söndag, juni 14, 2009

Bakom fasaden

Förra året skrev jag att jag tyckte att det här huset förfulade stadsbilden och att ägaren borde ha satsat någon tusenlapp per år i färg för att hålla huset i skick.

Så här såg huset ut tidigare.Nu ser huset ut så här:

Ytterpanelen har rivits bort och under den dolde sig, som det ofta gör i så här gamla hus, en timring. Som det verkar så håller huset på att rivas. Lite tråkigt att gamla hus försvinner men det kanske var bortom all räddning, så att säga.


Bakom den fula fasaden dolde sig alltså en timring, men det är när man kikar in i huset som den verkliga skatten uppenbarar sig:

En riktigt fin gammal kakelugn! Man får hoppas att någon har förstånd att montera ner den i god ordning och ta den tillvara så att den kan återuppstå i något annat hus, för sådana här ugnar är ju guld värda.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Jag hörde en berättelse om en man som var ute strax före grävskoporna under de stora rivningarna i centrala Stockholm och monterade ner gamla kakelugnar och lade dem i ett lager någonstans. Numera (om berättelsen är sann) lever han på att sälja två-tre stycken per år till Tyskland. Har själv bott i en våning med kakelugnsvärme, och det var fina grejor!

iZac sa...

Kakelugnen ifråga är ute på Blocket nu, som info... eller har varit i alla fall. :)

knapsu sa...

12 000 spänn och nöjet med att montera ned den! :-)
Jaja, det blir nog bra.

Björn: Det blev nog många kakelugnar att ta rätt på.

Björn Nilsson sa...

Man kan misstänka att en del av de kakelugnar som monterades ner i Stockholm var praktpjäser, det var ju faktiskt inte bara slumkåkar utan även palats som gick åt i rivningsvågen på Norrmalm! Så det blev många och ofta nog riktigt fina grejor som den där nedmonteraren fick tag på och nu kan leva gott av.