onsdag, januari 30, 2008

Kort om tullen, Göran och renköttet

Tullen skär ner över hela landet och norr om Stockholm försvinner all fast bemanning. Man väljer att sticka huvudet i busken och förlita sig på att andra länder/andra myndigheter skall sköta tullens jobb. De tullare som blir kvar skall använda sin tid till att transportera sig mellan olika orter för att upprätthålla någon sorts minimal gränskontroll som ett spel för galleriet.
Enligt obekräftade källor så är champagnelådorna och tackbreven redan på väg till tullbyråkraterna i Stockholm. Avsändare är den organiserade brottsligheten, den stora vinnaren på tullens sparande!

Göran Persson blir ny styrelseordförande i Sveaskog. Näringsminister Maud Olofsson säger att Persson är väl kompetent för uppdraget: "Kan man sköta ett land, så kan man sköta ett företag"
Jaha,låter det så nu? Så lät det minsann inte innan valet. Men då kan man ju fundera om våra ministrar är kompetenta att sköta varken land eller företag. Man gör sig av med våra gemensamt ägda företag i rask takt eftersom staten tydligen inte kan sköta företag, samtidigt som man gör sig av med befolkningens förtroende i en takt som saknar motstycke i historien.

En annan nyhet som försvann, eller rättare sagt ett uttalande i en nyhet som borde ha väckt uppmärksamhet och som man förväntade sig reaktioner på var denna: "Råvarubrist har lett till att livsmedelsföretaget Polarica sagt upp totalt 15 anställda. Polarica är en av Europas största leverantörer av bär- och viltprodukter och uppsägningarna gäller åtta heltidsanställda och sju säsongsanställda".
Det som inte framgår i nätartikeln är VD:s uttalande om bristen på renkött där han säger att deras svåraste konkurrent är rovdjuren!
Rovdjuren största konkurrenten! Se där ett kontroversiellt uttalande som slank obemärkt förbi!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

tisdag, januari 29, 2008

Den sporadiske bloggaren

Det blir lite sporadiskt bloggande här eftersom vardagslivet har en förmåga att tränga sig på och uppta en massa värdefull bloggartid. Men man får försöka smita ifrån och uppdatera ibland.


Ett par bilder från förra torsdagen, ett härligt uppfriskande snöoväder med rejäla vindar och massor med snö så att man fick motionera lite extra med snöskyffeln.
Ett ödsligt och vindpinat torg.




Efter storm kommer sol. Här ser vi Varmas stora galleria som växer upp på den finska sidan av "På Gränsen" området.

Totalt 50-60 butiker kommer det att finnas i gallerian och enligt uppgifter skall det vara klart med 34 stycken i nuläget. 60 000 kvadratmeter innebär att detta är det största pågående bygget i Finland just nu, kvadratmetermässigt alltså. Det största bygget projektmässigt borde nog vara bygget av den tredje kärnkraftreaktorn i Olkiluoto.

Här kommer affärer som Lindex, Kappahl, Alko, Dressman, H&M, Pentik, Veromoda, Gina Tricot, mfl,mfl att finnas lagom till julhandeln.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

fredag, januari 25, 2008

Sovjetmoderaterna och den fria konkurrensen

Tremannadelegationen med landshövdingen, Haparandas kommunalråd och vice kommunalråd har uppvaktat näringsdepartementet i syfte att få staten att engagera sig i Seskarösågens fortlevnad, i någon form. Förslaget är att staten som delägare skall agera för att Setra skall bjuda ut sågverket till försäljning, något som man tycker borde falla den privatiseringsförespråkande och utförsäljningsvilliga regeringen på läppen.
Samtidigt har saken debatterats i riksdagen där Kristina Zakrisson ställt frågan om Maud Olofsson avser att vidta åtgärder för att någon verksamhet kan fortsätta på Seskarö.
Olofsson svarar att "staten ska inte intervenera i Setras beslutfattande" och meddelade även att länsstyrelsen fått uppdraget att "...samordna arbetet kring nedläggningen av sågverket på Seskarö. Ekonomiska resurser finns i form av strukturfonder och länsanslag"

Näringsministern förordar alltså att staten skall betala ut bidrag för att lägga ner ett lönsamt företag istället för att sälja det till privata ägare!

En marknadsliberal regering som gått till val på att staten inte ska betala ut bidrag och att konkurrens och privat ägande är det allena saliggörande för samhället skall alltså betala ut statliga bidrag för att beskära konkurrensen i det privata näringslivet!

Samtidigt har vi en annan minister som rear ut statliga bolag i allt snabbare takt eftersom "en privat ägare alltid är bättre än staten" och inte bara intervenerar i företagens beslutsfattande utan ägnar sig åt rejält ministerstyre.
(M.a.p rubriken: Jag är medveten om att de nämnda ministrarna inte är moderater men regeringen är moderatledd)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

onsdag, januari 23, 2008

Hvad vhilja liberalerna?

John Stuart Mill (1806-1873) var den moderna liberalismens skapare och dess mest inflytelserika ideolog under 1800-talet. Han propagerade ofta färgstarkt för individualismen men började senare förespråka socialpolitiska reformer som förkortad arbetstid, inskränkt arvsrätt och ökad beskattning av kapitalet när han såg de oerhörda problem som uppstod på grund av den oreglerade marknaden. Mot slutet argumenterade han även för arbetarägda företag:

"Den form av sammanslutning som, ifall människan skall fortsätta att förbättras, till slut måste förväntas komma att dominera, är icke den som existerar mellan en kapitalägare som ledare och arbetare utan inflytande, utan sammanslutningen av arbetarna själva på jämlik basis, gemensamt ägande det kapital varmed de utför sin gärning, och underställda chefer valda och avsättliga av dem själva."

Mill fann alltså att en form av socialism var framtiden ifall människan skulle förbättras!
Som en liten motvikt så ser vi vad dagens nyliberala "jag-är-inte-torr-bakom-öronen-och-har-aldrig-jobbat-en-dag-i-mitt-
liv-men-vet-bäst-hur-allt-hänger-ihop-hur-ologiskt-det-än-är" tänkare tycker:

"Gör vad som behöver göras, börja arbetet för att privatisera haven nu!"

"Med privata vägar så kommer vi helt enkelt få så mycket vägar, och på det sätt, som vi vill ha."

"Att inte tillåta en låglönemarknad är att diskriminera alla människor som inte har en kompetens tillräcklig för att få ett jobb med högre lön."

"Snart blir det dessutom mindre pengar för slöfockarna som är nöjda med att leva på andras produktion, och då kanske de orkar släpa ner sitt lata arsle till arbetsförmedlingen"

"Ingen kommer i ett liberalt samhälle fängslas eller straffas för att hon inte arbetar, däremot kan hon inte räkna med att då överleva."

"Varför ska det vara en mänsklig rättighet att få gå i skola och få sjukvård trots att man inte kan betala?"

"Skattefinansierad skolmat är en av de tydligaste uttrycken för förmyndarstaten.Att det finns kvar 2007 äcklar mig."

"Det finns en bra, billig och miljövänlig energikälla redan och den heter fossilt petroleum."

"Den som vill göra det miljö- och resursmässigt bästa konsumtionsvalet bör snarare köra mer bil än mindre."

"Eftersom en människa är mindre energieffektiv än en bil förbrukas mindre energi om man kör en viss sträcka än om man skulle gå samma sträcka och i stället äta mer."

"Bush är den mäktigaste kraften för frihet i världen i dag."

"USA:s bombningar av Afghanistan är ett klart fall av självförsvar efter 11 september 2001."

"Israel har rätt att kontrollera hela Palestina, även ur en folkrättslig synvinkel"

"EU-stat, ja tack!"

"Demokrati kan bara klassificeras som ett orättfärdigt förtryck."

Jag behöver inte lägga ut texten och argumentera varför jag kallar nyliberalerna galna, det räcker nog gott och väl att citera dem!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

tisdag, januari 22, 2008

Ett 30 000 kronors ras?

Nedslagen men ändå inte uträknad. Idag är det lätt att hålla sig för skratt.

SUV:en får åka iväg på bärgare till Övertorneå för operation eftersom verkstaden här i stan är överhopad med arbete och jag har ingen lust att vara utan bilen i 4 veckor
Allt i kamdrivningen, kedjor, skenor, sträckare och drev måste bytas. Troligtvis gäller detsamma för insprutningspumpen.
Den normalt motorintresserade inser ju snart vad notan i runda slängar hamnar på.

Lite återbäring på försäkringspremier man betalt under alla år får man i alla fall då maskinskadeförsäkringen träder in och tar största delen av notan, men nog svider det ändå!

Faktumet att 19-tumsbildskärmen pajat och att man nu får nöja sig med en gammal 17-tummare när man surfar degraderades just till ett riktigt I-landsproblem.

tisdag, januari 15, 2008

Blogg на ryska

Det finns по-разному översättningstjänster на интернет и артикль надо мужчина ведь только testa. Återstår частица - признак инфинитива видеть как Blogger klarar род. или тв. падеж (грам.) частица - признак инфинитива presentera texten.

Som synes så blev det inte riktigt rätt!

Mera motor

Hur ser det ut inne i motorn egentligen? Här har dom lyckats filma vad som händer.




Konsten att skära gurka med en bil.



(Funnet hos Bilfeber)

Hittat och ohittat på internet

Under helgen har man inte bara roat sig med snöskottning, det har funnits tid över för att få hem lite musik från nätet också. Hardcore Superstars, The Hives och Rihanna har det tankats hem. En nostalgitripp i form av Bachman Turner Overdrive, Van Halen och Hurriganes med sin "köksengelska" får samsas på samma cd tillsammans med lite andra spridda artister. Självklart slank en Ramoneslåt med också, nämligen Rockaway Beach med Sahara Hotnights.

Den mycket sevärda filmen "The Aviator" om den excentriske Howard Hughes, industrimannen,filmproducenten, piloten och flygplanskonstruktören, som gick på SVT i fredags väckte en liten fundering som förde mig ut på nätet för att försöka få klarhet. Det var spionplanet XF-11, vilket Hughes kraschlandade i villaförorten Bel Air under testflygning, som gjorde mig nyfiken på hur konstruktionen med motroterande propellrar egentligen fungerar rent mekaniskt. Hittade dock inget men fick lite mera på fötterna när det gäller stjärnmotorer i alla fall och varför första världskrigets piloter alltid hade en lång halsduk. Den roterande stjärnmotorn där motorblocken roterade runt vevaxeln smordes nämligen med fiskleverolja som stänkte i ansiktet på piloten som då använde halsduken till att torka rent glasögonen.


Klicka på bilden och se stjärnmotorns funktion. (Från Wikipedia)


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

torsdag, januari 10, 2008

Det finns ju fler bloggar

Det händer inte mycket där men ibland rör det på sig hos den bloggande torkmaskinoperatören som nu också genomfört en liten remake. Snyggare utseende och ett par länkar till andra jobb-bloggar.

Lars Ohly måste avgå

Efter valet så har regeringspartierna rasat i opinionssiffrorna i takt med det alltmer utbredda missnöjet med den förda politiken. Väljarna har till största delen flytt över till socialdemokraterna medan Vänsterpartiet i stort sett stått och stampat på samma låga siffror sedan valet. Socialdemokraterna med en mycket omstridd och i många läger impopulär partiledare har alltså skördat frukterna av folkets missnöje med högerpolitiken trots att deras politik inte förändrats nämvärt sedan valdagen. En politik som mest kännetecknas som "moderaterna light" och med ett stort liberalt inslag sedan 90-talets nedskärningspolitik.
Om Vänsterpartiet, som enda (?) parti som kämpar emot nedskärningarna i välfärden, inskränkningarna i yttrandefriheten, införandet av övervakningssamhället och kriminaliseringen av fildelare, i detta opinionsläge inte klarar att locka fler sympatisörer, när ska de då lyckas?
Det uteblivna väljarstödet tror jag beror på att partiledaren går omkring med ett stort brännmärke i pannan. Ett brännmärke där det står kommunist och som vi vet så är kommunist i dagens nyliberala strömningar i princip lika med massmördare.
Jag gillar Lars Ohly, jag tycker att han är bra som partiledare men tyvärr så är kommunistspöket för skrämmande för många och liksom i idrotten måste man ibland byta ut coachen bara för att få till en förändring och jag tror att det är partiets enda chans för att få upp opinionssiffrorna ordentligt.
Jag har ju ingen som helst inblick i Vänsterpartiet egentligen men nog känns Josefin Brink som ett klockrent alternativ för partiledarskapet!

För övrigt noterade jag igår att en av mina favoritpolitiker är tillbaka! Maria Wetterstrand syntes i nyheterna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Idiotiska CUF:are når nya höjder

Idag var jag tvungen att kommentera hos ett par CUF-bloggare och kalla dom för idioter och blåsta för nu tycker jag att dom börjar slå rekord i dumhet.
Läs bloggposten hos Badlands Hyena för en förklaring samt de länkade stolpskotten Per, Annie och Johans inlägg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

tisdag, januari 08, 2008

Kalla on varma

Så där ja, nu haglar superlativen i media efter Charlotte Kallas framfart i skidspåren och det är ju helt i sin ordning. Jag ska inte lägga ut texten om Årets Norrbottning mer än att jag citerar mig själv från min bloggpost 25 november: ".....hennes karriär kommer att överskugga självaste Gunde Svan"

Mera om sport!

Luleå Hockey, ja vad ska man säga? Man har slitits mellan hopp och förtvivlan (mestadels) men när man ser till hela säsongen så är det dominerande intrycket att laget helt enkelt inte räcker till. Knappa förluster hela serien igenom istället för enstaka sviter med förluster och toppprestationer varvat, tyder på att Luleå inte är bättre än att de ska kvala om fortsatt status som elitserielag.
Hoppas verkligen att jag har fel och att Frölunda-matchen nu senast var vändpunkten.

Asplöven Beavers fortsätter att dominera i division1 och har i princip seriesegern klar, det är bara att knyta ihop säcken och gå vidare mot kval till Allsvenskan.
Något allsvenskt ishockeylag kommer dock Asplöven inte att bli, även om de mot all förmodan sportsligt skulle kvalificera sig, så är Allsvenskan alldeles för stor för lilla Asplöven!

Själv borde man ju pausa med bloggandet och ge sig i kast med läsandet istället. På nattduksbordet ligger just nu följande böcker och väntar:
Naomi Klein - Chockdoktrinen. Boken som av många kallats decenniets viktigaste bok har jag påbörjat. Björn Forsberg - Tillväxtens sista dagar, väntar också på att bli läst liksom den senaste Harry Potter- berättelsen.

(Inläggets rubrik är på finska ifall nån undrar)

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

söndag, januari 06, 2008

Årets första....

...inlägg kommer sent omsider. Orsaken är väl mestadels att någon större basilusk har lyckats ganska framgångsrikt i att kämpa ner mitt immunförsvar så man har i princip legat däckad några dar. Själv hävdar jag att immunförsvaret helt enkelt har brakat ihop eftersom jag inte fått i mig min vanliga nikotindos sedan den 31:a december. Enkelt uttryckt: jag har inte snusat sedan nyårsafton klockan 06.00, det är därför jag är så jäkla klen!
Orkar inte få ihop något bättre inlägg här så vi tömmer väl bara mobilen på bilder:

Nyårsfyrverkeri över Torneälven.



Dieselchock på det nya året, priset höjdes med motsvarande en krona över en natt!


En vecka in i januari och så här ynkligt med snö! Kommer inte ihåg om jag någonsin upplevt något liknande.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,