lördag, juli 31, 2010

Classic Motor Meet Haparanda

Bloggandet har lite grann gått i stå i sommar men lite bilder från Classic Motor Meet som ägde rum idag kan vi väl bjuda på:

Ett av Kåres dollargrin. Idag hade han tre superfräscha Buick på plats.

Ett dollargrin av lite äldre modell, en Buick Eight från grannlandet.

Inget dollargrin precis. En hemmagjord grill så här i semestertider.

En annan av Kåres Buick:s. En Estate Wagon.

Ford Galaxie Skyliner 1959.

Klassisk fena.

Närmare 150 bilar hade mött upp. En bekant Impala sågs också anlända.

Bara för det så får vi se den bakifrån också.

Ett exempel på två olika skolor, strikt original eller custom.

En Corvette med en kromglänsande 454 under huven.

En betydligt mindre, 20 hästkrafter stark tvåcylindrig motor fanns under huven på........

...en DKW servicebuss. Gissningsvis från 1949. Behöver man säga att det tjärade trägolvet i bilen doftade underbart?

Tyvärr så var vädret inte det allra bästa så antagligen blev det inte mycket till cruising efteråt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

måndag, juli 26, 2010

Halta Lotta

Hemma på gården huserar igelkottarna som vanligt. En av de fasta besökarna som kommer för att smaska i sig av hundens torrfoder har tydligen skadat ena bakbenet och får då följdaktligen gå under namnet "Halta Lotta".

Men inte hänger man läpp för det inte.




Läs även andra bloggares åsikter om , ,

tisdag, juli 20, 2010

Marknaden på ny plats

Som ett led i utarmningen av centrala Haparanda så har nu också marknadsknallarna dragit sitt strå till stacken och anordnar från och med i år sin sommarmarknad på handelsområdet Björka.

Säkert ett bättre affärsläge för knallarna men inte var de speciellt många som anslutit.

Bilförsäljare fanns dock på plats.

Bland de så vanligt förekommande t-shirts-stånden kunde man hitta tröjor med ganska så tveksamma budskap.


Haparandas blivande (?) riksdagsman var på plats och kampanjade. Trots brådskan så hann vi spåna lite om eventuell samordning av upphandlingarna av muddringsprojekten i Karlsborgs hamn och Torneälvs mynning.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Boston Dynamics Big Dog



Big Dog en fyrbent och självgående robot som utvecklas av Boston Dynamics. Roboten är tänkt att bland annat användas som bärhjälp i svårframkomlig terräng.
Big Dog är ca. 1.1 meter lång, 1 meter hög och 30 cm bred. Den väger 109kg och kan bära 154kg på plana ytor. Max. hastigheten ligger på 6 km/h. Motorn är en vattenkyld gokartmotor på 15 hästkrafter som driver en hydraulpump som sedan driver benen.
/Wikipedia

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Varför ska Per Gessle tjäna pengar på mitt fotograferande?

Varför in i rödglöda h-vetet skall svinrika artister som Madonna och Per Gessle få tjäna pengar på att jag fotograferar och filmar och sedan sparar det på en CD?
För det gör de ju. På varje inspelningsbar cd som säljs tas det nämligen ut en avgift som går till Copyswede som sedan skall fördela slantarna till upphovsrättsinnehavarna. Denna ersättning skall kompensera upphovsrättsinnehavarna för den (eventuella) förlust de gör på grund av privatkopiering av deras alster.
Om jag köper mina skivor för att bränna ner mina egna filmsnuttar och fotografier som jag själv skapat så behöver jag inte få betalt för det, men det behöver ju inte Madonna och Per Gessle heller. De har ju inte på något sätt bidragit till skapandet av mina bilder så nog tycker jag att det är lite fräckt av dem.

Inte nog med det, nu går Copyswede ut och grinar för att vi bränner för lite cd:s och vill därför att alla mobiltelefoner och hårddiskar skall beläggas med en privatkopieringsavgift. Motiveringen är (förutom att Per Gessle svälter ihjäl?) att "man kan lagra på datorns hårddiskar eller på sina telefoner i stället"
(Tänk om andra branscher skulle lära av upphovsrättslobbyn. Alla jägare skulle få betala en extraskatt till brottsofferjouren eftersom deras vapen kan användas i brottssyfte. Kniv, yxa och kofot skulle avgiftsbeläggas eftersom det är väl känt att sådana används för att utföra brott mm. mm)

Elektroniktillverkarna är dock kallsinniga till fler avgifter på sina produkter så Copyswede gör som de brukar:
"– Vi får förmodligen be om hjälp av lagstiftaren och vi har redan stött på justitiedepartementet i den här frågan. Och vi hoppas på en reaktion framåt hösten"

Med tanke på vilken framgång girigbukarna i upphovsrättsindustrin tidigare haft med att beställa nya lagar som fyller på deras kassakistor, av fårskocken vi kallar politiker, så är det väl bara en tidsfråga innan hårddiskarna kostar bra mycket mera än idag.

Med dagens ersättning på 0.25 per megabyte så innebär det att en hårddisk på 1 Tb skulle kosta cirka 2500 kronor mera än idag.

Så om jag vill lagra mina egenhändigt skapade filmer och bilder på en extern hårddisk så ska jag betala tre gånger mer än vad den kostar bara för att Per Gessle skall fylla sitt redan sprängfulla garage med ännu flera lyxbilar.

Nä dra åt....pipsvängen, Copyswede!

Undra om inte Piratpartiet i höst kommer in i riksdagen ändå?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

söndag, juli 18, 2010

Valet handlar om politik, inte om person

Nu matas vi nästan dagligen med nya mätningar som visar att förtroendet är högt för Reinfeldt. Valet närmar sig och nu gäller det att trumma in det rätta budskapet i väljarkårens medvetanden. Högt och tydligt, gång på gång.

Varför har man då börjat mäta vilken partiledare som folket har mest förtroende för som statsministerkandidat?
Var det inte så att dessa förtroendemätningar började när oppositionen hade ett rejält övertag i opinionsmätning efter opinionsmätning? När folket dissade allianspolitiken så övergick man helt enkelt till att göra det till en fråga om person. -Vem har du mer förtroende för, Fredrik eller Mona? På så vis slapp media redovisa de för dem så tråkiga siffrorna som visade på hur impopulär regeringens politik var.

Efter Schlingmans genidrag att tysta debatten om alliansens katastrofala och inhumana sjukförsäkringspolitik genom att ta fram RUT-avdraget till diskussion, så har opinionsläget jämnat ut sig och det är numera jämnt skägg mellan blocken. Men fortfarande så överöses vi med rubriker som "Högt förtroende för Reinfeldt"
Den senaste mätning från Skop sägs visa att över 77% av svenskarna tycker att han är lämpligast att leda landets regering medan 22,9% tycker att Mona Sahlin är lämpligast.

Hur mycket tilltro skall man ha till sådana här mätningar? Ja, tror man att detta speglar verkligheten så tror man följdaktligen att moderaterna, eller åtminstone de borgerliga, kommer att få över 77% av rösterna i valet.

Låter det sannolikt?

Nej, knappast. Alltså är dessa förtroendemätningar ingen större indikator för hur folk sedan röstar.

Mona Sahlin är omstridd och ifrågasatt även inom socialdemokratin, och när man ställer person mot person i dessa förtroendemätningar så får man det svar man vill ha, nämligen att Fredrik Reinfeldt uppbär ett större förtroende.

Man vill helt enkelt ha valet att handla om person istället för om politik i syfte att hjälpa fram alliansen. För om politiken skulle få stå i förgrunden så skulle den borgerliga alliansen inte ha stort hopp om att få ytterligare en mandatperiod vid makten.

Valet i höst handlar inte om vilken person som skall styra landet, utan om vilken sorts politik som landet skall styras efter.

Den som följt den här bloggen vet att jag inte är något fan av Mona Sahlin, snarare tvärtom. Jag har kallat valet av Sahlin som partiordförande för en katastrof och menat att det kan vara den sista spiken i kistan för socialdemokratin (som det ser ut idag så verkar jag få rätt i det).
Men realiteten är den att Mona Sahlin är partiordförande. Faktum är också att hon är en erfaren politiker som varit med länge och även innehaft ministerposter i två socialdemokratiska regeringar. När det gäller regeringserfarenhet framstår Reinfeldt som en duvunge i jämförelse.

Till de socialdemokratiska väljare som nu tvekar på grund av Mona Sahlin så ställer jag frågan: tror ni att det blir bättre med Reinfeldt vid rodret i fyra år till?

Är det så att man absolut inte kan förmå sig att rösta på socialdemokraterna på grund av Mona Sahlin så finns det ju två andra partier i det rödgröna samarbetet att lägga sin röst på.

För, som sagt, valet handlar om politik och inte om person och ni tror väl inte att det blir bättre med en borgerlig regering?

Och eftersom det hittills alltmer har kommit att handla om person så........



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Alliansregeringen går till historien

Under en längre tid har jag funderat på att i ett inlägg summera alla oegentligheter, tokerier och felbeslut som regimen Reinfeldt hunnit med under mandattiden.
Det har dock med tiden alltmer framstått som något av ett för mig övermäktigt mastodontprojekt att sammanställa och skriva ett sådant inlägg. När nu Anna-Klara Bratt på Newsmill berör ämnet med det "berg av småfiffel och skumraskaffärer" som vi sett byggas upp under mandatperioden så tar jag helt sonika bara och återger några stycken ur hennes artikel:

"Skattesmitare, nyttjare av svart arbetskraft, licensskolkare, ministrar med tveksamma aktieinnehav och skumma klubbmedlemskap, fylla under obekväm arbetstid, valfusk och fejkad examen, sexchattar och sexköpsanklagelser - listan är lång och än är det inte över. Märkligt nog har ingen i oppositionen tagit chansen att summera moderaternas meritlista efter Littorin-affären. Ingen har nedlåtit sig, skulle man också kunna säga. Självmål är självmål är självmål och petar man i grytan flyter kanske gammal Toblerone, parkeringsböter och dubbelmoraliska styrelseuppdrag upp till ytan......
....I sanningens namn haltar jämförelserna mellan regerings- och partiledarskandalerna, inte minst med tanke på skillnaderna i antal år vid makten"

Bratt pekar också på moderaterna i regeringen som ett särfall:

"Något unikt och ovanligt olämpligt. Inte bara för att det är tveksamt om så många, med så dåligt omdöme, tillsammans förmår leda ett land och en regering. Men också för att det undergräver väljarnas förtroende för hela det politiska systemet..."

Under årens lopp har skandaler som drabbat arbetarrörelsen, med exempelvis LO-ordförande som suttit i styrelser och tillsammans med näringslivets direktörer beviljat ohemula pensionsavtal, också drabbat socialdemokratin. Moderaterna har aldrig behövt drabbas av något liknande påpekar Bratt:

Skulle näringslivets alla skandaler spilla över på moderaterna på samma sätt som fackföreningsrörelsens stundtals drabbat SAP skulle vi aldrig haft en moderatledd regeringen. Men moderaterna mörkar sina bidragsgivare samtidigt de ständigt skyllt SAP för att sko sig på LO"

"Det är obegripligt att ingen säger det men regeringen Reinfeldt var helt enkelt inte mogen uppgiften att bilda regering"

Efter snart fyra år med alliansregeringen vidhåller jag min åsikt om att Reinfeldts ministär går till historien som den minst kompetenta regeringen någonsin!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

lördag, juli 17, 2010

Tro och fantasier styr Europa

"38 procent av EU-medborgarna håller med om påståendet att ”vi förlitar oss för mycket på forskning och inte tillräckligt mycket på tro" skriver EU-minister Birgitta Ohlsson på Aftonbladet och menar att det är beklämmande att se hur vidskepligheten sprider sig i Europa.
Och visst är det beklämmande att vidskeplighet och tro har så stor inverkan på folk men det är också ganska beklämmande att se hur dessa EU-kramare är i total avsaknad av självinsikt.

"Vi står nu inför en växande ekonomisk utmaning som hänger ihop såväl med finanskrisen som med globaliseringen. Det europeiska välståndet kan inte vila på någon annan grund än en kunskapsdriven, konkurrenskraftig ekonomi" skriver Ohlsson.
Precis som om Europrojektet vilar på något annat än blind tro på den idiotiska villfarelsen om att samtliga länder i Europa kan bedriva en gemensam ekonomisk politk oavsett sina förutsättningar. Ser man inte vad som hänt och händer i euroområdet idag?

Hela projektet med EMU är ju inget annat än kapitalets vidskeplighet och tro och har ingen förankring i vetenskap och forskning.

Nej, Birgitta Ohlsson, det är som du säger: Hokus-pokus kan inte styra Europa!

Ändå är det ju precis det som ni EU-politiker förlitar er på!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

fredag, juli 16, 2010

Bild i bild

Internet utslaget i går kväll, så då fick man börja denna dagen med att ladda upp gårdagens fartygsbilder på morgonen. Men sedan var det dags för en promenad. Den sedvanliga promenaden i naturen fick stå tillbaka för en promenad åt motsatt håll. Kursen ställdes mot torget istället, för att titta på det senaste tillskottet i utsmyckningen av staden: Några av Kjell Havrings fotografier från 1960-talets Haparanda tryckta på plåtar som satts upp på stadshusets fasad.

Refugen där trafikanterna övergick från svensk vänstertrafik till finsk högertrafik.

Tyvärr så räcker det inte med några små tavlor för att dölja stadshusets anskrämliga betongfasad mot torget. Här krävs det rejälare grepp för att snygga upp.

"Bild i bild". Samma vy idag och som den såg ut på 60-talet.


En P-1800 parkerad utanför Markgrens på den tiden det begav sig.

Något spår fanns ej att finna idag av vare sig Markgrens eller någon P-1800.

Efter det en sväng ner mot älven.

Förr fanns här ingen kiosk så några ungdomar valde att ta entrepenörspengen från kommunen och startade en kiosk vid lekplatsen nere vid älvstranden. Tyvärr så sammanföll det med att HT-bandy öppnade en kiosk på samma plats.

Men man har ju hört att det ska vara så bra med konkurrens så.......

(Björkö kyrka i Finland är det som syns sticka upp i bakgrunden, ifall någon undrar)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

måndag, juli 12, 2010

Erebia ligea

Det är som roligt att svänga sig med lite latin. Skogsgräsfjäril heter denna gynnare i alla fall på svenska. Om jag nu har artbestämt den rätt.

Bilden har yngsta dottern tagit men eftersom kameran är min så stjäl jag helt sonika bilden till min blogg.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Ett strandhugg

Som rubriken antyder och bilden illustrerar så är det annat än att sitta framför datorskärmen som man proriterat den senaste tiden.

Sedan är det ju även så att livet är saker som händer. Saker som ibland går att passa in i ens schemalagda verklighet, ibland inte. ibland får man ändra lite i sitt schema, andra gånger blir det paus och allt står mer eller mindre still i väntan på att sakerna som händer skall sluta hända.

Mitt långa inlägg om Almedalsveckan blev inte färdigt och nu känns det som att det runnit för mycket vatten under broarna sedan dess, så det är numera förpassat till glömskans arkiv.

Men lite pliktskyldigt så har jag nu i alla fall gjort ett litet strandhugg på den lilla kobbe i det stora blogghavet som denna blogg utgör.

Om det nu inte händer för mycket saker som inte står i schemat så skall det väl inte dröja lika länge till nästa inlägg.