onsdag, maj 25, 2011

Företagens fria rörlighet över gränserna, ett hot mot välfärdenSvenska bemanningsföretag är ett gissel på många sätt men de utländska bemanningsföretagen som verkar i Sverige är ett än värre problem.

Den nyliberala och antifackliga högern, oftast i form av Svenskt Näringsliv, borgerliga ledarskribenter eller aggressivt skrikande centerpartister från Stureplan tycker att det är bra att utländska företag med hjälp av lägre lönekostnader konkurrerar ut våra svenska företagare.
Samtidigt står våra politiker och pratar om att bekämpa arbetslösheten i landet, en arbetslöshet som de själva har sett till att förvärra genom beslut som underlättar för utländska oseriösa företag att slå ut de svenska entrepenörerna.

Hur många svenska åkerier har inte avskedat samtliga sina långtradarchaufförer för att istället anlita ett polskt bemanningsföretag som anställt chaufförer från Polen till bråkdelen av vad en svensk chaufför kostar?
Hur många byggnadsarbetare, inhyrda via utlandsbaserade bemanningsföretag, från de forna öststaterna är inte verksamma runt om i landet idag?
Hur många svenskar går idag arbetslösa på grund av att utländska bemanningsföretag med usla villkor och skrattretande låga löner, tillåts agera på den svenska arbetsmarknaden?

Men om vi höjer blicken, och bara ser förbi arbetslösheten, så ser vi ett ännu allvarligare problem med den ökande förekomsten av utländska bemanningsföretag:

Vem skall betala välfärden i framtiden?

Nyttjandet av utländska bemanningsföretag och utländsk arbetskraft innebär ju att statens skatteinkomster minskar alltmer. Bemanningsföretagen betalar överhuvudtaget ingen skatt i Sverige, utan skattar i det land de är registrerade i. Samma med arbetarna om de inte vistas för länge i landet. Nyligen har det uppmärksammats att de stora företagen som är verksamma inom vårdsektorn, och de stora aktörerna inom skolväsendet inte betalar någon skatt i Sverige. Multinationella läkemedelsbolag med miljardvinster interndebiterar mellan sina bolag i olika länder för att slippa betala skatt.
Detta samtidigt som "alla" skriker efter skattesänkningar och den enda politiska reform som finns hos våra folkvalda är skattesänkningar, skattesänkningar och åter skattesänkningar.

Till råga på allt så står där politikerna och pratar om att de vill bekämpa arbetslösheten och värna om välfärdssystemen!

Man blir ju spyfärdig.

Kära politiker, upplys mig gärna om hur arbetslösheten skall fås att minska genom att arbetskraft importeras till landet? Eller hur välfärden ens skall kunna upprätthållas på dagens nivå med allt krympande resurser?

Nej det går inte ihop. Därför måste man ju dra slutsatsen att det nu är var man för sig själv.

Så nu är det nog bara att dra ner konsumerandet, begränsa det till det mest livsnödvändiga och börja spara varenda slant till ålderdomen. Skall man få någon omsorg när man blir gammal och sjuklig så lär man ju få betala det ur egen ficka.

Och den gamling som inga pengar har?

Tja, det var ju tråkigt......


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

7 kommentarer:

M Björnfot sa...

Lätt att skylla på politikerna, allt är ju fackföreningarnas fel som pressat upp lönerna till den grad att svensk arbetskraft inte är konkurrenskraftig längre. Lägg ner facket!

Anonym sa...

Fackföreningarnas nedläggning - alla borgares våta dröm. Tänk att slippa alla dessa arbetarjävlar och kunna köpa billigare arbete från andra arbetarjävlar istället. Och köpa från ytterligare andra arbetarjävlar när de förra blev för dyra. Ja, helt enkelt spela ut alla arbetarjävlar mot varandra för att få lägsta pris.

Kan Björnfot räkna ut varför arbetarna organiserade sig en gång i tiden?

/Meikäläinen

M Björnfot sa...

Visa solidaritet med bröderna från öst, låt dom få en ärlig chans att försörja sina familjer dom också.

Knapsu sa...

Det är just av solidaritet med "bröderna från öst" som fackföreningarna i Sverige har agerat och försökt (och lyckats i flera fall) få till vettiga avtal för de utländska arbetarna, så att de inte tvingas arbeta för skamligt låga löner och under livsfarliga förhållanden.

Björnfot vill lägga ned facken och på så sätt understödja att arbetare från andra länder skall arbeta under sämre villkor och till betydligt lägre löner än den svenska arbetaren. Det är inte solidaritet utan rasism Björnfot ger uttryck för, med sin åsikt att "bröderna från öst" inte är värda lika mycket som svenska arbetare!

Märkligt att somliga inte har tankeförmåga nog att inse att de inte är immuna mot samhällsutvecklingen.

M Björnfot sa...

Jag tycker snarare arbetare från utlandet är MER värda än svenska och ska således ha mer betalt. Helt annan arbetsmoral och inställning än oss förslappade svenskar, som bara ska ha rättigheter men absolut inga skyldigheter. Svenska arbetare mår nog bara bra av lite konkurrens om jobben.

Anonym sa...

Jag håller med Björnfot att han är en förslappad svensk med taskig inställning och dålig arbetsmoral som bara gnäller om sina rättigheter samtidigt som han inte har några skyldigheter.

Björnfot mår nog bara bra av att bli utkonkurrerad av någon riktig arbetare.

Nu tror jag ju iofs inte att en arbetsgivare kickar den billiga Björnfot och anställer en dyrare polack.

Men så är ju inte verkligheten heller.

M Björnfot sa...

Kul