torsdag, maj 26, 2011

Kampen mot GMO-potatisen, rond 2 och 3- Det är tragiskt att svenska staten använder polisen för att låta BASF driva igenom odlingen av den här riskfyllda GMO-potatisen samtidigt som andra länder istället använder EU:s säkerhetsklausul för att förbjuda samma gröda i sina länder, säger Patrik Eriksson på plats.

Sverige säger sig bara godkänna genmodifierade grödor, GMO, som är ”lika säkra som sina konventionella motsvarigheter”. Miljöminister Andreas Carlgren kritiserade själv det system för riskbedömning som används för GMO-grödor år 2008 - trots det har Sverige accepterat kommersiell odling av den osäkra och omtvistade GMO-potatisen Amflora, som bedömts utifrån samma kritiserade system.

- Det är orimligt att påstå att Amflora-potatisen, som innehåller en antibiotikaresistent gen, är ’lika säker som sina konventionella motsvarighet’, Patrik Eriksson.

Trots att EU-kommissionen inte förbättrat de bristfälliga bedömningen av risker förknippat med GMO-potatisen, godkändes Amflorapotatisen för kommersiell odling i Sverige 2010.

- Det vore enkelt för den svenska regeringen att stoppa odlingen av GMO-grödor i Sverige genom att införa ett nationellt förbud, som flera andra EU-länder redan gjort. Istället väljer man att köra över 80 procent av svenskarna som enligt senaste EU-barometern anser att GMO inte är säkert för framtida generationer, säger Patrik Eriksson.Poliser kapade loss fastkedjade Greenpeace-aktivister.

Greenpeace-aktivister tillbaka i Vojakkala.

Aktivisterna bortförda.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

6 kommentarer:

Kråksimuleraren sa...

En sak som företagen påstår är att potatissorterna inte kommer att blandas, hur talar de om det för insekterna som flyger från blomma till blomma?

Anonym sa...

De kommer att sätta upp skyltar så att alla, även insekter, sorkar och tranor, kan läsa att det är GMO-grödor som odlas.

Om det inte inverkar för mycket på vinsten förstås.

Knapsu sa...

Äsch, det var ju jag som råkade bli Anonym.

Bert sa...

Precis som jag skriver i ett inlägg: Sverige håller på att rulla utför kanten på flera sätt.

Här får man köra bil och prata i mobil.

Här får vem som helst injicera både Botox och s.k. fillers. Något som är fullständigt otänkbart i andra länder, där bara läkare får göra det.

Här kan regeringen inte få till lagstiftning mot märkliga droger som vem som helst kan beställa på nätet.

Här får man odla genmodifierad potatis.

Marknadskrafterna råder. Oförblommerat.

Byt regering!

Anonym sa...

"Genvägar blir ofta senvägar"
/Meikäläinen

Anonym sa...

"Genvägar blir ofta senvägar"
/Meikäläinen