måndag, december 06, 2010

Piratpartiet kräver: åtala statsråden

Pressmeddelande från Piratpartiet:

"Det avslöjades idag att ministrarna Ask och Bildt varit väl medvetna om USAs svenska underrättelseverksamhet. Det är därmed känt att statsråd hjälpt USA att spionera på svenskar, både individuellt och storskaligt utan lagstöd.

– Ministrarna har inte bara missbrukat sitt mandat, de har aktivt sålt ut svenska medborgare och konspirerat med främmande makt, säger Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet. Det här går bortom Konstitutionsutskottet och smäll på fingrarna. De involverade statsråden måste åtalas för brottet trolöshet vid förhandling med främmande makt, och alla som känt till det utan att ingripa måste åtalas för medhjälp.

Det var i torsdags som det framkom att Reinfeldt redan 2007 kände till ett omfattande spionage genom FRA för amerikansk räkning. Detta var innan FRA-lagen hade gått igenom riksdagen, och spionaget saknade därför lagstöd. Idag framkom dessutom att statsråd varit medvetna om USAs spionage på individnivå, vilket de tidigare förnekat.

– Den amerikanska ambassadören skrev uttryckligen att spionaget bör skötas under bordet, eftersom det förmodligen är grundlagsstridigt. Statsråden kan inte sitta kvar efter dessa avslöjanden. Det är dags för åklagare att ta över, säger Falkvinge"

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: