lördag, februari 12, 2011

Fenomenet Reinfeldt

72% av väljarna säger sig ha stort eller mycket stort förtroende för Statsminister Fredrik Reinfeldt enligt en SIFO-undersökning. Detta måste vara de högsta förtroendesiffror som en statsminister, ja någon politiker överhuvudtaget, någonsin fått i en sådan mätning. Detta är siffror som man kan vänta sig att se i Nordkorea eller någon annan stat med diktatoriskt statsskick och inte i demokratier där väljarna brukar ha lika lågt som högt förtroende för statsministern.

Hur kommer sig då dessa höga förtroendesiffror för Reinfeldt?

Till att börja med så är det inte moderaternas politik som Reinfeldt skördar sina förtroendesiffror av. Många väljare vet inte vad moderaternas politik är. Är de ett socialdemokraterna-light som värnar kollektivavtal och LAS eller är det de gamla moderaterna som bara vill sänka skatterna och sälja ut allt staten äger?

Sedan vet inte väljaren vad Reinfeldt vill. Han presenterar inga visioner och har ingen berättelse om vad han vill med samhället, eller hur han vill uppnå det.
Det enda man vet är att han vill förvalta, och medlet han använder för att få sitta kvar vid rodret är skattesänkningar.
Fredrik Reinfeldt vill helt enkelt inget annat än att styra landet. Målet är att ha makten och Statsministern sitter som en mänsklig autopilot och bara håller den förinställda kursen.

Fredrik Reinfeldt har lyckats med konststycket att koppla loss sin person från både sitt parti och från regeringen och svävar helt enkelt ovanför allt negativt. All kritik mot den förda politiken och dess konsekvenser i form av växande sociala och ekonomiska klyftor, allt sämre fungerande infrastruktur, en allt mer försämrad välfärd och att alltmer av skattepengarna skänks bort för att öka företagens vinster svävar den självutnämnde landsfadern helt enkelt ovanför.
Lika lätt som en smörklick glider i en teflonstekpanna, lika lätt glider allt negativt förbi Reinfeldt och träffar (kanske) någon annan.

Medierna har spelat en stor roll i skapandet av denne "Teflon-Fredrik" och det höga förtroendet för honom. De har i princip abdikerat från sin roll som granskare av makten sedan Reinfeldt blev statsminister. Med en mer utförlig granskning av statsministern och den förda politiken skulle nog en annan bild av Reinfeldt tona fram. En som man kunnat skymta när Reinfeldt ilsknat till och gått till verbal attack emot journalisterna när de ställt obekväma frågor.


Länge sedan man lyssnade på Eagles, den här dedikerar jag vår självutnämnde landsfader:Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

7 kommentarer:

Bert sa...

Han seglar väl tills han går på grund. Det börjar ju så smått jäsa bland hans allianskompisar nu. De känner att inflytandet från deras håll minskar.

Men att Reinfeldt är populär får nog skrivas på just skattesänkartaktiken. Mer pengar att konsumera för. Bröd och skådespel åt folket.

Det brukar gå åt helsicke till slut, trots allt.

Anonym sa...

Högern äger väl det mesta av pressen. Så varför skulle de granska sin guru med risk att det kommer fram nån spricka?

Björn Nilsson sa...

Med tanke på oppositionens permanenta frånvaro är det nog inte så svårt för regeringen att få goda opinionssiffror. Det finns ju inget att jämföra med.

Fredrik sa...

Det olustiga är ju att ingen pickar hål på hans "statsmannamässiga" lögn.

///MS sa...

Nu är du och kommentatorerna så där bittra igen... Det är inte hälsosamt för er och omgivningens välbefinnande - sura uppstötningar är inte roliga att läsa!

Fredde är populär för att arbetslinjen lyckas, opposition saknas och han ger ett medmänskligt snällt intryck med sina hundögon! Hans vapendragare Anders Borg börjar få Ernst Wigforsska proportioner på sin trovärdighet och debattförmåga!

Oppositionen har ju abdikerat eller kommer att abdikera utom då Ohly som inte är trovärdig på något sätt, varesig i sin ekonomiska politik eller i sin utrikespolitik!

Bered er på ytterligare en valförlust om 3,5 år!

knapsu sa...

MS: Opposition saknas, ja. Reinfeldts ögon, ja. ytterligare valförlust, mycket möjligt. Arbetslinjen, nej helt misslyckat. (om nu syftet var att minska arbetslösheten)
Jag skulle nog sägasom så att Fredde är populär trots allt.

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Mycket bra skrivet. Håller med i mycket men vill tillägga att oppositionen kommer att komma tillbaka och att det finns hopp. S har faktiskt gjort ett par hyfsade initiativ den senaste tiden, trots krisutredning. Får Reinfeldt mothugg av en lugn debattör med god verbal förmåga kommer han att tappa ansiktet och bli avslöjad.