fredag, december 17, 2010

Regeringen vill censurera SVT

Regimen Reinfeldt fortsätter att bygga ut det svenska övervaknings- och kontrollsamhället och samtidigt avveckla samhällsnyttan. Nu skall public service-bolagen utsättas för censur. Syftet påstås vara, och det är nog så illa bara det, att hindra dem från att konkurrera med de kommersiella aktörerna. Men vad hindrar att censuren även används i politiskt syfte?

DN:
"Regeringen beslutade på torsdagen att införa ett system med förhandsprövning för nya programtjänster i alla tre public service-bolagen – Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion. I klartext handlar det om en åtskillnad av public service och andra medieaktörer. Public service-bolagen ska inte syssla med sådana program och medietjänster som, enligt regeringen, förstör marknaden för de kommersiella kanalerna. När SVT har en ny programidé ska den anmälas till regeringen som låter tjänstemännen på den nya Myndigheten för radio och tv godkänna eller underkänna"

SR:s vd Mats Svegfors:
"– Radio- och tv-myndigheten ska skicka ut vår verksamhetsidé på remiss till de kommersiella aktörerna på marknaden innan vi kan lansera tjänsten. Det kommer att dröja tre fyra månader innan vi får ett beslut. Under den tiden kan kommersiella aktörer rakt av ta vår idé och genomföra den"

Jaja, då vet vi vad Fredrik Reinfeldt lärde sig när han besökte Kina som nybliven statsminister.

I oktober 2009 skrev jag ett kort inlägg, "Tok-moderater" om de moderata riksdagsmännen som ville censurera SVT. Nu verkar de ha fått sin vilja igenom.

Borgerliga sympatisörer brukar skälla som bandhundar om kommunismen och Stalin, nu har de fått det med de Nya Moderaterna och Fredrik Reinfeldt som självutnämnd landsfader.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

Kråksimuleraren sa...

Hur länge dröjer det innan fria riksdagsval "förstör marknaden för de kommersiella aktörerna"? Skrämmande på min ära!

Markus sa...

Helt rätt, avgiftsfinansierade media skall icke konkurrera med privata aktörer. Effekten blir snedvriden konkurrens, då avgiftsfinansierade media har en budget som med råge överstiger alla andra privata media tillsammans.

Men jag tycker att SVT och SR själva borde förstå att det inte ligger i deras uppdrags natur att höja tv-avgiften till rekordnivåer för att kunna sända brittiska deckarserier och annat material som ligger mil från gränsen till "public service".

Det skamliga är att en granskning av materialet behövs.

Kråksimuleraren sa...

Om allt ska styras av marknadens aktörer, vad behöver vi då kommuner, landsting, riksdag och regering till? Ska vi då låta den som betalar/vill ha minst betalt sköta hela landet. Sälja oss åt en diktator, finns det ingen balans i moderat tankesätt?

Bert sa...

Borgarna kommer tyvärr snart att ändra förutsättningarna för hela SR och SVT. Sändningstillståndet går ut 2013.

Läs gärna dagens ledare i NSD.

Kråksimuleraren sa...

När jag var ung och träffade min sambo var hon redan politiskt aktiv, hennes dörr till sitt rum hade dekaler som SSU delat ut inför val, där fanns alla farhågor som man trodde att en borgerlig regering skulle införa (det här är dryga 20 år sedan nu) Då tyckte man att dörren överdrev, nu vet man att den bara talade sanning, den till och med "underdrev". Det senaste som borgarna lägger sig i är att rörelsehindrade som kan gå inte ska få parkera på handikapp plats. Va faen har borgarna med det att göra? Den fula hydran visar ännu ett av sina trynen...