläget kan Sverige mobilisera 65 500 soldater.... ...Denna mobilisering kan dock antas ta ett år. På några månader kan således endast 2 700 officerare och 7 000 värnpliktiga vara tillgänglig"

Försvaret kostar 40 miljarder per år och det enda vi får för pengarna är några Gripen som övar i USA och några hundra soldater som städar upp efter USA i Afghanistan.

Vi kan väl jämföra med Finland som satsar halva den summan på försvaret och som valt att använda sitt försvar till, just det, att försvara landet:

I Finland utbildas varje år cirka 27 000 värnpliktiga (80% av männen), i Sverige utbildade vi förra året 8500 värnpliktiga (15% av männen) och ännu färre i år.
Finland har 34 000 man i beredskap och kan på kort tid mönstra 350 000 man medan Sverige som sagt kan få fram 10 000 man inom ett år.
Finland som satsar på ett traditionellt försvar, istället för den svenska modellen med insatsförsvar, har 750 artilleripjäser. Sverige har 24!

Sten Tolgfors säger att vi har en god beredskap! Jag förstår varför han kallas "Tomhylsan"

Viskningar och rop tycker till om vår försvarspolitik:

"Denna politik är inget annat än rent fosterlandsförräderi, vi har en regering bestående av naiva idioter och rena fosterlandsförrädare. Folk som förråder vårt land till förmån för storkapital och marknadsekonomi. Skattelättnader för storkapitalet är viktigare än ett trovärdigt försvar som ska garantera det svenska folkets oberoende."

Läs även Blogge Bloggelito som jämför konflikten i Georgien med Kubakrisen och bland annat ställer frågor som:

"Till dig som anser att Georgiens ”territoriella integritet” är av större vikt än utbrytarrepublikernas självständighet har jag några enkla frågor: 1) anser du att Kosovo hade rätt att bli självständigt, och i så fall varför? 2) Om du anser att Kosovo hade rätt att bli självständigt, varför var Serbiens ”territoriella integritet” inte värd att beakta i lika stor utsträckning som Georgiens? 3) Varför är kosovoalbanernas frihet viktigare än sydossetiernas eller abchazernas?..... ........ Om USA anser sig ha rätt att bygga missilbaser alldeles inpå ryskt territorium, varför har då Ryssland eller andra nationer inte samma rätt? 7) Om USA kan anfalla nationer i syfte att försvara andra nationer, varför kan Ryssland då inte göra samma sak? Om USA har rätt att skydda sitt omedelbara närområde, varför har Ryssland då inte motsvarande rätt?"

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Trodde inte att du skulle referera till Blogge... - lite oväntat men intressant att du gör det! Blogge har en verklig poäng med detta och visar på G.W.Bush självcentrerade politik.

Georgien verkar dessutom inte vara så oskyldiga eller så försvarslösa som det kommer fram i den Svenska debatten! Även om Ryssarna inte heller kan kallas för "fredsbevarande" i området. I detta fall stämmer talesättet: Sanningen är alltid det första offret i ett krig!

Anonym sa...

Blogge läser jag regelbundet.Hans inlägg är allt som oftast läsvärda även om jag inte alltid håller med honom.
(I det här fallet dock så har vi nog samma utgångspunkt)

Marge_II sa...

Svensk försvarspolitik - eller vad vi nu ska kalla den - är under all kritik.

Kunskap och klokskap är en bristvara och det känns som om man lever efter någon slags "trial and error"-metod.

Där "error" tycks väga tyngst i vågskålen.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Meningen är väl att vi ska "tvingas" gå med i NATO!

Den borttagna kommentaren var min egen.